2 המניות שהן כעת ספקולציה הכי חמה בתחום הטכנ'

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לסאגה הנוכחית של קפריסין ועל נסיונות ההצלה של הנהלת אלקטל לוסנט

כפי שהבטחנו, מצאה לה התקשורת רעיון נוסף להעלאת הרייטינג, קפריסין. למען האמת, הפרשנות לתוצאות האפשריות מהמשבר הנוכחי הן עלבון לאינטליגנציה ולהגיון, אבל זה מה יש. לא הגיוני שאחרי הדרך בה הגיבו למשבר 2008, הטיפול באירלנד, פורטוגל, ספרד והבנקים, מישהו נורמלי באמת מאמין שיאפשרו למשבר בקפריסין "לרסק ולמוטט" את גוש האירו ואת העולם לאחר מכן, וואו! ממש "העכבר ששאג". הגיע הזמן שהמשקיעים יבינו שהעולם לא יאפשר לעצור את הגלובליזציה והצמיחה, בטח לא למשבר בסדר הגודל הקפריסאי. העלאת נושא המס על פיקדונות, כאילו כבר אושר, והכנסת הפיקדונות של הרוסים לתמונה כדוגמא, היה (מבחינת הרייטינג) מהלך תקשורתי מבריק, הרייטינג עלה ומדדי המניות ירדו, אבל להתייחס לסיפור ברצינות? קפריסין תביא לשבירת גוש האירו? ובכלל, יש מישהו בקפריסין שיעז לגעת בפיקדונות של "משקיעים רוסים"? הדבר היחיד שעלה לנו בראש לאחר יום ב' היה תיאוריית הקונספירציה. כנראה שמקור ההילולה בקרנות ההדג'.

קרנות ההדג' זקוקות לזעזועים, אחרת הביצועים יורדים. רבות מהן בשורט על האירו ועוד יותר בשורט על המדדים, הן כמהות למשבר רציני כי ממזמן לא עשו מכה. בפעם הבאה שתתחיל הילולה מהסוג הזה (וללא ספק תתחיל), תבינו שזו הזדמנות קניה. שמענו שכמה פרשנים מובילים פקששו את הרייטינג שיצרה קפריסין מסיבות שונות, וכעת בודקים את מצב החובות והבנקים באלבניה - הרי אם אפשר לשכנע את העולם שקפריסין תפיל את יוון, שתפיל את אירופה, אלבניה יכולה בקלות "לרסק" את מגדל הקלפים הגלובלי כולו, לא?

אלקטל (סימול: ALU) ונוקיה (סימול: NOK) עדיין הספקולציות הכי מעניינות בתחום הטכנולוגי ל-2013-14

אנחנו מדגישים, ספקולציות! מי שיחליט לקנות על סמך המאמר, צריך אשפוז. אגב הספקולציה המעניינת ביותר בתחום שאינו טכנולוגי, היא חברת גלגול המשכנתאות המוכה פאני מאיי (סימול: FNMA), אבל עליה נדבר בפעם אחרת, רק שימו לב מה שקרה למניה לאחרונה. כיוון שהארכנו על נוקיה בעבר, נתחיל בעדכון קצר לגבי החברה הפינית, ולאחר מכן נתרכז ב-ALU.

העובדות לגבי נוקיה ברורות - פוזיציית השורט נמצאת בשיא כל הזמנים - 338 מיליון מניות - כ-9% מההון הנפרע. רוב גדול של אנליסטים, גולדמן סאקס בראשם, ממליצים למכור (10) או להחזיק (10), ורק 2 ממליצים לקנות. אווירה של לוזריות אופפת את החברה עקב התקוות החברה תלתה בלומייה שטרם התגשמו ועוד כהנה וכהנה. מומחים טוענים שהעלייה מ-1.7 ד' למניה ל-4.7 במחצית השנייה של 2012, נעשתה בגלל ציפיות מוגזמות, Wishful thinking. למעשה, אם תבדקו תגלו, שנוקיה מוערכת בעיקר על הצלחה / כישלון של הטלפון החכם. האנליסטים "מחקו" את סיכויי החברה במאבקה בליגת האלופות מול סמסונג ואפל, והעבירו אותה לליגה התחתונה מול בלאקברי (סימול: BBRY) והסיניות. אבל ב-www.trefis.com (אתר שנחשב כאחד הרציניים ביותר מבחינת הערכת חברות) מזכירים לכולם שנוקיה בעצם מתחרה יותר באלקטל וסיסקו, כיוון שהחלק הארי של הכנסותיה מגיע מחברת התשתיות נוקיה / סימנס (36.5% ב-2012 ו-50% שצפוי ב-2013). כ-11.5% נוספים מההכנסות מגיעים מאפליקציות המיפוי שלה.

על פי הניתוח של Trefis, הטלפוניה האלחוטית תורמת רק 24.1% ממחיר המניה (14.8% ממכירות בארצות מתפתחות, סין בעיקר ו-9.3% בארצות מפותחות) - פחות מהמזומן בקופה, שתורם 29.6% ממחיר המניה. הטענה שלנו, שכיוון שהכל משוכנעים שהטלפוניה החכמה עדיין בתחילת דרכה, אז לנוקיה, שהתייעלה מאוד בשנתיים האחרונות, יש עדיין אפשרות לעלות לליגה המובילה, בעיקר בשל כוח השיווק שלה.

אלקטל-לוסנט - הספקולציה הטכנולוגית המאתגרת ביותר

נוקיה נפלה כי לא קראה נכון את ההתפתחויות ולא נכנסה בזמן לתחום הטלפוניה האלחוטית החכמה. לעומתה, אלקטל-לוסנט נפלה, למרות שקראה נכון את ההתפתחויות הצפויות בתחום שלה. שתי ענקיות תשתיות התקשורת, לוסנט האמריקנית ואלקטל הצרפתית, התמזגו והקימו את אלקטל-לוסנט בעקבות קריאה נכונה של ההתפתחויות בתחום ה-IT. הן הבינו שמהפכת האינפורמציה דוחפת לקונסולידציה, ורעיון המיזוג היה מצוין. בנובמבר 2006, כשנודע על המיזוג, הכל שיבחו והללו - הרי ההיגיון אמר ששיתוף כוחות בין שתי החברות המהוללות ייצר את חברת תשתיות ה-IT המובילה בעולם, אבל אלקטל-לוסנט נכשלה בניהול המהלך.

לחברה היו מוצרים, שירותים ופתרונות נכונים. היא הציעה הכל בזמן הנכון, אבל נכשלה בצד המכירה שלהם. הוסיפו לכך את פערי התרבויות האמריקנים - צרפתים ואת משבר 2008-9, והרי לכם ההסבר. המשקיעים, שכל כך התלהבו מהמיזוג, הפסידו מאז המיזוג כ-89% מערך השקעתם. נכון לעכשיו 11 אנליסטים ממליצים ב-Hold, 15 ממליצים למכור (ביניהם גולדמן סאקס שיחד עם קרדיט סוויס העניקה לחברה אשראי של 2.08 מיליארד דולרים בינואר האחרון) ו-9 ממליצים לקנות, כאשר הקונצנזוס למחיר היעד עומד על 1.55 דולר. שאלנו את אחד המומחים המובילים בישראל בתחום, אדם בעל מוניטין עולמי, מה דעתו על החברה שבבעלותה מעבדות בל היוקרתיות ויותר קניין רוחני מאשר לרוב חברות הטכנולוגיה ותשובתו הייתה - "אין להם מה להציע, איבדו את הכיוון". קשה לנו לקבל שחברה מהסוג הזה אבודה. אנחנו עוקבים אחרי חברות טכנולוגיות וההתפתחות שלהן בתוך מהפכות הטכנולוגיה, האינפורמציה והגלובליזציה במשך שנים. המסקנה שלנו, שכאשר חברה מהסוג של אלקטל-לוסנט, שיש לה את כל הדרוש להצלחה עסקית, מובילה בשני מנועי הצמיחה שדוחפים את הכלכלה הגלובלית, הטכנולוגיה והאינפורמציה, בעלת יותר ידע וקניין רוחני מרוב המתחרות ופרושה גלובלית, לא מצליחה להתאושש בצד המסחרי - אז הבעיה בהנהלה. הנהלות ומועצות מנהלים הן בדרך כלל האחרונות לזהות שהחברה מאבדת כיוון, במיוחד בחברות מובילות. צריך זעזוע אמיתי על מנת לעורר אותן לפעולה.

בעיית הניהול באלקטל אינה חדשה, היא החריפה לממדי אסון במשבר 2008 - אז הקיצה ההנהלה והחליטה להביא סוף-סוף אדם מבחוץ - מנכ"ל בריטיש טלקום, ההולנדי Ben Verwaayen. למעשה, הם ניסו להעתיק את מה שעשו בהצלחה מרשימה IBM ו-AT&T בשנות ה-80' וה-90' בהתאמה, גם הן שברו מסורות בנות שנים, הביאו אנשים מבחוץ שבצעו Turn-around מדהים. Verwaayen שינה אסטרטגיה והלך על התייעלות, פיתוח מוצרים חדשים ושיווק אגרסיבי. בבריטיש טלקום הוא הצליח, אבל באלקטל-לוסנט לא. קשה מאוד להעריך מדוע, אך במהלך חמש השנים שהוביל את החברה איבדה אלקטל את השוק לחברות כמו סיסקו (סימול: CSCO), ג'וניפר (סימול: JNPR) ושכמותן. Verwaayen לקח חברה שסיימה את 2008 עם מכירות של 16.6 מיליארד אירו, הפסדים תפעוליים ונקיים של 5.4 ו-5.2 מיליארד בהתאמה (הפסד למניה 2.34 אירו), והביא אותה ב-2012 למכירות של 14.4 מיליארד אירו, הפסדים של 1.7 ו-2.1 מיליארד בתפעולי ונקי והפסד של 0.89 אירו למניה. החברה סיימה את 2012 עם 4.9 מיליארד בקופה וחוב קצר וארוך של כ-4.8 מיליארד אירו, זאת לעומת 4.6 מיליארד אירו בקופה וחוב כולל של כ-5 מיליארד - זה לא Turn-around.

אומנם Verwaayen הצליח לייעל את החברה, אבל לא עצר את ההתדרדרות במכירות. יש הטוענים שמרוב עיסוק בהתייעלות, איבד, כאמור, את השוק למתחרות כמו סיסקו, אריקסון, נוקיה סימנס ZTE ו-Huawei. שוב לקח למועצת המנהלים זמן לזהות את הבעיה ולהחליט. כעת הביאו את Michel Combes, האיש שביצע את המהפך בחברת Vodafone (סימול: VOD), ספקית התקשורת האלחוטית הגדולה בעולם (410 מיליון מינויים). חברה גדולה בהרבה מאלקטל (שווי שוק של 140 מיליארד לעומת ה-3.3 של ALU).

Combes בן ה-51, שהצלחתו ב-Vodafone הייתה הצלחה שנייה לאחר שגם את פרנס טלקום הצליח להבריא, ייכנס לתפקידו ב-1.4. הוא מכיר היטב את אלקטל-לוסנט, וישמש גם כראש הצוות האסטרטגי וכמנהל הטכנולוגי של החברה. כלומר, בנוסף לניהול, Combes מקבל גם כוח ביצועי לידיו. הוא לא בא לבד, בחודש שעבר מונה Gee Rittenhouse לנהל את מעבדות בל ולשמש כמנהל התפעול של החברה. בראיון שנתן בשבוע שעבר, אמר שמעבדות בל תתמקדנה באפליקציות תוכנה ברשת, במחשוב הענן וביג דאטא. "האתגר הגדול של מעבדות בל", אמר, "זו התמיכה במהירות העברת האינפורמציה, אין שום סיבה שלא נוביל". ביג דאטא, מחשוב הענן ומהירות ההעברה, הם על פי כל המומחים, מנועי הצמיחה הבאים של ה-IT. כלומר, ההנהלה החדשה מבינה בדיוק מה חשוב ומה צריך לעשות. יש לה סמכויות נרחבות - וול סטריט, לדעתנו, תאהב זאת.

למשקיעים, המהלך בעל פוטנציאל חדש (לא להתלהב עדיין, כך חשבנו גם כשהגיע Verwaayen). אין לנו ספק שלמרות הביצועים המאכזבים, אלקטל-לוסנט עדיין מציעה את המגוון הגדול ביותר של מוצרים ושירותים בתחום ציוד התקשורת וכל הקשור בכך. היא מציעה את מוצריה לספקים בכל העולם. אלקטל תנסה לחזור לישורת המובילה של 4-5 חברות שמסוגלות להציע חליפת תקשורת ורטיקאלית כוללת, הכל מכל, וכאמור יש לה עדיין את כל הכלים לעשות זאת, לבטח בתחום החדשנות.

בשבוע שעבר אותתה על יכולותיה, כאשר הציגה את מערכת ה-Photonic Service Engine - השבב הראשון שמסוגל לספק 400 גיגה-בייט לשנייה, וה-7950 XRS line, שפועל במסגרת המעבד החדש שהציגה החברה וישמש נתב בסיסי לרשת הסיבים האופטיים. תחום תשתיות הסיבים האופטיים נשלט ע"י סיסקו וג'וניפר. בבית ההשקעות נומורה מאמינים שאלקטל תצליח להיכנס לשוק צומח זה, בעיקר על חשבון ג'וניפר. במילים אחרות, ההנחה שלנו שאלקטל-לוסנט טרם איחרה את הרכבת. ה-IT תמשיך להוביל את ההתאוששות הגלובלית, כאשר המנועים המובילים הם ענן המיחשוב, הביג דאטא והאפליקציות. לאלקטל יש עדיין את פוטנציאל להובלה, בניהול נכון. הבעיה למשקיעים שמוכנים לקחת סיכון עם החברה, שכבר 13 שנה מאכזבת, היא שמימוש הפוטנציאל ייקח זמן וצריך הרבה סבלנות. אבל אם Combes יצליח היכן ש-Verwaayen נכשל - התשואה על הסיכון תהיה ענקית.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 7.
    שלמה גרינברג 23/03/2013 10:18
    הגב לתגובה זו
    לכול השאלות עד כה, בשביל זה יש יועצי השקעה לנ"ע
  • 6.
    חוזה 22/03/2013 17:15
    הגב לתגובה זו
    העתיד ב-DDD ן-SSYS חברות המפתחות מדפסות תלת מימדי !
  • 5.
    שוס 22/03/2013 11:40
    הגב לתגובה זו
    BOSC שנעה כמו מטוטלת סהרורית?
  • 4.
    מושיק 22/03/2013 10:25
    הגב לתגובה זו
    האם נראה לך תגובה הגיונית לדוחות או אוברשוטינג(בשורה התחתונה פספסו בסנט בסה"כ..)...ומה טמון באמתחתו של לארי אליסון שבוודאי לא אהב את תגובת השוק אמש....אשמח להתיחסותך.
  • 3.
    מושיק 22/03/2013 10:21
    הגב לתגובה זו
    האם עוקב?מה דעתך?עושה רושם שחלפו להן 7 השנים הרעות.....
  • 2.
    ALLT EZCH 21/03/2013 14:18
    הגב לתגובה זו
    האם לדעתך המחיר שווה קניה לטווח בינוני ארוך ?? תודה !!
  • 1.
    דיויד 21/03/2013 13:41
    הגב לתגובה זו
    שלמה קניתי את הניר בשערים גבוהים . הדאו עולה ועולה ואלקואה רק יורדת. יש שם משהוא כל כך רע. תודה על העזרה. האם כדאי עוד להמתין בסבלנות או לחתוך הפסד כי מה שלא עלה בחגיגיה יפול בירידות.