
אירופה ממתינה ל־1 באוגוסט: האם יימשכו ההקלות או שהמכסים יעלו? אלו התרחישים, הדילמות וההסתברויות
ביזפורטל מנתח את המצב - האם טראמפ ימצמץ, מה מעריכים בשווקים ומה מעריכים הכלכלנים?
טראמפ מפרסם מדי יום על העלאת מכסים נוספת למדינות מסוימות. אלא שזה לא מידי. הוא מודיע כעת על הכוונה להעלות את המכסים ב-1 באוגוסט. עד 1 באוגוסט "אלוהים גדול". בינתיים השוק לא מתרגש כי הוא מבין שיש הרבה זמן, והדיונים יכולים להגיע להסכמים או לדחיות נוספות. טראמפ כבר הוכיח שהוא ממצמץ ראשון וזה לא בהכרח חולשה, הוא מתחיל גבוה מאוד ואז מתפשר, אבל גם הפשרה היא הישג. המשקיעים חוששים שאם הם יצאו מהשוק יקרה מה שקרה באפריל - היו ירידות עם האיומים של טראמפ, אבל כשהוא מצמץ היו זינוקים ושיאים חדשים. לא נעים למי שפחד.
וככה נוצרת תחושה חזקה שאסור לפספס. האם זה נכון? רק בהמשך נדע, יש תרחישים רבים, וניסינו להעריך את ההסתברויות שלהם מכמה אנליזות של כלכלנים מאירופה וארה"ב. לקחנו אתל הממוצע לכל תרחיש. הכלכלנים די אופטימים, אבל השוק אופטימי הרבה יותר. השוק לא מתמחר בכלל סיכונים, הוא בשיא, הוא סבור שעניין המכסים ייפתר. הכלכלנים סבורים שיש גם תרחיש שלילי. אגב, ג'ימי דיימון משרטט תרחיש שליי במיוחד - דיימון מזהיר: השוק מתעלם מהשלכות המכסים; האם מדובר בגל עליות הנובע מפחד לפספס?.
המוקשים הגדולים בהסכמי הסחר הם של ארה"ב מול סין ושל ארה"ב מול האיחוד האירופי. גם מול קנדה ומדינות נוספות זה לא הולך קל, אבל נראה שמול סין והאיחוד האירופי החזקים זה יהיה הקרב הקשה ביותר. טראמפ מאיים במכסים של עד 30% על האיחוד. אירופה לא יושבת בשקט.
מה יקרה ב־1 באוגוסט?
אם לא תושג הבנה עד אז, טראמפ יטיל מכס של 30% על סחורות אירופיות, בעיקר רכבים, נחושת ומוצרים חקלאיים . אירופה תידרש להגיב ובמצב כזה ההשפעות על השווקים יהיו חדות. האנליסטים של ECB כבר הזהירו שהגוש האירופי עלול להיפגע כשקצב הצמיחה כבר יורד מ‑1.3% ל‑0.9% .
- מה למדנו השבוע? המכסים של טראמפ לא מפחידים את השוק והריבית לא תחזור לרמות נמוכות
- טראמפ מעלה מכסים על קנדה ל-35%; איך זה משפיע על השווקים?
גרמניה דורשת קו מתון מול ארה"ב. הקנצלר מרץ ואחריו פדרציית התעשיינים (BDI) מזהירים שמכס של 30% יפגעו מאוד בתעשייה הגרמנית . מרץ אמר שגרמניה תומכת בניהול שיח ולא בפעולה חד־צדדית לפני ה־1 באוגוסט. מצד שני, יש מדינות שמתרחבות לתגובה תקיפה. צרפת, בלגיה וספרד דורשות לנקוט צעדים דחופים כדי להגן על שווקיהן. מקרון קרא לאירופה "להאיץ תגובה חזקה".
איטליה, הונגריה ורומניה דוגלות בגישה פרגמטית, שמעדיפה לשמור על דיאלוג.
הערכת תרחישים וההסתברויות
אנליסטים מעריכים שעד ה־1 באוגוסט תיווצר פשרה שתותיר מכסי בסיס של 10%-20% כשיהיה איום של מכסים בשיעור 30% . השווקים יציבים ולוקחים את כך עניין המכסים כאילו הוא כבר מתומחר במחירים.
על פי כלכלנים ואנליסטים התרחיש הסביר הוא להארכת השעיית המכסים עד הסבב הבא, תוך כדי הטלת מכסי ביניים בשיעור כאמור של 10%-20%. במצב הזה האנליסטים לא צופים זעזועים בשווקים. זה התרחיש הסביר.
- סופרמן החדש הכניס 122 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון
- לקראת עונת הדוחות שתחשוף את המחיר האמיתי של מלחמת הסחר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תרחיש לא מאוד רחוק וגם בהסתברות משמעותית הוא שאירופה תגיב באופן מאופק, זה יעיד על המשך שיח והתקדמות לעבר פתרון, וזה יוריד את הלחץ של טראמפ.
נוסף לשני התרחישים האלו יש גם כמה תרחישים נוספים חיוביים - כמו הארכת השעיית המכסים בעוד חודשיים (למרות שטראמפ אמר שלא יאריך את המועד), הסכמות על חלק מהמכסים ודיון על היתר ועוד. אך מול התרחישים האלו, הכלכלנים מעלים תרחיש בהסתברות של 20%-30% שלא יהיה פתרון.
על פי התרחיש הפסימי הזה, טראמפ אכן מיישם מכסים של 30% ואירופה בתגובה מעלה את המכסים ונכנסים למלחמת מכסים שתפגע בכלכלות ותפגע בשווקים. קחו את זה בחשבון, זו לא התסברות נמוכה, וטראמפ יכול ללכת עד הסוף.