משרד האוצר על אוקטובר: ציפיות האינפלציה זינקו, אמון הצרכנים נסוג לאחור
על פי נתוני סקירת המשק החודשית של הממשל (אורות אדומים), אוקטובר מצטייר כחודש יציב עבור כלכלת ישראל. בסחר החוץ של ישראל נרשם שיפור קל, כאשר ביצוא הסחורות חלה עלייה קלה לאחר חודשיים של ירידות חדות. עלייה נרשמה גם ביבוא הסחורות.
בשוק העבודה נרשמו נתונים מעורבים כאשר ברבעון השלישי עלה שיעור האבטלה לרמה של 6.6%, אולם זה מיוחס בעיקר לגידול מהיר בשיעור ההשתתפות. במשרד האוצר אומרים כי "לו היה שיעור ההשתתפות נותר זהה לרמתו ברבעון הקודם שיעור האבטלה היה יורד לרמה של 5.5%.
ביציבות המחירים נרשמה הרעה מסוימת בחודש אוקטובר. במהלך החודש הגביר בנק ישראל באופן משמעותי את היקף רכישות המט"ח וחלה עלייה בציפיות לאינפלציה ל-12 החודשים הקרובים, אשר בחודש אוקטובר היו מצויות בגבול העליון של היעד ובחודש נובמבר אף חצו אותו.
מדד מנהלי הרכש עלה באוקטובר מ-50.9 נקודות לרמה של 57.6 נקודות, מה שמשקף ציפייה להתרחבות בתעשייה. מנגד, מדד אמון הצרכנים נסוג מעט לאחור. בתעשייה, מדד הייצור התעשייתי רשם ירידה של קרוב ל-4% באוקטובר, המכירות ברשתות השיווק רשמו האטה חודשית של כ-3%.
בתחום הפעילות הריאלית פורסמו מדדים מעורבים ונראה כי קצב הצמיחה במשק המשיך במגמה יציבה לאורך הרבעון השלישי של 2010. מנתוני החשבונאות הלאומית נראה כי חל גידול בתוצר העסקי ובצריכה הפרטית. בגביית המיסים חלה ירידה בחודש אוקטובר, אך זו הושפעה מדחיית החזרי מע"מ מחודש ספטמבר לחודש אוקטובר.
מנתוני אורות אדומים לחודש אוקטובר עולה כי חל גידול שנתי של 11% במספר הדירות שנמכרו באוקטובר, אולם המחירים מתחילים לרדת ובשרון מתקשים למכור במחירים המבוקשים.
בכלכלה העולמית נמשכה מגמת הדשדוש. באירופה הואט כצפוי קצב הצמיחה ברבעון השלישי וניכר כי חלה החרפה מסוימת במשבר החובות של מדינות ה- PIIGS. בארה"ב נמשכה המגמה השלילית בשוק הנדל"ן והקיפאון בשוק העבודה, כאשר שיעור האבטלה במשק עלה ל-9.8%.