למה הדולר הפך להיות המטבע החלש ביותר בשוק?

משבר הסאב פריים אשר פקד את אמריקה בשנת 2008, דרדר את הכלכלה הגדולה בעולם למיתון הגדול ביותר מאז מלחמת עולם ה-2. יו"ר הפד בנג'מין ברננקי יחד עם הקונגרס האמריקני התחילו בתהליך הבראה של המשק האמריקני, החל מהורדת הריבית במשק לרמה אפסית ועד לגיבוש חבילת תמריצים כוללת של קרוב לטריליון דולר.

המשבר הגדול בארה"ב התפשט מעבר לים ומדינות רבות כגון בריטניה, גרמניה , צרפת , יוון , ספרד ורבות אחרות, החלו לשקוע במיתון עמוק שנמשך מספר רבעונים.

הדולר האמריקני היה המטבע המועדף ביותר על הסוחרים בתקופה של ירידות בשל הריבית הנמוכה. רבים העריכו כי הכלכלה האמריקנית תצא ראשונה מהמשבר ולכן מצבו של הדולר הלך והשתפר.

למרות האבטלה הגבוהה בארה"ב, אשר חצתה את רף ה-10% והצמיחה האיטית, הדולר שימש כמטבע "חוף מבטחים" עד לפני מספר חודשים.

מדינות רבות החלו להציג ביצועיים מצוינים, מדינות כגון גרמניה אשר הציגה צמיחה של 2.2% ברבעון ה-2 של השנה, בריטניה צמחה בקצב של 1.1%, אוסטרליה, קנדה וניו זילנד גם הציגו ביצועים מרשימים במגזר התעסוקה והצריכה הפרטית.

ובארה"ב, שוק התעסוקה "תקוע", המשק האמריקני לא מצליח לייצר מקומות עבודה חדשים, עקב תהליך ההתייעלות שביצעו המעסיקים בתקופת המשבר. הצריכה הפרטית הנמוכה פגע קשות גם בצמיחה בארה"ב בשל העובדה שהצרכן האמריקני הינו המנוע העיקרי של הצמיחה במשק (מהווה קרוב ל-70% מהתמ"ג).

השינוי הגדול במעמדו של הדולר החל לפני מספר חודשים. הפד ריזרב החליט לחדש את מדיניות רכישות האג"ח הממשלתיות וממשיך לתמוך בריבית נמוכה ל"תקופה ממושכת".

על פי הערכות המוקדמות, האינפלציה הנמוכה והצמיחה האיטית במשק, ימשיכו להעניק לקברניטי הכלכלה הגדולה בעולם מרחב תמרון לביצוע הרחבות מוניטאריות נוספות, כגון מתן תמריצים נוספים ושמירה על רמת הריבית סביב אזור ה-0% לתקופה ממשוכת.

סוחרים בעולם חיפשו אלטרנטיבות השקעה חדשים. משבר החוב באירופה הצית מחדש את החששות מפני משבר גדול נוסף ואותם סוחרים דהרו לזהב שזינק לשיאים חדשים מעל 1300 דולר לאונקיה, אל הין היפני אשר קבע שיא של 15 שנה מול הדולר בנקודה 82.80 ין לדולר, ואל הפרנק השוויצרי אשר הפך להיות המטבע החזק ביותר בתקופה של חוסר וודאות בשווקים הפיננסים, בשל העובדה שהכלכלה השוויצרית הציגה ביצועים מרשימים, וריבית נמוכה (0.25%). שני האלמנטים הללו תרמו להתחזקותו ולביסוס מעמדו מתחת לרמת השקילות מול הדולר.

אם מסתכלים על הדולר אינדקס, ניתן לצפות להמשך החלשות הדולר בתקופה הקרובה. קו המגמה העולה מהווה נקודות מבחן חשובה עבור השטר הירוק.

דולר אינדקס - גרף שבועי

לסיכום

מעמדו של הדולר הולך ונשחק עם הזמן. מדיניותו היונית של הפד ריזרב לא הולכת להשתנות בקרוב ולכן הסוחרים בעולם חוששים ולא ממהרים לרכוש את השטר הירוק. התיאבון לסיכון בשווקים הפיננסים מגביר את הלחץ על הדולר. סוחרים מעדיפים להשקיע

את כספם בנכסים מסוכנים הנושאים על גבם תשואות גבוהות. שחקני ה-CARRY (סוחרים הנהנים מהפרשי ריביות בין מטבעות) רוכשים מטבעות כגון הדולר האוסטרלי המתקרב לרמת השקילות מול הדולר, הדולר הניו זילנדי ובארץ, הסוחרים מעדיפים את השקל בשל הערכות כי פערי הריבית ילכו ויגדלו לטובת השקל.

מצבו של הדולר לא יכול להשתפר עד שהמדיניות המוניטארית בארה"ב לא תשתנה, לכן לפני שמחליטים לרכוש דולרים, כדאי לבדוק את השטח לעומק.

*** ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר כלל פורקס מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רשיון ייעוץ או ניהול תיקים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה