בין המקווה לישיבה: קבוצות הרכישה צוברות תאוצה במגזר החרדי
כשקבלנים מדברים בתקופת מיתון על "ביקושים כבושים" ועל היצע שלא מצליח להדביק את הביקוש, יש המרימים גבה ומביעים ספק רב בדבריהם, בעיקר לנוכח שיעור האבטלה הגבוה במדינה וירידה בכח הקנייה.
אך מומחי נדל"ן ויזמים המתמחים במגזר החרדי והדתי-לאומי אומרים ל-Bizportal כי המחסור בפתרונות דיור למגזר זה הינו משמעותי והביקוש לדירות ממשיך לעלות גם בימים אלה של מיתון. מסתבר שקבוצות הרכישה, שכבר פופולאריות בקרב הציבור החילוני, צוברות תאוצה במגזרים הללו.
בדיקה שערכה לאחרונה חברת אנטוני גלגוט, המתמחה בשיווק נדל"ן לעולים ולתושבי חוץ, מצאה כי בתקופת המיתון האחרונה קיים ביקוש מוגבר לקבוצות רכישה במגזר הדתי לאומי והחרדי. מנכ"ל החברה, אנטוני גלגוט, מסביר מהם המקורות למגמה הנוכחית.
"המחסור בדיור במגזרים אלה גבוה שבעתיים מהמחסור בדירות הקיימות באוכלוסיה הכללית", אומר גלגוט. "חרדים מחפשים מגורים בקהילה המתאימה לצרכיהם, ולכן הביקוש עולה פי כמה על ההיצע המצומצם".
גלגוט מדגיש שעל פי רוב, מדובר במשפחות גדולות מאד. "אם הממוצע בישראל עומד על כ-5 נפשות במגזר החילוני, הרי שהממוצע במגזרים אלו הינו 7-8 נפשות ובמקרים רבים אף יותר מכך", אומר גלגוט. "מסיבה זו, צרכי הדיור של אוכלוסיות אלה הינם שונים והם דורשים דירות גדולות יותר בשטחן ובמספר החדרים שבהן ותוספות כגון מרפסת סוכה, והפרדה במטבח, מה שמגביר עוד יותר את הביקוש המפולח".
לדבריו, "באמצעות קבוצות רכישה יכולות אוכלוסיות אלה להגיע לגובה ולתנאי תשלום נוחים הרבה יותר". גלגוט אומר שקבוצות הרכישה צוברות תאוצה ברמת בית שמש, בה פועלות היום שתי קבוצות רכישה, המונות עשר משפחות דתיות של עולים שהגיעו מבולטימור והתאגדו לצורך בנייה משותפת של בניין דירות הכולל 5 ו-6 חדרים.
"צריך להבין שרמות המחירים באזורי ביקוש אלה גבוהות במיוחד", מדגיש גלגוט. "דירת 5 חדרים חדשה עולה בין 1.8 מיליון שקלים ל-2 מיליון שקלים, ודירת 6 חדרים מגיעה ל-2.2 מיליון שקלים ואף יותר. במקרה זה קבוצת רכישה תוזיל את עלות הדירה ב-7% עד 10%".
דוגמא נוספת לקבוצת רכישה המתארגנת במגזר הדתי הינה פרויקט "אחוזת נוף", הנבנה על ידי קבוצת דניאל יצחקי בלוד. לדברי ד"ר גד חסון, מבעלי החברה, עד כה שווקו במסגרת קבוצות רכישה 20 דירות בנות 4 חדרים במחיר של כ-710 אלף שקלים. קהל היעד הוא המגזר הדתי-לאומי, אומר חסון. "מרבית הרוכשים הינם זוגות צעירים תושבי יהודה ושומרון, מאזור ירושלים וממרכז הארץ".
לאור הביקוש, מתכננת הקבוצה להמשיך ולעבוד עם פלח אוכלוסיה זה באזורים העדיפים להם, אומר חסון. "חשוב להבין, כי מדובר ברוכשים המעוניינים בחיי קהילה פעילים", אומר חסון. "השכונה כולה תהווה קהילה בפני עצמה כאשר יבנו בה 4 בניינים ובהם 145 יחידות דיור. בצמוד לשכונה מוסדות חינוך, בתי כנסת ומקווה".
יקי רייסנר, מנהל השיווק של חברת הבנייה צ.לנדאו, המתמחה בפרויקטי מגורים למגזר החרדי, מסביר כי ריבוי ילודה טבעי "מביא את ראשי הציבור החרדי 'לשבור את הראש' בניסיון למצוא פתרונות יצירתיים לאחר שבריכוזי הערים הקיימות לא ניתן להרחיב את הקיים. החוסר בקרקעות זמינות לבניה באזורי הביקוש החרדי והמחיר המאמיר של הדירות יוצר 'פלונטר', שבו אין לציבור החרדי יכולת כלכלית להתמודד עם נושא הדיור במגזר".
קבוצות הרכישה באות לתת מענה על הבעיה על ידי הוזלת העלויות, אומר רייסנר. אך בינתיים, מצוקת הדיור גוברת ומחירי הדירות במגזר ממשיכים לעלות. "נכון לרגע זה, לא נראה שיש פיתרון מיידי ובינתיים כל דירת גג של שניים וחצי חדרים תימכר בכמעט מיליון שקל, כל מחסן מעל 30 מ"ר בבית שמש ייסגר כדירה זמנית לזוגות צעירים, ויותר זוגות יגורו אצל ההורים", מסכם רייסנר.