בין המדד המשולב להחלטת הריבית ביום שני: הדולר איבד השבוע עוד 0.9% מול השקל

בנק הפועלים: "גוברות ההערכות לצעדים נוספים של בנק ישראל בקרוב". בנק לאומי: פער הריביות ימשיך לתמוך בשקל
עדי בן ישראל |

הדולר לא עוצר באדום והמשיך להיחלש גם היום מול השקל בהמתנה להחלטת הריבית שיקבל בנק ישראל ביום שני הקרוב, עת צפוי הנגיד סטנלי פישר להעלות את הריבית במשק ולהרחיב את פער הריביות בין ישראל לארה"ב, מה שמספק תמיכה לשקל. עם זאת, יש לציין כי היחלשות הדולר מתמתנת במסחר התוך-יומי, ולאחר שירד ב-0.5% הוא איבד עם קביעת השער היציג רק 0.2% לאחר פרסום המדד המשולב בידי בנק ישראל.

המדד המשולב עלה ב-0.1% בלבד בחודש אפריל, מה שמעיד על האטה בצמיחה הכלכלית בפתיחת הרבעון השני של השנה. ההאטה בצמיחה מדגישה את הבעיה בה נמצא בנק ישראל, אשר מצד אחד נדרש להעלות את הריבית כדי להילחם באינפלציה ומצד שני צריך לשמור על סביבת ריביות נמוכה כדי לעודד את הצמיחה במשק.

בשוק המט"ח העולמי נסחר הדולר במגמה מעורבת עם נטייה להתחזקות מול המטבעות המובילים בהמתנה לפרסום נתון מכירות הבתים הקיימים שייצא היום ב-17:00 (שעון ישראל). הנתון צפוי להצביע על הידרדרות נוספת של שוק הדיור האמריקני בחודש אפריל, מה שמעיד על מצבה הרעוע של הכלכלה האמריקנית.

הדולר נסחר מול השקל בשפל של למעלה מ-11 שנים לאחר שהשבוע ירד מתחת לרמה של 3.35 שקלים. בפעם האחרונה שהדולר הגיע לרמה זו התערב בנק ישראל בשוק המט"ח ורכש כ-600 מיליון דולר ביומיים. יש לציין כי בעת ההתערבות האמורה נרשם מחזור מסחר קטן יחסית בשוק והתנודיות בשער החליפין הייתה גבוהה, מה שגרם לבנק ישראל להתערב כדי לייצב את השוק.

הפעם, בנק ישראל לא התערב, והדולר המשיך לצנוח. העלייה החדה באינפלציה בישראל מביאה להערכות כי בנק ישראל ייאלץ להעלות את הריבית ב-0.25%-0.5% מרמה של 3.25% כיום. מנגד, הריבית בארה"ב אינה צפויה לעלות בחודשים הקרובים, מה שאומר שפער הריביות של ישראל מול ארה"ב יתרחב. ההשלכה המיידית: השקל מתחזק.

הדולר איבד היום 0.15% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.333 שקלים. האירו היציג ירד ב-0.36% ל-5.2408 שקלים. בסיכום שבועי, נחלש הדולר ב-0.86% ואילו האירו עלה ב-0.69%

בנק לאומי: פער הריביות ימשיך לתמוך בשקל

כלכלני בנק לאומי מדגישים כי הסבירות להעלאת הריבית בישראל מחזקת את השקל מול הדולר. בנוסף, מזכירים הכלכלנים כי ב-4 החודשים הראשונים של השנה הסתכם הגירעון המסחרי של ישראל ב-5.1 מיליארד דולר לעומת 2.9 מיליארד דולר בלבד בתקופה המקבילה אשתקד.

"גידול זה בגירעון נבע מירידה חדה יותר בקצב הגידול של היצוא לעומת הירידה שנרשמה בקצב הגידול של היבוא", אומרים הכלכלנים, ומציינים כי "הנתונים נקובים בדולרים שוטפים כך שהם מושפעים לטובה הן מהיחלשותו של הדולר בעולם והן מעליית המחירים הגבוהה שחלה בעולם בחודשים האחרונים. כתוצאה מכך, חלק מהגידול ביצוא הוא במונחי מחיר בלבד ולא במונחים כמותיים, כך שההאטה בגידול ביצוא היא אף חריפה יותר מזו העולה מהנתונים. בסיכומו של דבר, הגידול האמור בגירעון מביא לזרימת מט"ח לחו"ל ועלול לפגוע בעוצמתו של המטבע המקומי".

הכלכלנים מעריכים כי פער הריביות השורר בין ישראל לארה"ב (שצפוי להתרחב בשבוע הבא) הוא הגורם העיקרי המשפיע על המסחר בדולר-שקל, ולכן הדולר ימשיך להיחלש בטווח הקצר-בינוני. עם זאת, במבט לטווח ארוך יותר, "מיצוי מגמת הפחתות הריבית בארה"ב ושינוי כיוון בכלכלה האמריקנית יביאו להתחזקותו של הדולר בעולם, דבר שיבוא לידי ביטוי גם מול השקל".

בנק הפועלים: "גוברות ההערכות לצעדים נוספים של בנק ישראל בקרוב"

גם כלכלני בנק הפועלים מאמינים כי הגורם המרכזי להיחלשות הדולר מול השקל נעוץ בסוגיית הריבית, לצד גורמים נוספים.

לדברי הכלכלנים, "השקל מקבל תמיכה משילוב של מספר גורמים: מגמת ההיחלשות של הדולר בעולם, יציבות כלכלית יחסית בישראל, ציפיות להעלאת הריבית השקלית והידיעות על משא ומתן לשלום מול סוריה. כעת ממתינים המשקיעים לישיבה המוניטארית החודשית של בנק ישראל בשבוע הבא, כאשר נראה כי השאלה היא רק מהו שיעור העלאת הריבית ולא האם תועלה הריבית בכלל".

בבנק הפועלים מדגישים כי היום, יותר מתמיד, קשה לחזות את הכיוון בדולר-שקל, כיוון שעל השקל פועלים 2 כוחות מנוגדים.

"נראה ששני גורמים משפיעים על השקל בכיוונים מנוגדים", אומרים האנליסטים. "מחד, השקל כיום חזק יותר מהרמה שבה החליט בנק ישראל להתערב במסחר בעבר ובעקבות זאת גוברות ההערכות כי צעדים נוספים ייתכנו בקרוב. מאידך, פער הריביות בין השקל והדולר, העומד כיום על רמה של 1.25%, צפוי להתרחב בהמשך ולספק לשקל תמיכה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה