סוגרים את שנת המס 2007: הטבות של הרגע האחרון - חובה לבדוק
שנת 2007 מסתיימת ומציעה לחלק מאיתנו החזרי מס רבים, ביקשנו מאבי קרעין וזאב הרשקוביץ המנכ"לים המשותפים מחברת ניהול נטו לבדוק עבורכם כיצד אנחנו יכולים לקבל החזרי מס.
כידוע, החזרי המס מתבצעים בדרך של הגשת דו"ח למס הכנסה. אולם, השאלה נשאלת לרוב היא מתי כדאי להגיש דו"ח שכזה, שכן הוא דורש מכל אחד רישום מדוקדק ומדויק של פרטים רבים.
הרשקוביץ וקרעין מונים את המקרים בהם כדאי להגיש בקשה להחזר מס. במידה ועבדת חלק מהשנה, או עבדת חלק מהשנה בחו"ל ולא בוצע תיאום מס שנתי, או עבדת אצל מספר מעסיקים ולא בוצע תיאום מס שנתי. כמו כן, אם יש ניכויים או זיכויים שלא נוכו (קופות גמל, תרומות, ביטוח חיים וכיוצא בכך אשר לא נכללו בחישוב המס בתלוש המשכורת).
נקודה הנוגעת לרבים מאיתנו - אי ניצול מלוא נקודות הזיכוי (החזקת קרוב משפחה במוסד, לימודים אקדמאים, נישואין או גירושין בשנת המס, חייל משוחרר, בין זוג שאינו עובד וכדומה).
מעבר לכך, הנחות במס ניתנות לתושבי ישובים זכאים. עוד מצב שמהווה הזדמנות פז של ממש: אם המשכורות אינן קבועות ולא בוצע תאום מס במהלך השנה. אם בוצע חישוב מס משותף לבני זוג בגין עבודה באותו העסק ואשר אין תלות בהכנסות שלהם.
אז כיצד לנצל בעצם את הטבות המס בשנת המס 2007:
ראשית, הרשקוביץ וקרעין מציעים השנה, באם ניתן, לדחות שכר לשנת 2008, עקב הירידה בשעור המס המקסימלי בין 2007 ל-2008 ב-2%.
הכנסות מריבית – הנחות ופטורים לבעלי הכנסות נמוכות וגמלאים בעלי הכנסות שנתיות הנמוכות מ-51,840 שקל בשנה. אדם כזה זכאי לניכוי בסך 8,160 שקל על ריבית מפקדונות בנקאיים וחסכונות. אם הכנסתו גבוהה מ 51,840 יהיה זכאי לניכוי חלקי.
הכנסות מהשכרת דירות למגורים בישראל. קיים פטור ממס עד הכנסות של 50,400 שקל בשנה. מעבר לכך ישנו מס של 10% מההכנסה ברוטו (כל עוד פעילות ההשכרה איננה נחשבת לעסק), בניכוי פחת על הדירה והוצ' ריבית על ההלוואה. לגבי השכרת נכסים בחו"ל, במידה וההשכרה הינה פרטית ולא עסקית, ישנו מס של 15% בניכוי פחת על הנכס בלבד.
הטבת המס בגין תשלומים לקופות גמל (תגמולים או קיצבה) (ניכוי) לשכירים ולשכירים בעלי שליטה, הינה עד 5% מרכיבי השכר שהמעסיק לא הפריש בגינם לקופת גמל עד לתיקרה של 86,400 שקל בשנה (מכסימום 4,320 שקל). הזיכוי המוכר בגין ההפקדות בקופת גמל הינו לפי 7% מהתיקרה האמורה (מכסימום 6,046 שקל) ובסה"כ ניכוי וזיכוי מכסימלי של 10,368 שקל בשנה.
הזיכוי ממס בגין תשלומי פרמיות לביטוח חיים ותשלומים לקופת גמל כעמית עצמאי הינו 25% (כולל בגין תשלומים לקופת גמל מעבר לתקרה המוכרת לניכוי). ישנם מקרים מסוימים בהם ניתן להגיע ל-35%.
החזר מס בעבור ביטוח אובדן כושר עבודה מסוג ביטוח "מועדף" (עד 2.5% מהשכר) הינו מלא לשכיר, בין אם המעביד שילם עבורו את הביטוח או שהוא שילמו בעצמו.
הפקדות לקרן השתלמות פטורות ממס עד לתקרת הפקדה של 15,712 שקל בחודש, כלומר 188,544 שקל לשנה. משיכת כספי קרן ההשתלמות מותרת לאחר 3 שנים למטרת השתלמות (או לכל מטרה אם עוברים את גיל הפנסיה) ולאחר 6 שנים לכל מטרה.
בעלי הכנסה פסיבית פטורים מתשלומי ביטוח לאומי ומס בריאות, במידה והכנסתם הפסיבית (ריבית, דיוידנד, שכ"ד וכדומה) נמוכה מהכנסתם האקטיבית או כאשר המבוטח הינו גם עצמאי וגם שכיר (מצב המוכר כשלושת המעמדות (שכיר, עצמאי ובעל הכנסה פסיבית). על כן, שכיר אשר הכנסותיו הפסיביות עולות על האקטיביות, רצוי שיקבל גם הכנסות כעצמאי וכך יעמוד בתנאי לפטור.
גם חברה בע"מ יכולה ליהנות מהטבות המס
ככלל אצבע, בשנים הקרובות ובכללן השנה, רצוי לרשום הוצאות רבות ככל הניתן ולדחות הכנסות על מנת להקטין רווחים, עקב הירידה בשעורי המס לחברות (בין 2007 ל-2008 מ-29% ל-27%). יש לבצע המלצה זו רק על הכנסות שניתן לדחותן והכנסות שניתן להקדימן ולא באופן מלאכותי.
כמו כן, ניתן להינות משתי תקרות פטורות, הפרשה לקצבה (פנסיה) שהחברה מפרישה עבור בעל השליטה וכמו כן יהנה בעל השליטה מפטור ממס בעבור פיצויים עד לתקרה בתום עבודתו.
על פי החוק, חברה יכולה להפקיד עד 7.5% ממשכורת בעל שליטה לקרן השתלמות (עד תיקרת שכר של 188,544 שקל לשנה). מתוכם 101,808 שקל מוכרים לניכוי מהכנסות (4.5% מתוך ה-7.5%). מומלץ להפריש את כל ה-7.5% מכוון שכל הסכום יהיה ניתן למשיכה לאחר 6 שנים פטור ממס. הנ"ל תקף בהנחה וההפרשות הן חודשיות רציפות וכי יש הפרשה מקבילה של בעל השליטה בסך 2.5% נוספים (או שליש מהסכום אותו מפרישה החברה).
משיכת דמי ניהול אפשרית כאשר, מוכח שהשרותים סופקו בפועל, ניתן להגדירם כ-% מהמחזור או הרווח, הוגדרו בהסכם בכתב והסכום שניקבע סביר להיקף השרות.
משיכת דיוידנד חייבת ב-25% מס. חברות ישראליות (לא כולל חברות משפחתיות) חייבות ב-0% מס במשיכת דיוידנד מחברה אחרת. על כן רצוי להחזיק במניות החברות בשליטה באמצעות חברת אחזקות ולא באופן ישיר. חלוקת הדיוידנד תחסוך לבעל השליטה תשלום ביטוח לאומי ובריאות, כל עוד היקף הדיוידנד לא עולה על היקף המשכורת ועל כן עדיף מחלוקת בונוס בשכר החייב בתשלומים אלו.
יתרות חובה של בעלי שליטה, חייבות בהצמדה ובתוספת של 4% ריבית בשנה. רצוי להיזהר ללתעד בכתב את ההלוואה על מנת להימנע ממצב בו יתרות חובה אלו יחשבו לדיוידנד ויחויבו במס.
אפשרות נוספת העומדת בפני החברות היא רכישת חברה אחרת בעלת הפסדים צבורים על מנת להכניס בה פעילות חדשה ו"להרוויח" את ההפסדים הצבורים. הנ"ל מומלץ בעיקר אם החברה החדשה תפעל באותו ענף, פעילות תועבר אליה ולא ממנה, חלק מהבעלות תשאר בידי בעלי המניות הקודמים, לחברה המפסידה נכסים נוספים מעבר להפסד הצבור, רצוי להעסיק בה עובדים חדשים ולעסקה אינטרסים כלכליים מעבר לנושא המיסוי.
הרפורמה במס מעניקה הטבות לחברות זרות הפועלות בחו"ל
באמצעות הקמת חברה במדינה בה שעור המס בה נמוך מבישראל והעברת הרווח לישראל באמצעות שימוש באמנת מס קיימת בין המדינות, עשויה להפחית מסך המס שישולם בכפוף למבחן השיטה הפרסונלית (מרכז פעילות) שהחליפה את השיטה הטריטוריאלית. חברה זרה תחויב במס בישראל (מרכז פעילותה יחשב בישראל), אם השליטה על עסקיה וניהולם מופעלים מישראל, לפיכך יש לוודא שליטה וניהול מחו"ל.
חברה נשלטת זרה- חנ"ז- עם הפעלת הרפורמה במס נכנס נושא החנ"ז שתמציתו הינה שחברה הרשומה בחו"ל והשליטה בה היא של תושבי ישראל תחויב במס על הכנסה רעיונית אם הכנסות החברה הינן פסיביות. זקיפת ההכנסה הרעיונית תתבצע רק אם החברה הזרה חויבה בחו"ל במס נמוך מ 20 אחוז.כדי להימנע מתשלום זה חשוב להקפיד על כך שרוב מחזורה של החברה יהיה מהכנסות ממסחר ולא מהכנסות פסיביות. באוסקר החזרי מס מציעים מספר טיפים
בעלי מקצועות חופשיים (עו"ד, רו"ח, מרצים ונותני שרותים אחרים) אשר הקימו חברה בחו"ל ומשאירים את ההכנסה בחו"ל, ימוסו כ"הכנסה רעיונית" בישראל. ניתן להקטין את הרווחים באמצעות הגדלת הוצאות החברה בחו"ל.
כלכלני חברת אוסקר החזרי מס מעריכים כי כ- 85% מהשכירים בישראל זכאים להחזרי מס מרשות המיסים בסכומים המגיעים לאלפי שקלים ( ממוצע של כ- 8000 שקל ). מרבית השכירים לא מודעים לכך ולא מנצלים את זכותם.
לדברי, אוסקר גלעד, מבעליה של אוסקר החזרי מס , שכירים אינם מקבלים החזר אוטומטי ממס הכנסה גם אם הם זכאים לכך. על מנת לקבל את כספם בחזרה עליהם לפנות באמצעות מייצג אל רשות המיסים ולפעול בהתאם לכל הפרוצדורות הנחוצות והצגת הטפסים המתאימים.
ישנן סיבות רבות שבעטיין ניתן לבקש החזרי מס. לדוגמא : שכירים שלא קיבלו שכר תקופות קצרות בגין החלפת מקום עבודה או הקטינו היקף משרה במהלך שש השנים האחרונות, שכירים שעובדים מהבית, שכירים ששכרו דירה שקרובה למקום העבודה ומשכירים את דירת הקבע שלהם (אם הם משלמים יותר על הדירה השכורה) , גבר גרוש המשלם מזונות , החזר מס בגין תרומות ; הפקדות לביטוח חיים, פתיחת קופות גמל ועוד..., חיילים משוחררים, תושבי שדרות וישובי הנגב המערבי , ועוד... בחברה מוסיפים כי ניתן לדרוש החזרי מס לתקופה של 6 שנים אחרונות, מה שמגדיל את הפוטנציאל של קבלת החזרי מס עבור כמעט כל שכיר במשק.
מבחינת קבלת התשלום מרשות המס, פסק דין חדש מחייב את רשות המיסים להעביר את החזרי המס תוך 90 יום. לאחרונה ניתן פס"ד ( עצי גופר נ' פקיד שומה חיפה ) ע"י סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בחיפה, כבוד השופטת ש' וסרקרוג. מפסק הדין עולה כי פקיד השומה חייב להחזיר את תשלום מס יתר תוך תקופה שלא תעלה על 90 יום, אלא אם כן הוא הודיע לנישום על ליקויים שקיימים לפי תום התקופה.