כלכלני בנק לאומי: "ראלי סוף השנה" החל ברגל שמאל

בבנק גורסים, כי בחודש דצמבר המסחר צפוי להיות מושפע מהמגמה מעבר לים וממליצים על החזקה במניות ערך של חברות יציבות ובעלות מדיניות חלוקת דיבידנד וכן על רכישת הגנות מתאימות
שי יוכט |

כלכלני בנק לאומי מציינים בסקירתם השבועית את הארועים והגורמים אשר השפיעו על המסחר בבורסה התל אביבית בשבוע החולף ואת הארועים המרכזיים אשר צפויים להשפיע על המסחר בשבוע הקרוב.

כלכלני הבנק מתחילים את סקירתם בכך שהם מציינים, כי שבוע המסחר בשוק ההון המקומי התאפיין במגמה מעורבת. בסופו נרשמו עליות שערים על רקע המגמה החיובית שנרשמה בארה"ב בעקבות התגברות ההערכות להפחתת הריבית שם בפגישת הבנק המרכזי הבאה וכן על רקע ירידה במחירו של הנפט.

בלאומי מציינים, כי העלאת דירוג האשראי של ישראל ע"י סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית S&P השבוע, לא הפתיעה ככל הנראה את המשקיעים, שכן אלו קיבלו אותה באדישות יחסית.

בלאומי מוסיפים כי ביום חמישי בבוקר פקעו אופציות המעו"ף לחודש נובמבר במחזור מסחר גבוה במיוחד של כ- 2.65 מיליארד שקל, קרוב למחזור השיא שנרשם בפקיעה בחודש ינואר השנה. האופציות פקעו ברמה של 1196.25 נקודות המגלמת עלייה של כ-0.85% במדד המעו"ף.

עונת הדוחות בסיומה

בימים אלה מגיעה עוד תקופת דוחות לסיומה. על רקע מחיקות הענק בסקטור הפיננסי בעולם וחוסר הודאות לגבי היקף חשיפת המגזר בשוק המקומי לאג"ח מגובות משכנתאות ולסוגים שונים של נכסים פיננסים מסוכנים, בלטו השבוע דוחות ענף הפיננסים והבנקים בפרט.

מדוחות הבנקים שפורסמו השבוע עולה כי בסה"כ חשיפתם אינה גבוהה ונראה כי היקף החשיפה הגבוה ביותר הינו זה שדווח ע"י בנק הפועלים בשבוע שעבר. בתקופה האחרונה סבל הסקטור מסנטימנט שלילי עקב חוסר הודאות ונראה כי הבהרת היקף החשיפה לצד דוחות טובים שפרסמו הבנקים הרגיעו את המשקיעים ששלחו לקראת סוף השבוע את מניות הפיננסים לעליות חדות.

כך ביום רביעי רשם מדד הבנקים עלייה של כ- 2.9% בהובלת מניית דיסקונט ומדד הפיננסים 15 רשם גם הוא עלייה נאה של כ- 3.2% . בסיכום הרבעון עולה כי הרווח הנקי הכולל של חברות המעו"ף הישראליות שפרסמו עד כה (קרדן N.V טרם פרסמה) צמח בכ- 69% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ובשלושת הרבעונים הראשונים של השנה נרשם גידול של כ-32% בסעיף זה בהשוואה לתקופה המקבילה. נציין כי צמיחה זו בשורת הרווח הנקי הינה על אף העלייה החדה בהוצאות המימון שרשמו החברות ברבעון האחרון עקב עליית המדד בשיעור גבוה של 2.5%. שיעור הצמיחה הגבוה ברווחיות החברות מותיר את המכפילים שלהן ברמה סבירה גם לאחר עליות השערים החדות שנרשמו בשנים האחרונות.

זירת המאקרו

זירת המאקרו נתנה גם היא דלק לעליות בשוק המקומי. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה אומדנים מוקדמים של החשבונות הלאומיים לרבע השלישי של 2007 מהם עולה כי התמ"ג עלה בתקופה זו ב-6.1% בחישוב שנתי בהמשך לעלייה של 5.5% ברבע השני ושל 5.9% ברבע הראשון.

התוצר העסקי עלה ברבעון השלישי ב-6.6% וההוצאה לצריכה פרטית לנפש עלתה בשיעור של 6.1% לאחר עלייה של 3.1% ברבע השני והמשיכה לתרום באופן משמעותי לצמיחת המשק. כמו כן נרשמה עלייה של 17.8% ביצוא הסחורות והשירותים ברבע השלישי בהמשך לעלייה של 13.1% ברבע השני, זאת על אף המשך החלשותו של הדולר. נוסף על אלו דווח כי אחוז הבלתי מועסקים ירד ברבע השלישי והגיע לשיעור של 7.3% לעומת שיעור של 7.5% ברבע השני.

מנגד, פרסומו של מדד המחירים לצרכן ללא דיור אשר רשם עלייה של 4.4% בחודשים אוגוסט-אוקטובר הגביר את ההערכות בשוק להעלאת הריבית במשק, דבר שעלול להשפיע לרעה על האפיק המנייתי. בהקשר זה נציין כי השבוע, כצפוי, הותיר בנק ישראל את הריבית במשק בשיעור של 4%.

השבוע הסתיים חודש נובמבר שהתאפיין בתנודתיות רבה ובתשואה שלילית, זאת בהשוואה לתשואה ממוצעת של כ-6% בחודש נובמבר בעשור האחרון ובכך החל "ראלי סוף השנה" ברגל שמאל. בשבוע הבא יפתח חודש דצמבר וכקודמו המסחר בו צפוי להיות מושפע ממגמת המסחר מעבר לים, מחולשתו של הדולר ומהעלייה החדה במחירי הסחורות וסביר שיתאפיין בעצבנות. עם זאת הסיום החיובי של חודש נובמבר וההערכות להמשך הפחתת הריבית בארה"ב, זאת לצד יציבות השוק הישראלי ושאיפת המשקיעים לחתימת שנה חיובית יוצרים אופטימיות זהירה לעליות מתונות.

מבט לעתיד

הרבעון האחרון של השנה ידוע לרוב בתשואתו החיובית. להערכת כלכלני לאומי, בשל משבר האשראי שפקד את העולם וצפוי להשפיע על ביצועי הפירמות ובשל מחירי השיא של חומרי הגלם, צפויות התשואות ברבעון זה להיות מתונות יותר וכן צפויה תנודתיות רבה. בתוך כך ממליצים בבנק על החזקה במניות ערך של חברות יציבות ובעלות מדיניות חלוקת דיבידנד וכן על רכישת הגנות מתאימות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה