בנק ישראל: שוק המט"ח מתנהג בדומה למלחמת המפרץ ה-2

הסיכון בתחום זה עלה בחצי אחוד ל-8.2% - בדומה לרמה שנרשמה ב-2003. הזרים רכשו יותר מ-2 מיליארד דולר ביוני. מגמה יציבה בהשקעות המוסדיים מישראל בחו"ל אשר רכשו ביוני 400 מ' ד'
שי פאוזנר |

בנק ישראל מפרסם היום את סיכום פעילות המט"ח במשק בחודש יוני האחרון. לאחר מגמת תיסוף מתמשך, חל בחודש יוני פיחות בשקל בשיעור של 5.4% (מגמת הפיחות החלה כבר מאמצע חודש מאי) , הן מול הדולר והן מול היורו. מהמחלקה לפעילות המשק במט"ח נמסר, כי סיכון שער החליפין, כפי שנמדד על ידי סטיית התקן הגלומה באופציות שקל/דולר, עלה בחצי נקודת אחוז, לרמה של 8.2% (רמה ששררה בשנת 2003, במהלך מלחמת המפרץ ובחודשים שאחריה).

מגמת עליה זו נצפתה כבר מתחילת חודש אפריל, והרמה הנוכחית דומה לאלה המקובלות בין המטבעות העיקריים בעולם (רמה ממוצעת של 6% בשווקים המפותחים ו-8% באלה המתעוררים). עיקר העלייה הייתה באופציות לטווחים הקצרים, כך שהמבנה העתי של סטיית התקן הגלומה התאפיין בשיפוע שלילי ותלול, מה שמשקף עלייה באי-וודאות לטווח קצר. הפיחות נתמך ברכישות מט"ח של תושבי חוץ, כשמנגד היו מכירות מט"ח של הסקטור העסקי, כמפורט בהמשך.

על פי נתוני המחלקה, פעילות תושבי החוץ בחודש יוני הסתכמה ברכישות מט"ח נטו, לטווח קצר, בהיקפים ניכרים - יותר מ-2 מיליארדי דולר. רכישות מט"ח אלה התרכזו בעיקר במכשירים הנגזרים. מאידך, בשבועיים האחרונים של החודש, שבו תושבי חוץ להשקיע במניות בבורסה בת"א, לאחר תקופה של מימושים שנמשכה מאז חודש אפריל. נציין, כי לפי הנתונים - השבועיים האחרונים של חודש יוני התאפיינו גם בהתחדשות ההשקעות של משקיעים בינ"ל בשווקים מתעוררים. גם באג"ח הממשלתיות השקליות נמשכו ההשקעות, אם כי בהיקף קטן לעומת החודש הקודם.

המגזר העסקי מכר בחודש יוני מט"ח נטו בהיקפים ניכרים, בניגוד לחודשים קודמים. מכירת המט"ח התבצעה באפיקים קצרי הטווח, בהן בלטו העסקות במכשירים הנגזרים. דפוס פעילות זה, של מכירת מט"ח בעת פיחות ורכישה בעת ייסוף, נצפה בסקטור זה גם בעבר, דבר המלמד על פעילותו המייצבת של מגזר זה. מכירות המט"ח באו לידי ביטוי בקבלת אשראי מבנקים בארץ, אשר התרכזו במספר מצומצם של חברות בעלות פעילות ריאלית.

במסגרת הפעילות ארוכת הטווח בוצעה השקעה ישירה בהיקף של חצי מיליארד דולרים בחברה זרה אחת.

משקי הבית שינו בחודש יוני את כיוון פעילותם בקרנות הנאמנות בחו"ל, בעיקר באלו המקנות חשיפה למט"ח, מרצף של פדיונות במשך חודשים ארוכים, לכיוון של צבירה נמוכה. במקביל צמצמו מאד את הצבירה בקרנות הנאמנות השקליות, ע"י מימושים בקרנות המשקיעות באג"ח מדינה לא צמודות ומעבר לקרנות המשקיעות באג"ח קונצרניות, זאת על רקע הקטנת היצע אגרות החוב הממשלתיות.

אומדן ההשקעות בחו"ל של המשקיעים המוסדיים בחודש יוני עומד על כ-400 מיליון דולר; היקף דומה לממוצע החודשי של ההשקעות בחו"ל ב-2007 והתואם את מגמת הגידול בהשקעות אלו כחלק מפיזור תיק ההשקעות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה