גיל בפמן: עוד הורדות ריבית יגדילו אי יציבות 2008
"הערכתנו אשר הובעה בחצי השנה האחרונה, אינה רואה מידה רבה של אפקטיביות במדיניות זו בתנאי המשק הנוכחיים ובהתחשב בסיכונים הקיימים ליציבות הפיננסית" כך מעריכים היום, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן וכלכלנים במחלקתו בבנק. בסקירה של הבנק על בתחום הריבית במשק, כותבים בלאומי גם, כי "לא מן הנמנע שהמשך התוואי הנוכחי של המדיניות אף פועל להגדלת הסיכון של אי-יציבות במהלך השנה הבאה".
בלאומי כותבים היום, כי "המדיניות המוניטרית צפויה להימשך בעת הקרובה, באופן בו התנהלה עד כה: הורדות ריבית מדודות, בהתאם לכוונים אותם מתווה שוק ההון, וזאת עד אשר יתקבלו סימנים מוחשיים לעלייה במדדי האינפלציה השונים, באופן בו יגדל מאד הסיכוי להשגת יעד האינפלציה לשנת 2008".
כלכלני הבנק מצטטים דברים של בנק ישראל לאחר ההחלטה להפחית את הריבית ביוני ברבע אחוז: "נדרשת הפחתה בריבית על מנת להגדיל את ההסתברות לחזרת האינפלציה ליעד בחודשים הראשונים של 2008", וכותבים על כך, כי הבנק רומז שהוא אינו רואה סיכוי רב להשגת יעד האינפלציה בשנת 2007 והוא חותר לחזרה ליעד רק ב-2008.
"הבנק אינו מבהיר מדוע למרות המדיניות המרחיבה בה נקט עד כה, יעד האינפלציה אינו צפוי להיות מושג השנה (אם כי, הריבית הריאלית לטוח הקצר – ראה/י השטח הכחול בגרף—אינה כה נמוכה). המעבר מדגש על השגת היעד ב-2007 להשגתו רק ב-2008 משמעותו שימוש ב"יעד אינפלציה גמיש", המאפשר תהליך ארוך יחסית של חזרה ליעד, אך מבלי שהוא הוגדר עד כה באופן מוצהר ורשמי", כותבים בפמן ואנשיו על בנק ישראל.
בלאומי כותבים עוד, כי "ככל הנראה נושא היציבות הפיננסית היווה גורם ממתן בהחלטה על הורדת הריבית, כך שאלמלא ההכרה בחשיבותו הייתה הורדה משמעותית יותר. בעניין זה, הבענו את דעתנו השונה בפרסומנו בחודשים האחרונים באשר לסיכון הגובר הנובע מהורדת הריבית על הפעילות הגואה בשוקי המניות והאג"ח, בפרט הקונצרניות".