יו"ר הפד החדש ברננקה מחליש את הדולר גם בשוק המקומי
הדולר נחלש בשעה זו ב-0.25%, נסחר סביב 4.6242 שקל, לאחר שבערב החג התחזק ב-0.24% ושערו היציג נקבע בגובה 4.636 שקל. ולעומת המטבע האמריקני, האירו מתחזק הבוקר ב-0.87%, סובב סביב 5.5874 שקל, לאחר שבערב החג נחלש ב-0.45% ושערו היציג נקבע בגובה 5.5391 שקל.
מאחורי התהפכות המגמה במסחר בדולר ובאירו מול השקל, לעומת ערב החג, ניצבת החלשותו של האמריקני בעולם אל מול המטבעות העיקריים מאז ערב החג - אז הודיע הנשיא ג'ורג' בוש על מינויו של יוצעו בבית הלבן, בן ברננקה, לתפקיד הנחשק בכלכלה האמריקנית - יו"ר הבנק הפדרלי - במקומו של היו"ר הפורש לאחר 18 שנה - אלן גרינספאן.
הסיבה להחלשותו של המטבע טמונה בחששות הסוחרים בשווקים הגלובליים, כי משמעות המינוי היא הפסקת המדיניות המוניטרית המצמצמת של הכלכלה החזקה בעולם, מדיניות שהונהגה תחת ידו של גרינספאן ואשר נודעה למתן את האינפלציה בארה"ב. גרינספאן, נזכיר, העלה את הריבית הדולרית לטווח הקצר 11 פעמים ברצף בשנה האחרונה מגובה של 1% עד ל-3.75% ואם לא די בכך הוא עתיד לעשות זאת פעם נוספת עבור חודש נובמבר, כך שהריבית תגיע ל-4% (בדיוק כמו הריבית על המטבע הישראלי).
מחדר העסקאות של הבנק הבינ"ל נמסר הבוקר על שקט יחסי בשוק המט"ח המקומי, כשאת עיקר המסחר מרכז המגזר הבין בנקאי. הדילרים בבנק מספרים, כי הדולר הגיע הבוקר עד ל-4.615 שקל ובאזור זה הגיעו קונים, אשר סברו, כי מדובר ברמות אטרקטיביות לרכישתו של המטבע האמריקני ואלו מיתנו את החלשות הדולר הבוקר.
בבנק מעריכים, כי הדולר ינוע היום בטווח של 4.6-4.65 שקל. הם אינם צופים סערה מיוחדת בשוק המקומי וסבורים, כי האחרון יעקוב אחר הנעשה בשוק המטבעות הגלובלי.
העולם בעיניים של פינוטק
אביעד קוטלר יודע לספר, כי שלושת ימי המסחר הראשונים של השבוע לא היטיבו עם המטבע האמריקאי, כאשר אתמול הוא נחלש בצורה ניכרת אל מול האירו והסטרלינג. נראה כי לאחר הכשלון הטכני בפריצה של ההתנגדות סביב ה-1.1900 נחלש המומנטום של הדולר ובשעות אלו הוא מתקשה לחזור אל מתחת לרמות של 1.2100 אל מול האירו. במקביל, פורסם בארה"ב מדד בטחון הצרכן לחודש אוקטובר שהצביע על 85 נקודות אל מול תחזית ל-88 נקודות . הנתון המאכזב, שפורסם במקביל למידע חיובי על הכלכלה האירופית היה למעשה הטריגר ששלח את הדולר מטה אל מול העיקריים.
ביום שני, הודיע הנשיא בוש על מינויו של בן ברננקה לנגיד ה-FED במקום הנגיד המכהן אלן גרינספאן מה שהוביל את המדדים המובילים בארה"ב לעליות שערים חדות, אולם למחרת נפוצו בשוק שמועות כי הנגיד המיועד עשוי לתמוך במדיניות מוניטרית מתונה יותר ולהעלות ריבית בקצב מתון יותר מגרינספאן - מה ששוב הקרין לרעה על הדולר.
אם לא די בכל אלה, אזי שאינפורמציה שלילית המשיכה לזרום אמש עם פרסום תחזית לפיה חורף קשה צפוי להכות בחוף המזרחי של ארה"ב מוקדם מהצפוי. צפי לביקושים ערים לנפט ותחליפיו כבר בתקופה הקרובה - לנוכח העדר יכולת ייצור מקסימלית של בתי הזיקוק במפרץ מקסיקו- עשוי לעורר עיניין רב בכל הקשור לפרסום מלאי הנפט מאוחר יותר היום, ולהשפיע בין היתר על הדולר.
נתוני מאקרו בנוגע לשוק הנדל"ן, אנרגיה , סקר הבנק הפדראלי בשיקאגו ומאוחר יותר נאום של אלן גריספאן יעמדו היום במרכז העיניינים. בשעה זו נסחר הדולר סביב 1.2105 אל מול האירו וסביב 1.7835 אל מול הסטרלינג. האירו התחזק אל מול הדולר הודות לנתונים הגבוהים מגרמניה והנמוכים מארה"ב. מדד הביטחון העסקי בגרמניה לחודש אוקטובר עלו על הציפיות. המדד זינק ל-98.7 נקודות לעומת 96 נקודות בחודש ספטמבר כאשר הצפי היה 96.1 נקודות. מדד המחירים לצרכן בגרמניה לחודש אוקטובר על ב0.1% לעומת 0.4% בחודש ספטמבר, אך הצפי היה ירידה של 0.1%.
סיבה נוספת להתחזקות האירו הינה האיתותים המגיעים מבנק אירופה לעלעת הריבית בשנת 2006 ויוצרים חשש כי האירו/דולר יגיעו לרמת שיא של שנתיים. "החשש לאינפלציה גובר ויש כוונות לעלות את הריבית" אלכס וובר בכיר בבנק אירופה. אם זאת הבנק הלאומי של ארה"ב טוען כי הבנק האירופאי אינו צפוי לעלות את הריבית בזמן הקרוב מכיוון שכלכלת אירופה נמצאת במצב עדיין , האירו/דולר לטענתם לא יעלה על 1.2300. האירו נסחר בשעה זו סביב 139.30 אל מול היין.
ובמזרח. היום בשעות הבוקר המשיך היין להתחזק כנגד הדולר והגיע לרמה של 114.93 ין לדולר, לאחר שאמש נסחר סביב רמות גבוהות יותר של 115.7. ניתן לייחס התחזקות זו לנתונים כלכליים טובים שפורסמו ביפן הלילה, כאשר מדד מחירי השירותים הצביע על עלייה של 0.3%, בפעם השנייה בארבעת החודשים האחרונים. כלכלנים עוקבים בדריכות אחר נתוני המחירים ביפן, לפיה, קיימת האפשרות כי המשק היפני שבמשך שנים שררוי בדיפלציה יצא סוף סוף מהמיתון.
כמו כן, חלה ירידה במאזן המסחר ביפן לעומת השנה שעברה. עפ"י הנתונים ניתן לראות כי אומנם חלה עלייה ביצוא, אולם היא קוזזה ע"י צריכה מוגברת ועלייה במחירי חומרי הגלם ואנרגיה. נתון זה אומנם שלילי לכלכלה היפנית אך הירידה הייתה קטנה מהצפוי.
בנוסף, מהגזרה הסינית נמסר על כוונות לאי-ניוד נוסף של היואן וקיבועו על 8.1 יואן לדולר, דבר שעשוי לפגוע ביצוא היפני.