פישמן: המדדים האמריקניים נראים חיוביים ביותר
בשבוע שעבר היו אלה המדדים האמריקאים שלקחו את ההובלה בעולם. המדדים האמריקאים הראו עוצמה בעוד המדדים באירופה וביפן מגלים סימני חולשה.
המדדים בארה"ב נמצאים במומנטום חיובי חזק כאשר מדד ה-S&P 500 מוביל את המגמה ומושך את מדד הנאסד"ק אשר צועד לעבר השיא הקודם שלו באזור 1,635 נקודות
באירופה המדדים לקחו הפוגה קלה בשבוע שחלף, אולם עדיין המדדים נראים במומנטום חיובי אם כי המדד צריך לעלות מעל לרמה של 3100 נקודות במהירות על מנת לא לאבד מכוחו.
ביפן נצפתה בשבוע שעבר, חולשה יותר מובהקת אשר עצרה את המומנטום החיובי. במידה והמדד ירד מתחת לרמה של 11,400 נקודות הוא יוגדר כשלילי. המדדים המובילים עדיין נראים חיוביים כאשר המדדים בארה"ב נראים כחיוביים ביותר.
בשבוע שעבר ריכזה הודעת ממשלת סין על ניוד של היואן את מרכז הבמה כשהמטבעות העיקריים רושמים התחזקות כנגד הדולר וגורמים לתנודתיות בשווקי האג"ח בעולם. אירועי הטרור חזרו למרכז הבמה, אולם לעת עתה לא השפיעו על מגמות המסחר אשר הובלו ע"י המגמה החיובית בשווקי ארה"ב.
יפן: מדד הניקיי רשם ירידה של 0.54% לרמה של 11,695 נק' כשברקע היחלשות היין כנגד הדולר. היין התחזק ב-0.75% לרמה של 111.31 יין לדולר בעקבות הודעת הממשל הסיני על תיסוף היואן כנגד הדולר והצמדתו לסל המטבעות.
התחזקות היואן מחלישה את הייצוא הסיני ויכולה לפגום בנתוני הצמיחה שלה ולכן החשש שאם תפגע צמיחת הכלכלה הסינית יפגע הייצוא היפני לסין, כשיש לזכור כי סין הנה היעד המוביל של היצואניות היפניות. עד הודעת הממשל הסיני נסחר היין ברמות של 113 יין לדולר על רקע החשש מפיזור הפרלמנט ע"י ראש הממשלה קויזומי ועל רקע המשך העלאת הריבית בארה"ב.
קואיזומי מתכנן להפריט את רשות הדואר היפנית כחלק מהרפורמות המבניות ובמידה והפרלמנט לא יאשר את הפרטת רשות הדואר קיימת סכנה לבחירות, ההצבעה צפויה להתקיים ב-13 באוגוסט.
בצד נתוני המאקרו דווח כי הייצוא היפני רשם עלייה של 3.6% בחודש יוני לעומת שנה קודמת כשהצפי עמד על עלייה של 2%. העלייה בביקוש למוצרים יפניים בחו"ל מעודדת ומצביעה על המשך צמיחה של המשק היפני הנהנה גם מעלייה בצריכה הפרטית בתוך יפן.
העודף במאזן המסחרי רשם ירידה לרמה של 7.74 מיליארד דולר בעקבות עליית מחירי הנפט שהביאה להתייקרות הייבוא. בקרב החברות הבולטות ניתן לציין את סוני בירידה של 3.7% בעקבות דוחות מאכזבים של נוקיה ושל מיקרוסופט, מנגד בלטה קנון כשדיווחה על עלייה של 14% במכירות ועל עלייה של 28% ברווח הנקי.
חברת האינטרנט יאהו יפן דיווחה על תוצאות טובות מהצפי. חברות הפלדה בלטו בעליות שערים כשנתוני מאקרו טובים מסין מראים על המשך צמיחה של הכלכלה הסינית ועל המשך הביקוש למוצרים יפניים. בשבוע הקרוב צפוי להתפרסם שיעור האבטלה לחודש יוני כשהצפי הנו לרמה של 4.4%.
אירופה: השווקים באירופה נסחרו גם בשבוע שעבר במגמה חיובית כאשר מדד הדאו ג'ונס סטוקס 600 עלה ב-0.2% ורשם התחזקות זה השבוע העשירי במספר ברצף הארוך ביותר מאז דצמבר 1999. מדד סטוקס 50 ירד בשבוע שעבר ב-0.5%. האירועים המרכזים השבוע היו החלטת ממשלת סין על ניוד היואן והתחדשות הטרור בלונדון אשר ככול הנראה השפעתו על השווקים מוגבלת.
התשואות על אג"ח האירופאיות ירדו בשבוע שעבר לאחר עליה של 3 שבועות, המשקיעים מצפים כי ניוד היואן מול סל מטבעות יקטין את משקל הדולר ביתרות המטבע של סין על חשבון האירו כך שהסינים ימכרו אג"ח אמריקאי (התשואה תעלה) וירכשו אג"ח אירופי (התשואה תרד).
המרווח בין אגרות החוב האירופיות לאמריקאיות ל-10 שנים היה השבוע ברמה של 97 נקודות בסיס המהווה שיא של חמש שנים. ירידת התשואה באג"ח האירופי נבעה גם מפרסום מספר נתוני מאקרו שלילים שכללו ירידה לשפל שנתי במדד אמון הצרכנים באיטליה ועליה קטנה מהציפיות באמון הצרכנים בצרפת.
בשבוע שחלף בלטו בעליות מניות הכרייה והמחצבים אשר עשויות ליהנות מהתחזקות היואן והוזלת עלויות היבוא לסין. בנוסף, מחיר הנחושת עלה השבוע לשיא של 16 שנים בעקבות הציפיות להמשך ביקושים חזקים מצידה של סין, הצרכנית הגדולה בעולם של נחושת.
אנליסטים של UBS העלו את התחזית למחיר הנחושת לשנים 2005-2007 תוך שהם צופים גידול בביקושים העולמיים מול הצע מצומצם יחסית. מדד מניות הכרייה עלה השבוע ב-3.8%, בלטו בעליות מניות Rio Tinto חברת הכרייה השניה בגודלה באירופה שעלתה השבוע ב-6.6% ו-BHP Billiton חברת הכרייה הגדולה באירופה שעלתה ב-6% בשבוע שעבר. מניות הטכנולוגיה אכזבו השבוע ונפלו ב-4.1%, את הירידות הובילה מניית נוקיה אשר איבדה 13% משוויה ב-5 ימים לאחר שדיווחה על רווח רבעוני של 18 סנט למניה לעומת ציפיות אנליסטים לרווח של 20 סנט למניה.
קבוצת דנונה יצרנית היוגורט הגדולה עלתה השבוע ב- 11% לאחר פרסומים על כוונה של פפסי קולה לרכוש אותה, החברות סרבו להגיב לשמועות. SABMiller יצרנית הבירה השלישית בעולם הוסיפה השבוע 11% לאחר שדיווחה על כוונה לרכוש יצרנית בירה מקולומביה תוך הרחבת עסקיה באמריקה הלטינית.
בסיכום שבועי עלו 16 מתוך 18 המדדים באירופה. מדד סטוקס 600 עלה ב-0.2% ל-281.66 נקודות, מדד דאו ג'ונס סטוקס 50 ירד ב-0.5% ונסגר ברמה של 3094.87 נקודות. הדקס הגרמני הוביל את העליות והוסיף 2.6%, הפוטסי הבריטי הוסיף 0.2% והקאק הצרפתי רשם עליה של 0.9%.