מלחמת המטבעות והצהרת כוונות - מדריך למשתמש

יוחאי שויגר מ-FXCM ישראל, מתייחס למגמה המרכזית בשוק המט"ח, ההיחלשות של שער הדולר, ומציג את העקרונות למציאת השקעות נכונות
יוחאי שויגר | (2)

בשני טוריי הקודמים עסקתי בהשפעות הישירות של מלחמת המטבעות על שני מטבעות עיקריים - הין היפני והפרנק השוויצרי. הכוונות המוצהרות של הממשלה החדשה ביפן, להוציא לפועל תוכנית כמותית רחבת היקף וההגנה האקטיבית של הבנק של שוויץ על שער החליפין של הפרנק מול האירו, נתנו אותותיהן בתקופה האחרונה במישרין על המסחר באותם מטבעות ויצרו הזדמנויות גם לסוחרים מן הצד.

בעידן המשברי הנוכחי, הבנקים המרכזיים מתחזקים במו ידיהם את הכלכלות בדרכים שונות - הורדות ריבית, הדפסת כספים, הזרמת נזילות, הלוואות לבנקים וכו'. כעת, מנסים הבנקים המרכזיים להמריץ את הכלכלה המקומית על ידי פיחות מכוון במטבע, במטרה לעודד את הייצוא. אין ספק שהמושג "מלחמת מטבעות" הפך בחודשים האחרונים לבון טון בקרב קובעי המדיניות ופרשני השוק כאחד. נראה כי הבחישה הזו של הבנקים המרכזיים במסחר במט"ח תעצב את תנועות המסחר ב-2013, או לפחות תקבע את גבולותיו. כמעט מדי יום נשמעת התבטאות בנידון מפי בנקאי מרכזי, שר אוצר או פקיד כלכלי אחר במדינות שונות, מברזיל ועד דרום אפריקה, פולין ונורווגיה. בסופו של דבר, הטרוניה המרכזית שעולה מהרטוריקה הזו, שהמגמה הנוכחית בשוק המט"ח מפרה את האיזון של הכלכלה הגלובלית, ולא תוכל להמשיך עוד לאורך זמן.

כאשר מדברים על "המגמה המרכזית" בשוק המט"ח, אנחנו מתכוונים בראש ובראשונה על ההיחלשות המתמשכת של הדולר, כתולדה של ההרחבה הכמותית הבלתי נדלית שמבצע הבנק הפדרלי בשנים האחרונות מאז פרוץ המשבר הפיננסי. על כן, השאלה המרכזית בכל הנוגע לשוק המט"ח בשנת 2013 היא האם נראה שינוי במגמה של הדולר. כמובן שזה תלוי לא רק במלחמת המטבעות, אלא בגורמי שוק אחרים כגון ההתאוששות של הכלכלה האמריקנית, הסנטימנט בשוק, מגמות הסיכון ועוד. אולם, כל עוד השינוי לא יגיע באופן "טבעי", הבנקים המרכזיים של המדינות השונות צפויים לנקוט פעולות יזומות כדי למתן את המגמה ואולי להניע מפנה. כעת, אני רוצה להציג עוד כמה עקרונות שיעזרו לנו להתמצא בשדה המערכה ולבחור הזדמנויות אפשריות.

מפת הקרב הרויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) הנפיק באחרונה דוח מסקרן שמנסה לדרג את המדינות בעלות הסבירות הגבוהה ביותר ליטול חלק פעיל במלחמת המטבעות. עורכי המחקר קבעו שני פרמטרים עיקריים ושיקללו ביניהם. הפרמטר הראשון הוא הנכונות של המדינה להחליש את המטבע שלה, על סמך התבטאויות בכירים והיסטוריית ההתערבויות של הבנק. השני הוא היכולת של המדינה להחליש את המטבע שלה מבלי שהדבר יפגע בכלכלתה, בהתחשב ביעד האינפלציה ובהיקף החוב החיצוני. התוצאות של המחקר מעניינות ביותר. בראש הרשימה מופיעות מדינות מתעוררות מהמזרח כגון אינדונזיה, מלזיה וטייוואן, צ'ילה ובאופן מפתיע, שוודיה. גם הריאל הברזילאי, הרובל הרוסי, והשקל הישראלי, מדורגים במקומות גבוהים על פי השקלול. אף כי ניתן להתפלמס ללא סוף על שרירות המדד הזה, הוא בהחלט עוזר לנו לאתר מועמדים פוטנציאלים בחיפוש אחר הזדמנויות מסחר הנובעות מתוך תרחיש של מלחמת מטבעות. הייתי רוצה להעמיד עוד שני עקרונות חשובים.

אחד, חפשו מטבעות משניים . דווקא זירות המשנה עשויות להוליד את ההזדמנויות הטובות יותר עבור סוחרי המט"ח. בסופו של דבר, היכולת של המדינות הגדולות להכתיב את שער החליפין שלהן היא יותר מוגבלת, וזאת בשל נפחי המסחר האדירים. רק הרחבה כמותית מסיבית, כדוגמת ה-QE האמריקני, ה-QE שיפן עשויה להוציא לפועל או הצמדה מלאכותית כמו שעושה סין, יכולים להשפיע על המסחר במטבעות מרכזיים. לעומת זאת, מדינות קטנות יותר כגון פולין, הונגריה או שוודיה הינן בעלות יכולת גדולה יותר להשפיע על המסחר בזירת המט"ח המקומית. שנית, במסחר נהוג עיקרון ברזל - " סחור תמיד עם המגמה ". גם כאן, אנו נעדיף לחפש נכס שבפרספקטיבה ארוכת טווח נמצא במגמה של היחלשות למול הדולר. כך למשל, הלירה הטורקית אמנם התחזקה מול הדולר במהלך 2012 בשיעור של למעלה מ-8%, ואולם כאשר מסתכלים על המגמה בטווח הארוך יותר, ניתן לראות שהדולר מצוי במגמת התחזקות מול הלירה הטורקית עוד מ-2008.

בדומה ללירה הטורקית, גם המקרה של הפסו המקסיקני, שהתחזק בששת החודשים האחרונים בשיעור של 14% לערך מול הדולר, אבל במבט ארוך טווח, המטבע האמריקני נמצא במגמת התחזקות מול מקבילו המקסיקני עוד מחודש אוגוסט 2008.

על כן, בשני הצמדים הללו קיימת סבירות גבוהה יותר שנראה במוקדם או במאוחר חידוש של המגמה הארוכת טווח ומפנה כלפי מעלה. כמו כן, גם הכלכלה הטורקית וגם הכלכלתה של מקסיקו מצויות בשנים האחרונות במגמת היחלשות, המטבעות שלהן מהווים יעד אטרקטיבי פחות למשקיעים זרים. בסופו של דבר, חשוב שהטרייד יתבסס על נתונים פונדמנטליים, ולא רק על המהלכים היזומים של הבנק המרכזי.

הכותב הוא אנליסט בכיר ב-FXCM ישראל

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    סוחר 30/01/2013 20:36
    הגב לתגובה זו
    לא ידעתי שיש אנליסטים בדקרעמייק הזה
  • 1.
    מלחמת המטבעות בעיצומה ומלחמת הסחר בחיתוליה (ל"ת)
    סתם אחד שלא מבין 30/01/2013 11:53
    הגב לתגובה זו