
נקודת מפנה בקריפטו: ניצחון רגולטורי למטבעות יציבים, בעוד הביטקוין נאבק באי-ודאות
שבוע דרמטי בעולם הקריפטו: הסנאט האמריקאי אישר סופית את חוק המטבעות היציבים ("Genius Act"), שוק הקריפטו חווה תנודתיות על רקע חששות גיאופוליטיים והתפתחויות מאקרו כלכליות, תפיסת ענק של 225 מיליון דולר במטבעות USDT
ניצחון משמעותי לתעשיית הקריפטו: הסנאט אישר את חוק המטבעות היציבים
השבוע נרשם ציון דרך חשוב עבור תעשיית הקריפטו בארה"ב, כאשר הסנאט האמריקאי אישר ביום שלישי בערב ברוב גדול (30-68) את החוק שנועד להסדיר את פעילות המטבעות היציבים, המכונה "Genius Act". אישור החוק מהווה ניצחון לו ציפתה התעשייה מזה שנים, ומספק ודאות רגולטורית לאחד מהנדבכים החשובים ביותר בשוק הקריפטו. מטבעות יציבים, הצמודים לרוב לדולר האמריקאי ומגובים בעתודות, משמשים כיום בעיקר למסחר בין מטבעות קריפטוגרפיים אחרים וכן כאמצעי ביניים להעברת כספים לשוק הקריפטו. הם מתחילים גם לשמש כאמצעי תשלום בנלאומי.
הצעת החוק מגבילה את עתודות המטבעות היציבים לנכסים בטוחים ונזילים, מבהירה את אופן הפיקוח עליהם, ופותחת פתח לבנקים להנפיק מטבעות משלהם. חברות מובילות בתחום, כמו Tether (עם USDT) ו-Circle (עם USDC), צפויות להיות מושפעות מהחקיקה. מניית חברת Circle, שהונפקה לאחרונה, המשיכה לזנק בעקבות הידיעה, ונסחרת כעת במחיר של כמעט פי 7 מההנפקה. במידה והצעת החוק האמריקאית תאושר סופית, יחויבו מנפיקי מטבעות יציבים לגבות אותם בנכסים נזילים כמו דולרים אמריקאים ואגרות חוב ממשלתיות לטווח קצר, ולפרסם באופן פומבי את הרכב העתודות שלהם על בסיס חודשי.
התעשייה רואה במטבעות היציבים פוטנציאל לשינוי מהותי בתחום התשלומים, ואף להתחרות בהעברות בנקאיות ובכרטיסי אשראי. מה שהשפיע על מניות ענקיות התשלומים ויזה ומאסטרקארד שסובלות מירידות חדות בימים האחרונים, גם על רקע הידיעה שחברות ענק כמו אמזון החלו לבחון את האפשרות להשתמש במטבעות יציבים כתחליף למערכת התשלומים הוותיקה והיקרה הרבה יותר. הדבר עלול לפגוע במודל העסקי של חברות כרטיסי האשראי הוותיקות והרווחיות מאוד, והמניות מגיבות בהתאם.
המחוקקים פועלים גם לקידום חקיקה רחבה יותר שתסדיר לא רק מטבעות יציבים, אלא גם פלטפורמות מסחר בקריפטו ומטבעות קריפטוגרפיים אחרים, על ידי שילוב "חוק המטבעות היציבים" עם "חוק הבהירות" (Clarity Act), שמטרתו להפחית את סמכותה של רשות ניירות ערך (SEC) על רוב טוקני הקריפטו.
- המרוץ לסטייבלקוינס: למה בנקים רוצים מטבע יציב משלהם?
- "קוינבייס בדרך להפוך לבנק האוניברסלי של הקריפטו" - אפסייד של 43%
השפעת אישור חוק המטבעות היציבים בסנאט ניכרת כבר בנתוני השוק: שווי השוק הכולל של המטבעות היציבים הגיע ביום רביעי לשיא כל הזמנים של 251.7 מיליארד דולר, עלייה של 22% מתחילת השנה. נתון זה מדגיש את החשיבות הגוברת של מטבעות אלו בשוק הקריפטו.
מטבעות יציבים, המתוכננים לשמור על ערך קבוע (לרוב באמצעות הצמדה של 1:1 לדולר האמריקאי), הם כלי חיוני עבור סוחרים להעברת כספים בין טוקנים שונים. השימוש בהם זינק בשנים האחרונות, ואנליסטים צופים שהשוק ימשיך לצמוח עם אישור החקיקה בארה"ב.
משרד המשפטים האמריקאי תופס 225.3 מיליון דולר במטבעות USDT בהקשר להונאות קריפטו
בפעולה משמעותית נגד הונאות קריפטו, הודיע משרד המשפטים האמריקאי (DOJ) ביום רביעי כי הגיש בקשה לתפוס 225.3 מיליון דולר במטבעות USDT של חברת Tether. מדובר בתפיסת הנכסים הגדולה ביותר הקשורה ל"הונאות שחיטת חזירים" (Pig Butchering Scams), שהן למעשה הונאות אמון מתוחכמות. על פי הודעת משרד המשפטים, לאחר חקירה מקיפה, נקבע כי הסכום העצום של מטבעות הקריפטו עבר הלבנת הון דרך בורסת OKX, לאחר שהוצא במרמה ממשקיעים פוטנציאליים. כל המטבעות שנתפסו היו בצורת USDT של Tether, המטבע היציב הגדול ביותר לפי שווי שוק והנכס הדיגיטלי השלישי בגודלו באופן כללי.
- תנודתיות, הנפקות לוהטות וכוכבים לא צפויים: סיכום חצי שנתי של שוק הקריפטו
- האמירתים משקיעים 100 מ' דולר בפרויקט הקריפטו של טראמפ
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
חברת Tether עצמה דיווחה לראשונה על החקירה בשנת 2023, כשהיא מציינת
תחילה שימוש לא חוקי בטוקן שלה בהקשר של סחר בבני אדם. התלונה שהוגשה על ידי משרד המשפטים מצביעה על כך שכתובות הקריפטו שהחזיקו את 225.3 מיליון הדולר היו חלק מרשת מתוחכמת להלבנת הון מבוססת בלוקצ'יין, שביצעה מאות אלפי עסקאות ושימשה להסתרת אופי, מקור, שליטה ובעלות
על כספים שהושגו באמצעות הונאות השקעה בקריפטו. מנכ"ל Tether, פאולו ארדואינו, הדגיש כי החברה "קובעת את הסטנדרטים לציות בנכסים
דיגיטליים ומובילה מאמצים להבטיח שמטבעות יציבים לא ינוצלו לרעה על ידי גורמים עברייניים".
מסמכי בית המשפט מציינים כי Tether הודיעה לשירות החשאי של ארה"ב בשנת 2023 לאחר שגילתה, יחד עם בורסת OKX, כי
למעלה מ-144 חשבונות בבורסה קשורים להונאות אמון אלו, המכונות "הונאות שחיטת חזירים". הונאות אלו, שמקורן בסין, פועלות על ידי יצירת אמון עם הקורבנות, לרוב באמצעות פרופילי מדיה חברתית מזויפים וסיפורי שווא, ומשכנעות אותם להעביר כספים. השם נובע מהדימוי של פיטום חזיר
לפני שחיטתו. רשויות אכיפת החוק זיהו כי 144 החשבונות הללו, עם כתובות IP מהפיליפינים, הפקידו 3 מיליארד דולר
בקריפטו במהלך שנה אחת, במה שהפדרלים הגדירו כ"הלבנת הון בהיקפים גדולים". Tether מציינת כי היא פועלת באופן קבוע עם רשויות אכיפת החוק כדי לזהות אם
מוצר הקריפטו שלה שימש באופן בלתי חוקי, וכי היא הקפיאה עד כה 2.7 מיליארד דולר בטוקנים הקשורים לפעילות פלילית.
ביטקוין נסוג, סוחרים מהמרים על ירידות נוספות
הביטקוין נסחר השבוע עד כה עם נטיה לירידות שערים ורחוק כבר ביותר מ-6% משיאו. נתונים מבורסת
הנגזרים Deribit (שנרכשה
לאחרונה על ידי Coinbase) מצביעים על כך שסוחרי אופציות מהמרים יותר ויותר על ירידות נוספות. יחס ה-Put-to-Call (יחס מכירת אופציות "מכירה" לאופציות "קנייה") עלה ל-2.17, מה שמצביע על כך שיותר סוחרים רוכשים אופציות "מכירה" (Put Options)
כגידור מפני ירידות. אופציית
"מכירה" מעניקה למשקיעים את הזכות, אך לא את החובה, למכור נכס במחיר מוגדר בתוך תקופה מסוימת. עבור חוזים הפוקעים ביום שישי, הריכוז הגבוה ביותר של עניין פתוח באופציות "מכירה" הוא ברמת ה- 100,000 דולר.
משקיעים נשארים זהירים על רקע הסלמת המשבר במזרח התיכון. בהצהרה ביום שלישי, דונלד טראמפ רמז שארה"ב עשויה להיכנס לסכסוך. סכסוך זה עלול להזין את האינפלציה בארה"ב ובעולם. מחירי נפט מסוג ברנט ו-WTI עלו ל-76 ו-74 דולר בהתאמה,
ועלויות המשלוח העולמיות זינקו גם הן. גם החלטת ועדת השוק הפתוח (FOMC) של הבנק המרכזי בארה"ב שלא להוריד את הריבית מכבידה על הסוחרים.
נקודה חיובית יותר היא שביקוש לביטקוין נראה עולה. קרנות הסל ספוט ביטקוין רשמו ביום שלישי תזרים של למעלה מ-216 מיליון דולר, מה שהביא את סך
התזרים המצטבר ל-46.26 מיליארד דולר.
אנליסט מ-XBTO ציין כי "אות ניצי מהפדרל ריזרב עלול לחזק את הדולר האמריקאי ולגרום לבדיקה של רף ה-100,000 דולר הפסיכולוגי. המצב הגיאופוליטי נשאר בעייתי, כאשר הידרדרות נוספת ככל הנראה תגרור מהלך ירידה נוסף בכלל נכסי הסיכון."
מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון
שבוע שלילי עבר על המטבעות המרכזיים
ביטקוין: ירידה שבועית של 2.5% למטבע שנסחר כעת תמורת 105 אלף דולר.
את'ריום: המטבע השני בגודלו איבד השבוע 8.5% ונסחר כעת במחיר 2525 דולר.
ריפל (XRP): המטבע איבד השבוע 3.5% ונסחר תמורת 2.17 דולר.
בייננס קוין: איבד השבוע 3% למחיר 646 דולר.
סולנה: המטבע ירד השבוע בכ-8% ונסחר תמורת 147 דולר.
טרון: המטבע הגדול היחידי שנסחר ללא שינוי משמעותי נסחר כעת תמורת 0.274 דולר.