אורי גרינפלד משיב: האם על המשקיעים לנקוט משנה זהירות בצל המתח הבטחוני?

על רקע ההסלמה הבטחונית בישראל, האם על המשקיע לנקוט בשינויים בתיק ההשקעות שלו?
גיא ארז | (4)
נושאים בכתבה אורי גרינפלד

ההתדרדרות הבטחונית בימים האחרונים מדירה שינה אצל ישראלים רבים בשל חששות מהסלמה נוספת, ואף מתחילתה של אינתיפאדה שלישית. על הקשר בין בטחון לכלכלה אין צורך להרחיב, אך האם על המשקיע הישראלי לשנות את תיק ההשקעות שלו על רקע המצב?

המקרה המפורסם בתחילתה של מלחמת לבנון השניה, בו מכר הרמטכ"ל דאז דן חלוץ את תיק ההשקעות שלו עם תחילת המערכה זכור לכולנו בשל חוסר האתיות שבו. פרט להפסד הציבורי שחווה, חלוץ אף גילה כי מבחינה כלכלית הייתה זו טעות, בעוד הבורסה פשוט עלתה במהלך הלחימה, כאילו במנותק למצב הבטחוני. האם זהו המצב תמיד?

בשיחה עם אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות 'פסגות' ניסינו לקבל תשובה לשאלה זו: "לפי ההיסטוריה, השפעות אירועים בטחוניים על הבורסה אינן מהותיות. אם הן קיימות, זה לטווח המאוד קצר".

"בסופו של דבר, לאירועים האלו אין השפעה על הכלכלה הישראלית. אפילו בתקופת המלחמה האחרונה, ברבעון השלישי נרשמה האטה במשק, אבל כבר ברבעון העוקב הנתונים זינקו וחזרו לתוואי הכלכלי של לפני המלחמה".

בסופו של דבר, הבורסה הינה מראה של הכלכלה: "כשאין השפעה על הכלכלה הריאלית, לא צריכה להיות השפעה על הבורסה. המשקיעים היום יותר בוגרים מאשר בעבר. לא כל אירוע מקפיץ את החששות".

עם זאת, חשוב להבין שאין מדובר בתעודת ביטוח כי הבורסה תמשיך להגיב באדישות למצב הבטחוני: אירוע מהותי שכן השפיע רבות על שוק ההון היה האינתיפאדה השניה. אמנם  הוא הגיע יחד עם פיצוץ בועת הדוט-קום, אבל השפעת האינתיפאדה הייתה ברורה: אנשים לא יצאו, הקניונים התרוקנו מקונים, והכלכלה נפגעה עד כדי המיתון הכי עמוק מאז ומעולם. "זהו אירוע שהיה ארוך, במרכז הארץ, ובפועל מאוד השפיע על הצריכה הפרטית – ומכאן גם על הכלכלה, ועל הבורסה".   נכון לעכשיו, גרינפלד רואה שהמשקיעים לא מתרגשים יתר על המידה מההסלמה הבטחונית: "השוק לא מגיב בחדות, מכאן אפשר לגזור שלא מדבור באירוע שישנה הסביבה הכלכלית".   בעבר הייתה קיימת מעין אקסיומה כי במצבים של הרעה בטחונית, הדולר מזנק מול השקל, כמעין מקלט למשקיעים. על כך עונה גרינפלד כי ניתן לראות שהמצב כבר לא כזה. "אין כאן משקיעים זרים יותר, אז ההשפעה אפסית".

 לסיכום, גרינפלד מאמין כי המצב הבטחוני הנוכחי לא צריך להיות עילה לשינויים בתיק ההשקעות, בהנתן הציפיות של המשקיע לאן הסביבה הבטחונית הולכת: "באירועים כאלה עדיף לא לעשות שינויים כל עוד אין יותר ודאות כיצד המצב מתפתח".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    עדיף לא לקנות מניות 08/10/2015 14:05
    הגב לתגובה זו
    מה ביבי יעשה אם חברי הכנסת הערבים יעלו להר הבית. המהומה תפרץ מהר מידי. מי שיש לו רווחים עדיף שיממש בקרוב יהיה יותר זול בהרבה
  • אתה רציני! לך לישון ותבדוק עובדות ולא פטפטת (ל"ת)
    באמת! 08/10/2015 14:15
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    כרגיל התקשורת מפחידה (ל"ת)
    אבי 08/10/2015 14:04
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    מי שלא מתרשם מהמצב שיבושם לו ושלא יבכה אחכ (ל"ת)
    הבורסה 08/10/2015 13:54
    הגב לתגובה זו