
עורך העיתון החרדי 'משפחה': "אנחנו צריכים ללמוד להסביר עצמנו לחילוניים"
מתקרבים אל הכלל? השבועון החרדי 'משפחה' הוציא היום (יום ה') מוסף מיוחד לפסח שמוקדש כולו לנושא הסברה. ומה זה אומר? במסגרת הפרויקט שזכה לשם 'בין תקשורת להסברה', העיתון מממפה את עולם ההסברה החרדי על הצלחותיו וכישלונותיו, ומציג לציבור הקוראים את התקשורת הכללית באופן בלתי אמצעי, כולל האינטרסים שמעומדים מאחורי הכתבות.
חלק מהמוסף מוקדש לדור ה-Y, כשדובריה הצעירים של החברה החרדית מציגים את דרכי ההתמודדות והשיח עם הדור ההנוכחי, שחי בקצב הביט. במסגרת זו, עורכו הראשי של השבועון, הרב משה גרילק, והרב מרדכי נויגרשל הכריזו על עידן חדש בתחום ההסברה. "דרושה הסברה של חוש הומור. ההסברה הממורמרת וזעקות ה'גיוועלד' פוגעות ומזיקות לציבור החרדי עצמו", הם אומרים.
'משפחה', כך לדברי גורמים שונים בציבור החרדי, נחשב ליברלי-מערבי יותר ביחס לעיתוני המגזר היומיים והשבועיים. הרב גרילק דווקא אינו מסכים עם טענה זו אבל מודה שיש פתיחות יותר גדולה מאשר אצל המתחרים, לפחות מבחינת צורת ההגשה של הדברים. "אנחנו חרדים לגמרי, מה שנקרא כמעט שחור-שחור", הוא טוען, "אם מדברים על מערביות לא מתכוונים לערכים אלא לצורה החיצונית שבה הדברים מובאים לקורא".
-כלומר? "קודם כל, העיתון כתוב בעברית תקנית ולא ביידיש. יש אנשים שמזדעזעים מזה אבל אנחנו מקפידים. מעבר לזה, אנחנו היינו המגזין הראשון שיצא בצבע, מה שהיווה מהפכה של ממש בעיתונות המגזרית. יש, כמובן, הבדלים נוספים ואני בהחלט יכול לומר שמחקים אותנו". -מי למשל? "'יתד נאמן', 'בקהילה', שגם התחיל לצאת בצבע, ועוד".
אז מה העיתון מבקש להשיג באמצעות פרויקט ההסברה? "אני חושב שקיימת מועקה גדולה בציבור החרדי שמרגיש שלא תופסים אותו נכון ושמלכלכים עליו בגלל כל מיני אינטרסים", מסביר הרב גרילק, "בעניין הזה חשוב לי להגיד, קודם כל, שאנחנו לא מרגישים שהאדם החילוני הוא לא אח שלנו ושבכל מקרה, ההצגה שלנו כדמון לא מועילה בדבר". -איך היית קורא לדרך שבה אתם מוצגים, בגדול? "הסתה. קיימת הסתה ברורה בנושאים מסוימים, ואני שואל, איך נוכל להסביר את עצמנו במצב הקיים ובאלו כלים ניתן לעשות שימוש לשם כך".
-מעבר לקמפיינים שעולים לפעמים, שהעיתונות אוהבת לתפוס עליהם טרמפ, מה עוד הופך אתכם כל כך לא מקובלים מבחינת הציבור הכללי? "בגדול? הצורה שבה התקשורת מציגה אותנו, מה שיותר התעלמות מוחלטת מעובדות קיימות; אומרים 'החרדים לא עובדים'; בואי נסביר את זה כשלפי כל מחקר, 50% כן יוצאים לעבוד; אומרים 'חרדים לא מתגייסים לצבא' בעוד שהלא מתגייסים הם רק לומדי התורה, כלומר 50-60 אלף מתוך ציבור שמונה 800 אלף בערך. אומרים 'הם חיים על חשבוננו' ועוד ועוד. אגב, בעניין הכסף, מעבר לכך שזה פשוט לא נכון, לי עצמי יש הצעות רבות לשיפור ולייעול".
-ומה הציבור החרדי מרגיש? "כמו שכבר אמרתי, זה יוצר מועקה מאוד גדולה ואז - במקום לדבר, מתחיל וויכוח עקר של צעקות הדדיות".
-אז איך אתה בעצם מציע לבלום את האמירות האלה ולרוקן אותן מתוכן? "אנחנו צריכים ללמוד להסביר את עצמנו - ובשביל זה המוסף. כשישבנו בינינו אמרנו, בואו נבדוק את העניין, נשאל איפה אנחנו טועים ואיפה עלינו לתקן את עצמנו. משם יצאנו והתחלנו לברר איך עושים הסברה נכונה - קודם כל ולפני הכל בפני הציבור שלנו. לשם כך נועצנו בכל מיני גורמים, ביניהם מומחי הסברה חילונים. אגב, יש סיבה מהותית לכך שבחרנו דווקא בשם 'בין הסברה לתקשורת'. אנחנו מבינים שהבעיה היא בעיקר התקשורת, לאו דווקא העמך". -אתה חושב? "כן, אם ניקח כדוגמה את מקרה בית שמש, נוכל בהחלט להגיד שמה שהיה שם יצר דימוי מסוים למגזר כולו, זה בשעה שרוב הציבור - ואני יכול לחתום על כך - יצא נגד החוליגנים. צריך להבין, אנחנו אמנם רוצים לחיות בדרכנו אבל גם רוצים שלום עם הציבור הכללי והבנה הדדית בין שני הצדדים. שימשיכו להתווכח, אבל מה עוזר חוסר ההבנה הכללי? לא עוזר ולא תורם דבר".
'משפחה' מופץ ביותר מ-25 אלף עותקים מדי שבוע, במגזר החרדי כמובן. אמנם השאלה אם המוסף החגיגי יעשה שינוי בתפיסה ההסברתית של הציבור החרדי עדיין תלויה ועומדת, אבל ישנה גם שאלה אחרת, אולי אקוטית יותר - מדוע שמערכת 'משפחה' לא תרים את הכפפה ותתחיל להפיץ את העיתון גם מחוץ לגבולות המגזר, אפילו-אפילו בבתי הקפה של תל אביב החילונית?
הרב גרילק - שהחל את דרכו התקשורתית ב'מעריב' שם ערך עמוד בשם 'דע את יהדותך' שמאוחר יותר הפך לטור - לא שולל הצעה זו ואומר כי העיתון ישוב על כך בחיוב. "זו שאלה מעניינת ויותר מכך, אנחנו גם מתכוונים לדבר על זה פה במערכת אחרי החג", אמר לאייס, "מה שכן, זה לא כזה פשוט משום שרוב הנושאים הם פנים חרדיים. אני לא יודע אם מה שקורה פה בפנים, רבנים וכולי, יכול לעניין את כולם". -האמנם? "אנשים צריכים להיות מאוד פתוחים בשביל זה".
- 8.אפרת 19/09/2012 21:08הגב לתגובה זולקרוא את העיתון, במקרה גיליתי אוצו כי חילקו אותו בבניין שלי
- 7.על הנתונים 08/04/2012 16:14הגב לתגובה זורק כ-50 -60 אלף מתוך 800 אלף. נכון, רק אלו שבגיל צבא לא מתגייסים. הילדים, המבוגרים, הנשים- כולם מתגייסים בפוטנציה. אשמתם שהצבא לא מגייס את הסבא בן ה-90 ואת הילד שנולד אתמול?
- 6.שמוליק 05/04/2012 22:44הגב לתגובה זוהדברים של הרב , עם כל הכבוד, רדודים לגמרי. עם כזאת הסברה אני משתכנע שהחרדים צריכים להתנצל על עצם קיומם
- 5.אייל 05/04/2012 21:24הגב לתגובה זוצריכים לשמוע את אלו שלא קרובים אלנו
- 4.גילי 05/04/2012 21:23הגב לתגובה זולמה החרדים מסתגרים? אני שומעת מדבריו החשבת ערך העבודה וההשתלבות בחיי המדינה וזה כל כך חשוב לא רק לנו אלא למגזר החרדי השבוי בידי רבניו ועיתוניו הקיצוניים. עוד כמה חרדים ליברלים כמוהו והכל ישתנה לטובה
- 3.אסף 05/04/2012 15:44הגב לתגובה זוהגיע הזמן לקירוב לבבות. צעד חכם
- 2.05/04/2012 15:43הגב לתגובה זובא לי לחבק אותו!
- 1.חילו-נית 05/04/2012 15:43הגב לתגובה זושישנו את המנהגים ההזויים שלהם ואת ההתנהגות כלפינו!