זהירות: 5 הסיכונים המידיים לכלכלה ולשווקים ברחבי העולם
הדעות לגבי השאלה הנצחית האם להעלות ריבית עכשיו או בשלב מאוחר חלוקות מתמיד. בכל מקרה אתמול היה זה תורם של התומכים בהשארת הריבית אפסית לשמוח כאשר הם מאמינים כי העלאת ריבית בשלב זה עשויה לזעזע את הכלכלה והשווקים ברחבי העולם.
על פי קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הכלכלה הגלובלית צפויה להתרחב ב-3.3% השנה אך כמה סיכונים שנמצאים מעבר לפינה עשויים לשבש את התחזית הזו. באתר CNBC סימנו היום (ו') כמה מן הסיכונים האלו.
הנה 5 הסיכונים המשמעותיים ביותר לכלכלה הגלובלית ולשוקי המניות:
1. חובות התאגידים בסין
הכלכלה הסינית עלתה לאחרונה לכותרות בהקשרים שליליים בעיקר כאשר שוק המניות סובל מחולשה וחוסר יציבות, תחזיות הצמיחה של המדינה נראות לא אמינות והתאגידים המקומיים נושאים איתן חובות עתק, ואלו רק חלק מהבעיות בכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
חובות התאגידים במדינה עומדים על 160% מהתוצר הסיני. רק בכדי לסבר את האוזן מדובר בחוב שהוא כפול פי 2 מחובות התאגידים בארה"ב. בסוכנות הדירוג S&P מעריכים כי בתוך 5 שנים החוב הזה יתפח ב-77% לרמה של 28.8 טריליון דולר. במקרה של האטה בכלכלה הסינית, ייתכן וכמה מהחברות האלו יתקשו לשלם, מה שקורה כבר היום כאשר בשנה האחרונה הייתה עלייה של 57% באי-תשלום החובות של החברות לבנקים. סין מהווה כ-16% מהתוצר העולמי ומשבר חוב במדינה עשוי לגרור השלכות קשות עבור הכלכלה העולמית.
2. העלאת ריבית בארה"ב
בזמן שיש כאלו שחושבים שהעלאת ריבית היא דבר מתבקש כיום לאחר 6 שנים של ריבית אפסית בארה"ב, יש כאלו שסבורים דווקא שיש לנקוט במשנה זהירות. בחברת ההשקעות 'פידלטי' מציינים כי העלאת ריבית, גם אם בשיעור מזערי עלולה ליצור זעזוז בשוקי האג"ח וגם ליצור מצב לא נעים עבור ממשלת ארה"ב שמחזיקה חוב ענק כאשר תשלומי הריבית לנושים יזנקו לפתע בשיעור עצום.
3. חוסר נזילות בשוק האג"ח
אחת ההשלכות האפשריות של העלאת ריבית מצד הפד'. הנוסחה ידועה לכולם, כאשר הריבית עולה, מחירי האג"ח יורדים, ובמצב שבו ככל הנראה שיעורי הריבית הולכים רק לעלות - מי ירצה לקנות נייר ערך שצפוי לראות רק ירידות בשנים הקרובות?
החשש הגדול הוא שבמצב של לחץ מכירות מחירי האג"ח יפלו עוד יותר ממה שהם אמורים ליפול ובתסריט אחר כאשר אין בשוק נזילות ואין קונים בצד השני, אנשים עשויים להתחיל למכור נכסים אחרים, מניות למשל, מצב שהיה אופייני גם למשבר ב-2008.
4. התחזקות הדולר האמריקני
בשנה האחרונה הדולר הוא שוב המלך הבלתי מעורער בשוק המטבעות. הוא טיפס 20% מול הדולר הקנדי, 14% מול האירו ו-10% מול היפן היפני. אז נכון, שיש מדינות שדווקא מרוצות מהתחזקות הדולר האמריקני מכיוון שהוא מגביר את האטרקטיביות של היצואניות המקומיות. מדינות אירופה (בדגש על גרמניה), יפן וקנדה הן רק חלק מהדוגמאות. מן העבר השני, מדינות רבות בשווקים המתעוררים משתמשות במטבע האמריקני בכדי לממן את פעילות היום יום שלהן - וכעת המצב מתייקר בצורה משמעותית עבורן.
ומה לגבי הכלכלה המקומית בארה"ב? חברות ענק שפועלות בשוק הבינלאומי וודאי לא מרוצות מהתחזקות הדולר, דבר שהתבטא כבר בעונת הדוחות האחרונה שהראתה שחיקה משמעותית ברווחי החברות היצואניות בוול סטריט.
5. הסיכון הגיאו-פוליטי
נראה כי בשנה האחרונה העולם יצא מעט מאיזון כאשר קבוצות קיצוניות כגון ISIS החלו להשתלט על חלקים רבים במזרח התיכון ובמקביל העולם צפה בקרבות עזים בין אוקראינה לרוסיה. גם ביוון היה אפשר לראות את מפלגת 'סיריזה' היוונית עולה לשלטון, מפלגת השמאל הקיצונית שעשתה חיים קשים למשקיעים בשנה האחרונה ומחזיקה בתפישת עולם שמלאנית-כלכלית.
גם משבר הפליטים האחרון מוסיף עוד אש למדורה כאשר נראה כי המפה הפוליטית מתחלקת בהדרגה בין קבוצות ימין ושמאל קיצוניות. קנצלרית גרמניה וגוש האירו שסובל גם כך ממאבקי כוח ואינטרסים לצד החולשה הכלכלית יצטרכו למצוא את הדרך בכדי להביא את היבשת הישנה לימים טובים יותר.
- 1.מתן . מה עושים ? 18/09/2015 18:35הגב לתגובה זווחוץ מזה מה ? עוד יש לך לבשר לנו..זהירות ממה ? מה בדיוק ? צריך לעשות ! זרוק לנו טיפ ...בלי להצחיק כאן את הקוראים
- רוץ לדולר טמבל! (ל"ת)בני 23/09/2015 09:52הגב לתגובה זו
- מר בחור, 19/09/2015 15:52הגב לתגובה זולהציג את הבעיות מבלי שהוא יתן פתרונות. זה ממש בסיסי ונכון. פתרונות? תסיק בעצמך ולשיטתך.
- שלמה 20/09/2015 08:57יש להציג גם אלטרנטיבות להשקעה . מניות. מזומנים. זהב. $
- חחח (ל"ת)חח 19/09/2015 15:41הגב לתגובה זו