פועלים: "רמת הסיכון בהשקעה בשוק המניות ממשיכה להיות גבוהה מאוד"

כלכלני הבנק צופים הפחתה אחת נוספת בריבית עד סוף השנה לרמה של 2.0%. מעריכים כי הריבית צפויה להיוותר ברמה נמוכה זו תקופה ארוכה. מה הם הגורמים התומכים בהמשך הפיחות?
יעל גרונטמן |

"רמת הסיכון בהשקעה בשוק המניות ממשיכה להיות גבוהה מאוד" כותבים כלכלני בנק הפועלים בסקירתם השבועית בהתייחס לשוק המניות המקומי וממליצים לשמור על חשיפה מנייתית מצומצמת ומסבירים כי "רמת הסיכון נובעת מהמשך סימני התקררות שנרשמים במשק הישראלי, אי הודאות הגבוהה בכלכלה הגלובלית, האתגרים עימם מתמודדות חברות רבות והמשך הירידה בנפח הפעילות בבורסה".

בפועלים ממליצים ללקוחות לשמור על חשיפה מנייתית מצומצמת, תוך מיקוד התיק במניות דפנסיביות, בעלות מדיניות חלוקת דיבידנדים ברורה ואגרסיבית, אשר תפצה בטווח הקצר על התנודתיות הגבוהה בשערי המניות עצמם. "אומנם שעריהן של מניות רבות ירדו בחודשים האחרונים לרמות אטרקטיביות להשקעה בטווח הארוך, אולם אנו מעריכים כי עד למימוש הפוטנציאל החיובי הגלום במניות אלו תימשך התנודתיות העזה בשעריהן, ועל כן ההשקעה גם במניות טומנת בחובה סיכון גבוה מאוד בשלב זה".

גם ביחס לשוק המניות העולמי מעדיפים בפועלים לנקוט במשנה זהירות "לאור האתגרים הגלובליים, עודנו דבקים בגישה זהירה בטווח הקרוב, ומזה זמן אנו ממליצים למקם את תיק ההשקעות הגלובלי בעמדה הגנתית יחסית, תוך ניהול סיכונים קפדני (דגש על רכיבים דפנסיביים לצד נדבך מסוים של רכיבים מחזוריים)".

כלכלני פועלים מתייחסים בסקירתם גם לבעלי שליטה בחברות שונות בשוק הישראלי שמבצעים לאחרונה רכישות חוזרות של מניותיהן לצורך הגדלת אחזקותיהם או לשם מחיקתן מהמסחר, זאת על רקע המחירים הנמוכים אליהן ירדו המניות, ואומרים "אנו סבורים, כי למרות הסימנים לפיהם שוק המניות המקומי נסחר כיום ברמות מחירים זולות, הרי שרמת הסיכון להשקעה בו עודנה גבוהה מאוד. זאת, כשמחד נמצאים האיומים מהזירה הגלובלית, בעיקר מכיוון הכלכלה האירופית, ומנגד ישנו האיום הכלכלי המקומי, עם ריבוי הסימנים להמשך התקררות המשק, אשר אם תימשך עלולה להמשיך ולפגוע גם בתוצאות החברות הציבוריות השונות".

בפועלים מתייחסים גם למהלך המסעיר שאירע בשבוע החולף בשוק הביטוח המקומי, כאשר על רקע העלייה הדרמטית ב-4 השנים האחרונות בגיל התמותה הממוצע של ציבור המבוטחים הישראלי, נאסר על חברות הביטוח להמשיך ולמכור ביטוחי מנהלים החל משנת 2013, והן נדרשות להפריש מאות מיליוני שקלים לעתודות, מה שיפגע ברווחיותן. על כך אומרים הכלכלנים בבנק: "בטווח הארוך צפויה פגיעה בחברות הביטוח, שכן מדובר במוצר הנושא דמי ניהול גבוהים. עם זאת, בטווח הקצר תיתכן מכירה מוגברת של פוליסות אילו, עד לכניסת האיסור לתוקף. מנגד, בטווח הקצר יתכנו הפרשות משמעותיות על ידי חברות הביטוח בשל עדכון לוחות התמותה והחישובים האקטואריים הנגזרים מהן".

הגורמים התומכים בהמשך הפיחות

בהתייחסם לשוק המט"ח המקומי מציינים בפועלים כי הדולר התחזק מול השקל והוא זוחל לעבר קו 4 השקלים, בו שהה לאחרונה לפני כשלוש שנים. להערכתם, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה בעיקר בהשפעת ההתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות בעולם.

בבנק מונים את הגורמים השונים שתומכים בהמשך מגמת הפיחות: "צמצום פער הריבית בין השקל והדולר, ההאטה בצמיחה הכלכלית בישראל, ירידה בהיקף היצוא וגיוון תיק ההשקעות של הלקוחות, כולל הפניית השקעות של ישראלים לחו"ל ויציאת משקיעים זרים מישראל".

בהתייחס לגובה ריבית בנק ישראל אומרים כלכלני המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים "אנו צופים הפחתה אחת נוספת בריבית עד סוף השנה לרמה של 2.0%. הריבית צפויה להיוותר ברמה נמוכה זו תקופה ארוכה".

ממליצים על אג"ח קונצרניות

כלכלני הבנק סוקרים גם את שוק האג"ח המקומי ואומרים כי המק"מ מוסיף להוות חלופה לצרכי נזילות. בהתייחסם לאפיק ההשקעה באג"ח עם ריבית משתנה ממליצים בפועלים להיחשף לריבית השקלית המשתנה באמצעות אגרות חוב קונצרניות בדרוגים גבוהים בריבית משתנה ובעיקר בטווחים הארוכים, אשר נסחרות בתוספות תשואה גבוהות מעל המק"מ (של כ- 2.5% -2.3%). באפיק הריבית הקבועה אומרים בפועלים כי "התשואה השוטפת באגרות החוב השקליות במח"מ הבינוני, בשילוב סביבת הריבית הנמוכה, תומכות בהמשך השקעה ברכיב זה".

בהתייחסם לאפיק צמוד המדד, עוד בטרם פירסום מדד המחירים לצרכן לחודש יוני, מסבירים בפועלים כי ציפיות האינפלציה הנגזרות משוק ההון ירדו בשבוע האחרון, בחלק הקצר של העקום (עד שנתיים),לרמה ממוצעת של כ-1.75%, ואילו בחלקים הבינוני והארוך הציפיות עלו במקצת לרמות של 2.33% ו- 2.38% בהתאמה. "בהתחשב בציפיות האינפלציה הנ"ל, הממשלתיים הבינוניים והארוכים נראים סבירים להשקעה עם יתרון מסוים לטווח הארוך (ללקוחות המעוניינים להגדיל סיכון). את החשיפה לטווח הקצר ניתן לבצע באמצעות רכישת אגרות חוב קונצרניות בדרוגים גבוהים. בנוסף, ניתן להיחשף לטווח הבינוני בעזרת מדדי התל בונד 20 ו-40, אשר מגלמים תשואות של כ- 3.63% ו-3.5% בהתאמה, ומרווחים מעל האג"ח הממשלתי הצמוד ברמות של כ- 2.86% ו- 2.83% בהתאמה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה