"הכסף החכם" שדחף את מדד המעו"ף לשיא - זה סימן לבאות

יוסי פינק |

מדד המעו"ף התקרב ביום שלישי האחרון עד למרחק נגיעה מרמת ה-1,300 נקודות. זה קרה לאחר שמתחילת אוקטובר ראינו סוג של דשדוש בבורסה ואז הגיע השבוע האחרון והפריצה במעו"ף לכיוון ה-1,300.

נהוג לחשוב שזה הציבור שקונה מניות כשהן בשיא כל הזמנים ואילו המוסדיים הם אלו שמחכים בצד לתקופה של מימושים. לא כך המצב הפעם. את מהלך העליות האחרון, זה שהביא את המעו"ף לרמת השיא, הוביל "הכסף החכם", כלומר הכסף של המוסדיים.

ביולי-אוגוסט-ספטמבר, החודשים בהם רשם המעו"ף את העלייה המשמעותית שלו מרמה של 1,060 לרמה של סביב 1,200, מעורבות המוסדיים במסחר הייתה דלה באופן יחסי. היו אלו חודשי הקיץ ואח"כ החגים, תקופה שבאופן מסורתי לא נחשבת לתקופה בה המוסדיים פעילים וגם כך מרבית הגופים ישבו ועדיין יושבים בחשיפה גבוהה למניות, למעלה מ-30% במרבית המקרים.

היה זה דווקא הציבור שהזרים כסף גדול מאוד לקרנות המעורבות (אלו דוגמת ה-90-10 גייסו כ-16 מיליארד ש' השנה) והראה פעילות ערה באופן יחסי אפילו דרך הקרנות המנייתיות שגייסו למעלה מ-60 מיליון שקלים לחודש בחצי השנה האחרונה. לגבי הקרנות המעורבות, צריך לומר שבניגוד לחשיפה שלהן לקונצרני, בחלק המנייתי הן יושבות ברובן על מקסימום חשיפה וההמשמעות היא מאות מיליונים שזרמו לאפיק המנייתי.

עם זאת, בשבועיים-שלושה האחרונים אנחנו רואים מגמה שונה, הציבור הוריד את הרגל מהגז ולא רוכש קרנות מעורבות כבעבר (כנראה מחשש להפסדים בקונצרני וגם עניין רוחות המשבר באירופה) ובקרנות המנייתיות נרשמים גיוסים של מיליוני שקלים בודדים ביום בלבד.

הקרנות המנייתיות הן כבר מזמן לא אינדיקציה לפעילות הציבור באפיק המנייתי ולכן בכדי להתחקות אחר פעילות הציבור יש להסתכל על תעודות הסל. ומה שרואים זה פעילות דלילה של הציבור בתעודות על המדדים המובילים בת"א. המוסדיים, מנגד, קונים ואת זה אי אפשר לפספס.

המצב שנוצר הוא שבזמן שהציבור לקח צעד אחורה בעוד הבורסה יחסית עומדת במקום, המוסדיים החלו לרכוש מניות ולדחוף את המדד כלפי מעלה.

כמעט בכל יום רואים מספר תעודות סל על ת"א-25 או ת"א-100 שמרכזות מחזורים גבוהים של עד 100 מיליון שקלים ואף יותר מכך. ביום שישי האחרון חשף Bizportal כי המוסדיים רכשו תוך שבוע מניות בהיקף של כ-350 מיליון שקלים דרך תעודות של מבט וקסם והשבוע אנחנו ממשיכים לראות פעילות ערה בתעודות על המדדים הכבדים באחד העם.

מעבר לפעילות בתעודות הסל, סממן נוסף לפעילות המוסדיים הוא ככל הנראה סוג המניות שנרכשות בחודש האחרון בבורסה. מעניין לראות שבזק, סלקום ופרטנר נמצאות בין 5 המניות החזקות במעו"ף בחודש האחרון עם תשואה של קרוב ל-10%. אלו מניות דיבידנד, מניות של מוסדיים שיודעים שאין להם מה לחפש בשוק הקונצרני בתשואות הנוכחיות ולכן הם הולכים ל"תחליף" בשוק המניות - מחלקות הדיבידנדים.

לסיכום הדברים, נאמר שהגורם לשיאים של השבוע האחרון במדד המעו"ף הוא ככל הנראה "הכסף החכם", זה ממש לא המצב של נהג המונית שמדבר על הבורסה ועוד רגע כולנו נאכל אותה, להיפך - כשהוא יתחיל לדבר, העליות רק ייתחזקו (ואז תבוא הנפילה).

ועוד מילה, בתחילת נובמבר שוחחתי עם מנהל השקעות ראשי של אחד הגופים המוסדיים הגדולים בישראל. שאלתי אותו איך הוא מתכוון לנהל בחודשים הקרובים את החשיפה לאפיק המנייתי שגם ככה באופן היסטורי נמצאת ברמה גבוהה וזאת כאשר ההשקעה בקונצרני הופכת מיום ליום לפחות ופחות כדאית. תשובתו הייתה "אני מקווה שלא נצטרך להגדיל את החשיפה כי זה אומר להגדיל את הסיכון". אז כנראה שהמוסדיים החליטו להגדיל סיכון, ההנחה (והשאיפה) היא שכשהציבור יצטרף, הם יורידו חשיפה - ועולם כמנהגו נוהג.

מאת: יוסי פינק, עורך ראשי - Bizportal

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה