תל אביב דיור נדלן
צילום: Dan Gold on Unsplash
מחירי הדירות לאן

קונים? אין. דירות? יש בלי סוף: מעל ל-10 אלף דירות לא מכורות בתל אביב

שוק הדירות מצוי כבר תקופה בקיפאון, והמלאי בתל אביב מצטבר לרמות חסרות תקדים; לצד ירידה במכירות, הדירות החדשות נערמות - והקבלנים בינתיים מחכים. האם זה מה שיגרום סוף סוף למחירים להתאזן?



צלי אהרון | (14)


מאז אמצע שנת 2024 השוק מאותת על שינוי. אבל כעת, כבר אפשר לומר את זה בוודאות: שוק הדירות תקוע, והדירות פשוט נערמות. אחרי עשור שבו כל דירה חדשה כמעט נחטפה מהמדף, נדמה שפתאום, כמו בסצנה מתוך סרט, כולם עצרו, והקונים פשוט נעלמו.

הנתונים העדכניים שפרסמה הלמ"ס מספרים את הסיפור: מעל ל-10 אלף דירות חדשות נותרו למכירה בעיר תל אביב, יותר מכל עיר אחרת במדינה. ולמי שחושב שמדובר בסטייה רגעית, כדאי להסתכל על המגמה: נכון לסוף מאי, כ-81 אלף דירות חדשות ממתינות לקונים ברחבי הארץ, והמספר הזה רק עולה.

מדובר ברמת היצע חסרת תקדים, שמגלמת בתוכה את כל מה שלא נמכר בשנתיים האחרונות.


הקבלנים לא יורידו מחירים רשמית

רוב הציבור יושב על הגדר: לא קונים, לא מוכרים, מחכים שהמשהו יקרה. אבל בינתיים, הדירות ממשיכות להיבנות, והרוכשים ממשיכים לא להופיע. גם הירידה בריבית לא גרמה לשטף של עסקאות. במאי האחרון נמכרו רק כ-6.8 אלף דירות בישראל, ירידה של 19% לעומת מאי 2024.

מתוכן, רק 2.4 אלף היו דירות חדשות - צניחה חדה של כמעט 38%. האם זה אומר שהמחירים בדרך למטה? לא בהכרח. לפחות לא בצורה גלויה. בפועל, רוב הקבלנים לא יורידו מחירים רשמית – אלא ימשיכו לשחק עם עטיפות: מענקי מימון, הלוואות גישור, ריהוט בשווי מאות אלפי שקלים, חניות במתנה, או דחיית תשלומים .

המערכת כולה: קבלנים, יזמים ובנקים: לא יכולה להרשות לעצמה ירידת מחירים מתוקשרת, כי היא תגרור תגובת שרשרת מסוכנת. גם הבנקים עצמם מגבילים את היזמים: תנאים נוקשים לליווי, מגבלות על מתן הנחות, דרישות לעמידה ביעדי מכירה.

במילים אחרות, גם אם יזם ירצה למכור בזול - הוא פשוט לא יכול. התוצאה: הקיפאון נמשך, הדירות נשארות, וכולם מחכים למשהו שישבור את המבוי הסתום. מי שמסתכל מהצד שואל ובצדק, האם המלאי הזה, של עשרות אלפי דירות לא מכורות, לא אמור להפעיל לחץ על המחירים?

תיאורטית, ברור שכן. אבל בשטח, היזמים מעדיפים להמתין מאשר למכור בהפסד. מי שירצה לראות ירידות חדות ייאלץ להמתין, או לחפש אותן ביד השנייה, אצל מוכרים פרטיים שמוכנים להתגמש.

הקבלנים? הם ממשיכים לחייך במודעות, ולהציע תנאים טובים בהרבה - אבל רק אם תסכימו לכך שהם לא יורידו לכם את המחיר הרשמי של הדירה. אם משהו ישתנה, זה כנראה יקרה דרך לחץ פיננסי מתמשך, או גל מימושים של יזמים קטנים ובינוניים שיגלו שהשוק לא סלחני כמו פעם.

עד אז, תל אביב תמשיך להוביל את הטבלה - לא של הביקוש, אלא של ההיצע.


ומה לגבי שאר האזורים?

אבל תל אביב היא רק הקצה של הקרחון. מבט מעמיק על הנתונים מגלה כי לא רק הערים הגדולות סובלות מהמלאי הגבוה, אלא זה תופעה שהולכת ומתרחבת בכל אזורי הארץ. בלוד, למשל, נותרו למכירה מעל 2.4 אלף דירות חדשות, ובבאר יעקב כ-2.23 אלף. גם ברעננה וקריית אונו, ערים שבעבר נחשבו למוקדי ביקוש מובהקים, הצטברו מעל לאלפיים דירות לא מכורות בכל אחת.

המשותף לכולן: רמות תכנון גבוהות שנקבעו בעידן של ביקושים מתפרצים, אך עם פרוץ המשבר - המלאי נתקע, והביקוש הצטמצם. התוצאה: במקביל לירידה בקצב העסקאות, אזורים שלמים מתמלאים בדירות שנותרות מיותמות, ללא קונים.

על פי נתוני הלמ"ס, היקף המלאי הלא מכור הארצי הגיע לכ-81 אלף דירות. בקצב המכירות הנוכחי יידרשו למעלה משנתיים וחצי כדי למכור את כולן. 30.1 חודשי היצע.

הון תועפות תקוע בקירות

חשוב לציין: לא כל הדירות הלא מכורות זהות זו לזו. חלק משמעותי מהמלאי התקוע שייך לפרויקטים ששיווקם החל עוד בשיא 2021-2022, תקופה של עלויות בנייה שזינקו, קרקעות במחירים מנופחים וציפיות שוק שהתבססו על המשך עליות מחירים. אבל, השוק השתנה, הציבור זהיר יותר, תנאי המימון הפכו קשים יותר - והדירות האלו נשארו מתומחרות כאילו כלום לא קרה. זו אחת הסיבות לכך שהן פשוט לא נמכרות.

אם ננסה להעריך את שווי השוק של המלאי הלא ממומש, מדובר בסכומים עצומים: מעל 81 אלף דירות שלא נמכרו, שבממוצע שמרני של 2 מיליון שקל לדירה, משקפות כ־160 מיליארד שקל של הון תקוע.

מעבר לסיכון של היזמים עצמם, יש לכך גם השלכות רוחב: רשויות מקומיות שתכננו תקבולים מהיטלי השבחה, אגרות בנייה ותשתיות. מגלות פתאום שהכסף לא מגיע. דירות לא נמכרות פירושן פחות תקציבים, פחות השקעות, ולעיתים גם עיכובים בפרויקטים חיוניים.

עם זאת, חשוב לומר שהנתונים מתייחסים לדירות חדשות שנותרו למכירה על פי דיווחי יזמים לאחר קבלת היתר בנייה, אך לא בהכרח מדובר בדירות שכבר מוכנות לכניסה או כאלה שמחזיקות בטופס 4.

חלקן עדיין נמצאות בשלבי בנייה ראשוניים או אפילו רק בתחילת עבודות השטח. לכן, כשמדובר על מלאי של 81 אלף דירות "על המדף", חשוב לזכור שמדובר במונח של הלמ"ס - שלא תמיד יודעים לדייק את המצב במדידותיהם למצב בשטח.

ועדיין, עצם קיומן של כל כך הרבה דירות בתהליך שיווק - גם אם לא גמורות, הוא אינדיקציה מובהקת לעומס הולך וגדל בצינור המכירות.

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    לדייק יש קונים אבל לא במחירים שדורשים (ל"ת)
    אנונימי 14/07/2025 18:31
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    אחד העם 14/07/2025 17:46
    הגב לתגובה זו
    אם לא זכית בטוטו לוטו ואינך שופט או מורה איך בדיוק לקנות דירה במחיר כזהשהמחיר יהיה 140130 משכורות ממוצעות אפשר יהיה לחלום על דירה
  • 9.
    אנונימי 14/07/2025 17:10
    הגב לתגובה זו
    יש הרבה דירות למכירה זה נכון.אבל הדירות האלה מושכרות ביוקר ולא עומדות ריקות.פשוט כי צריך לגור איפה שהוא וקורת גג זה צורך בסיסי.במקרים כאלה נדרשת התערבות ממשלתית.ובינתיים השכר הממוצע במשק וגם שכר המינימום עולה משנה לשנה.. האם זו ההתערבות הממשלתית שמתרחשת בשקט בשקט
  • אנונימי 14/07/2025 17:44
    הגב לתגובה זו
    אתה תקוע ב2021
  • אנונימי 14/07/2025 18:39
    מה נתוני שכר ממוצע במשק משנת 2021 וכמה היוםומה נתוני שכר המינמום משנת 2021 וכמה היום
  • 8.
    טוני 14/07/2025 16:32
    הגב לתגובה זו
    דיייי כבר עם הבכי הקבלנים לא מפסידים !!!! עם המחירים המטורפים שאין להם שום הגיון !!! אפילו בעולם לא מבינים איך אנשים משלמים מחירים .. כל דירה בשכונה מעל מיליון דולרררררר!!!! בונים בשכונות פינוי בינוי על שטח שהיו בקושי 100 דירות ישנות .. על שטח קטן וצפוף בונים מעל 600 דירות .. משלם קרוב ל4 מיליון שקל בהמשך תגור עם אוכלוסיה חלשה כלכלית !!!
  • 7.
    חיים 14/07/2025 16:24
    הגב לתגובה זו
    הדור הנוכחי כבר חי בלי המנטרה שקודם קונים בית של עבודה קבועה אפשר היום לחיות בכל מקום יש נדלן זול יותר בסביבה הקרובה אפשר לקנות שם
  • 6.
    שיחנקו איתם הקבלנים והבנקים חבורת. גזלנים (ל"ת)
    אנניסיםונימי 14/07/2025 16:05
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    אנונימי 14/07/2025 15:35
    הגב לתגובה זו
    היה צפוי שבאיזה שהוא שלב מחירי הדירות יגיעו למחיר שאף אחד לא יוכל לרכוש פרט לעשירים מאד והגענו לשלב הזה
  • 4.
    אנונימי 14/07/2025 14:59
    הגב לתגובה זו
    יום אחד ...והוא לא רחוק! הבנקים יתהפכו על הקבלנים והאשראי ייגמר . ואז ישלפו חרבות
  • 3.
    בבר מהממד 14/07/2025 14:52
    הגב לתגובה זו
    .מי שלא יוריד מחיר לא ישרוד .
  • 2.
    מה יש בתל אביב שאין במישור החוף הצפוני (ל"ת)
    רכבת וחניות 14/07/2025 14:51
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    חוק טבע 14/07/2025 14:09
    הגב לתגובה זו
    רק מה נקשרו לנדלן בארץ עשרות גופים חזקים שהצליחו לשכנע את העדר שנדלן בארץ תמיד עולה.לדעתי הצנועה ירידה של 50% מובטחת.
  • אנונימי 14/07/2025 15:06
    הגב לתגובה זו
    נומינלית לא רואים תמיד ירידות חדות כמו בחול. אבל מה שקובע זה הערך הריאלי והרווחיות הריאלית. גם אם מחיר דירה נותר נומינלית אותו סכום אבל תשומות הבניה עלו ב 20 אחוז אז רווחי היזמים והקבלנים ירדו באותו יחס