מי הכי רוצה לראות תקיפה בסוריה, ואיזה מניה לקנות?
הבעיה של אובמה והמערב, שאף אחד אינו רוצה להתקיף את סוריה, אבל כיוון שהבטיח התקשורת לא תאפשר לו לסגת. אלא אם ימצא תחליף - הרעיון לבקש אישור בית הנבחרים הוא גאוני מבחינתו. התומכים היחידים בהתקפה, מלבד אלו שנלחמים באסד ומפחידים לא פחות ממנו, הן התעשיות הביטחוניות האמריקניות. לא בגלל הכאב לנוכח מעשי הנבלה של אסד, כי אם בגלל הצטברות הטילים במחסנים ובעיקר בגלל אימת הקיצוצים בתקציב הביטחון שהבטיח הנשיא. איך כל זה קשור למשקיע?
ניקח כדוגמא את רייטיאון (סימול: RTN) - בערך 3 מתוך 4 טילי שיוט אמריקנים שיישלחו (או לא) לסוריה מיוצרים ע"י החברה. לפני כשבוע, בגלל רוחות המלחמה, שברה מנייתה את שיא כל הזמנים, אבל מאז בגלל ההססנות, ירדה מעט. מי שמכיר את היסטוריית מניות הביטחון יספר לכם, שאם מניות כאלו יורדות חזק בגלל חשש לשלום מתמשך וקיצוצים בתקציב, צריך לקנות - במקרים כאלו הסיכוי למלחמה גדל והסיכוי לקיצוץ בתקציב קטן. כן, הלובי שלהן בבתי הנבחרים עד כדי כך חזק.
מתחילת הרבעון האחרון של 1989 ועד לאחרון של 1990 ירדו כל מניות הביטחון בעוצמה - RTN ב-35%, לוקהיד מרטין (סימול: LMT) בכמעט 47%. מה גרם לנפילות? האווירה סביב נפילת האימפריה הסובייטית, השקט העולמי והקיצוצים שהבטיח ג'ורג' בוש האב בתקציב הביטחון. אבל הסיבה האמיתית לירידות הייתה (לא לצחוק) ספרו של ג'ון לה-קארה, "הבית הרוסי", שיצא בקיץ 1989. הספר הפך מיידית לבסט סלר גלובלי, ובתחילת 1990 גם לסרט בכיכובו של שון קונרוי. בסיפורו מתגלה בריה"מ בכל מערומיה הצבאיים. מסקנת ה-CIA בסוף העלילה, ש"העוצמה הצבאית של אימפריה הסובייטית מבוססת כולה על בלוף - שום דבר לא עובד, במיוחד הטילים".
כיוון שלה-קארה הנערץ כתב את הספר, ובסרט כיכב קונרוי, העלילה עוררה את פרשני וול סטריט (שכנראה לא קראו את הספר עד הסוף) ואלה המליצו למכור את מניות יצרניות הנשק הגדולות "כי תקציב הביטחון האמריקני יקוצץ בטוח ואין שום מלחמות באופק". אלא שעל פי הספר התקציב לבסוף לא קוצץ - המלצת ה-CIA נגנזה בלחץ הלובי הצבאי, "השתגעתם? אם בריה"מ אינה קיימת כאויב, מיליוני מועסקים יפוטרו והמדינה כולה תכנס למיתון". בעולם הריאלי מלחמת המפרץ פרצה תוך שנה, ונעשה בה שימוש גדול בטילים, והתקציב כמובן, הוגדל. LMT ו-RTN עלו ב-8 השנים הבאות ב-650% וב-490% בהתאמה. אז אם RTN תמשיך לרדת נא לעקוב (גם הדיבידנד שם לא רע בכלל), וגם להצטרף לתור המסכות, בטוח שתהיה מלחמה.
ניוהנס (סימול: NUAN) חוזרת לכותרות
המשקיע האקטיביסט, קרל אייקן, הפתיע (כהרגלו) את וול סטריט עת הודיע על העלת החזקותיו בחברת התוכנות והאפליקציות של זיהוי הקול (speech-recognition) ל-16.9%, והוא שוקל הכנסת דירקטורים מטעמו לחברה. כשאייקן מודיע דבר שכזה צריכים להבין שהוא מוצא את החברה מעניינת, נסחרת מתחת לערכה הריאלי ושהוא הולך לפעול לתיקון "הבעיה". חשוב לזכור, אייקן זה לא ביל אקמן, ג'ון פאולסון ואפילו לא ג'ורג' סורוס - אחוזי ההצלחה שלו גבוהים הרבה יותר. הוא הריידר הגדול מכולם עם הוכחות אינספור. העובדה שדווקא עכשיו, כאשר הוא עסוק במספר לא קטן של מלחמות שליטה והכוונה, הוא מפנה תשומת לב ל-Nuance, אומרת שכדאי להסתכל על החברה ממסצ'וסטס.
לצד Nuance Communications, אייקן עסוק בניסיון השתלטות,מול מייקל דל על דל מחשבים (סימול: DEL), וכן בחברות נוספות כמו חברת שירותי האנרגיה הגדולה צ'ספיק (סימול: CHK), נטפליקס (סימול: NFLX) והרבלייף (סימול: HLF) - שם הוא נלחם מול ביל אקמן. לצד כל אלו, השקיע אייקן למעלה ממיליארד דולרים באפל (סימול: AAPL). כשזו נפלה במהלך החודשים ספטמבר 2012- אפריל 2013, הוא נלחם לחלוקת דיבידנד גדול. אייקן אוסף את המניה במהלך שנה וחצי האחרונות, מאז סוף ינואר 2012 במהלכן איבדה המניה כ-40% מערכה. המעניין הוא שהמניה יורדת למרות התוצאות המרשימות שהחברה מפרסמת. המכירות ב-2010-11-12 היו 1.12, 1.32 ו-1.65 מיליארד דולרים בהתאמה, וכיוון שהשנה שלה מסתיימת בסוף ספטמבר, גם התוצאות ל-2013 ידועות ומספרות על מכירות של 1.96 מיליארד (עליות דו ספרתיות שמתחזקות בכל שנה). שנת 2010 הסתיימה בהפסד של 19.1 מיליון, אבל את 2011-12-13 סיימה ברווח נקי של 38.2, 207.1 ו-410 מיליון דולרים. לזה אפשר לקרוא "אכזבה"? בהחלט, אם יצרת ציפיות מוגזמות. גרף המניה מראה שמאז הגיעה לשיא של כ-31 דולרים בתחילת פברואר 2012, הפכה המגמה לירידה שמלווה בזעזועים חדים.
לדעתנו, ישנן 3 סיבות להתנהגות כזו. הראשונה, אכזבת הקונצנזוס, כאמור, אבל לא מהתוצאות כמו מההנחיות. הנהלת החברה שמרנית מאוד בהנחיותיה, ובוול סטריט לא אוהבים זאת. ההסבר השני טמון בחששות מהתחרות שהולכת ומתחזקת בהובלת מיקרוסופט (סימול: MSFT), גוגל (סימול: GOOG) ואורקל (סימול: ORCL) הענקיות. כולן נכנסות לתחומי הפעילות שלה (אנחנו מוציאים את הכניסה כאינה שלילית, ההיפך. היא מוכיחה שהתחום צומח במהירות, ובנוסף מעלה את האפשרות שכל אחת מהן עשויה לרכוש את ניוהנס. החברה העבירה לאחרונה תקנת גלולת רעל כנגד השתלטות). הסיבה השלישית והעיקרית, זו היציאה מהמניה של קרן ההדג' הגדולה SAC Capital Advisors של "מלך ההדג'", סטיבן כהן, שנמצאת בחקירת הרשויות.
Nuance Communications הוקמה ב-1994, כאשר ממשלת ארה"ב אישרה הפרדת יחידה לזיהוי קולי ממעבדות הממשל SRI International בקליפורניה. ב-1996 הוציאה את האפליקציה המסחרית הראשונה להכרת קול. המערכת הותקנה לראשונה ב-1999 - אז הגיע לחברה יו"ר/מנכ"ל Paul Ricci. שנה לאחר מכן הנפיק ריצ'י את החברה וממשיך להוביל אותה עד היום. ב-2005 התמזגה עם חברה דומה שהתמחתה בהדמיה, ScanSoft, ומאז רכשה 45 חברות קטנות, שכ"א מהן השלימה חלק בחליפת זיהוי הקול ועיבודו.
מה בדיוק עושה ניוהנס?
החברה מספקת פתרונות לבעיות שפה וקול לעסקים ולצרכנים בודדים. התוכנות שלהם פועלות בתחומי הבריאות, האלחוט, השרות לצרכן ובשוק ההדמיה. הפלטפורמות שלהם מאפשרות למשתמש הבנה טובה יותר של תכנים, בדגש על תחומים שלא דורשים מהמשתמש ידע מורכב להבנה (domain Knowledge) ויכולות יישום, ביצוע והשמה טובות יותר (implementation capabilities). על פי מכוני המחקר, לחברה יש את מאגר הקניין הרוחני (IP) הגדול והחדשני ביותר בתעשיית טכנולוגיות לעיבוד וסינתזה של דיבור (Speech synthesis - הטכנולוגיה בה משתמש הפרופסור סטפן הוקינס). מיליוני אנשים ואלפי חברות משתמשים בטכנולוגיות שלהם, שכולן פותחו בחברה, לתחומים כמו בקשה למידע, הכתבה והעברה של מידע רפואי, חיפוש ברשת האלחוטית באמצעות פקודות קוליות, הפעלת מערכות ניווט באמצעות קול, עבודה עם מסמכי PDF.
החברה פועלת באמצעות 4 חטיבות. חטיבת הבריאות (ב-2012 סיפקה 39% מההכנסות), חטיבת התקשורת הניידת (29%), החטיבה העסקית (19%) וחטיבת ההדמיה (13%). על מנת להבין טוב יותר מה שהחברה עושה, בואו ונפנה לרגע מבט ל-iPhone 4S של אפל. בסוף 2011 הפתיעה אפל, כמנהגה, את עולם התקשורת כאשר שלפה אפליקציה שבאמצעותה מגיב הטלפון האלחוטי לקול בעליו. אפל כינתה את האפליקציה בשם Siri (ע"ש חברה באותו שם שהתמחתה בזיהוי קול, אותה רכשה אפל ב-200 מיליון דולרים) והגדירה אותה כ-Virtual Personal Assistants. הצגת האפליקציה ויכולותיה עוררה השתאות גדולה והקפיצה בזמנו את AAPL בצורה נאה. למעשה, ההודעה על האפליקציה פורסמה ב-5.11.2011, שבוע לאחר מכן חצתה AAPL את גבול ה-400 דולר עם עלייה של 14%. SIRI עונה לשאלות קוליות בכל נושא, ממזג האוויר ועד למסעדות סיניות בסן פרנסיסקו ואיפה מוכרים טסלה עם תשובות מדויקות ומלאות.
הטכנולוגיה מאחורי SIRI של Nuance, ולצורך התקנת האפליקציה והפעלתה כנדרש, חתמה אפל עסקה גדולה עם עם זו הראשונה. אלא שאפל, במדיניות הסודיות הקנאית שלה, לא אפשרה לוול סטריט לחבר בין SIRI לניוהנס, כי היא אוהבת לייצר לעצמה תדמית של כל-יכול טכנולוגית In-house. הדבר התגלה במקרה תוך ראיון שעשה סת ויינטרוב, העיתונאי שנחשב המומחה לאפל ולגוגל, עם Norman Winarsky, מנהל מיזם SIRI באפל. ויינטרוב שאל על הקשר בין סירי לניוהנס, ויארסקי ענה, "כשאתה רוצה טכנולוגיות סינתזה של קול ברשת ובאלחוט שעובדת ב-IP,אתה תמצא את זה אצל ניוהנס". למרות יכולותיה הטכנולוגיות, הבעיה הגדולה של החברה (שכאמור גם מדאיגה האנליסטים) היא התחרות. ניוהנס פיתחה אמנם את ה-IP הטוב ביותר, היא הכולבו של טיפול בשפה ובקול ומתיימרת לתת תשובה מלאה לבעיות שהולכות ומתרבות עם התקדמות מהפכת האינפורמציה. אבל בגלל הצמיחה המהירה של התחום, חברות רבות מנסות לפעול במגזרים שונים של תחום העיבוד והטיפול בקול. ה-Domain knowledge (הידע הספציפי בתחום) בטיפול ועיבוד קול הולך ומתפשט, חברות כמו AT&T, גוגל (ש"גנבה" את המייסד המשותף של ניוהנס, מייק כהן) וכמובן IBM כבר פועלות בתחום. אדובי (סימול: ADBE) מופיעה כמתחרה בתחום הבריאות, וענקיות כמו סיסקו, Avaya, אורקל ועוד מציעות תחליפים לטכנולוגיות שמציעה Nuance.
אבל למרות התחרות המתגברת, Nuance מצליחה להתקדם בעיקר בשל התדמית שהצליחה לבנות לעצמה כחברה המובילה בתחום, בדומה לחברות כמו אדובי או נבידיה (סימול: NVDA) שפועלות בתחומים תחרותייםף אבל יצרו לעצמן מעמד מיוחד. רוב האנליסטים אינם מאמינים כנראה (במיוחד מאז "אכזבה" החברה בשנה האחרונה) שניוהנס מסוגלת לשחזר את ההצלחה של השתיים האחרות. אייקן כנראה כן מאמין כפי שהאמין כהן לפני שנקלע לבעיות. אליבא הקונצנזוס תסיים ניוהנס את השנה עם רווח למניה של 1.32 ואת 2014 עם 1.41 (ירידות חדות לעומת 2012, אז סיימה עם 1.7). המניה נסחרת כרגע על מכפיל עכשווי של 14.
למרות הכל, לא נכון אומנם להשוות בין NUAN, ADBE ו-NVDA - מדובר בתחומי פעילות שונים. הדעה שלנו פשוטה. הסיכויים שהמניה תרד למחיר נוח יותר לקניה בשלב זה או אחר בין עכשיו לסוף אוקטובר, אינם גבוהים, למה? כי ספטמבר ואוקטובר עלולים להצדיק את המוניטין השלילי שרכשו, כי נתוני הרבעון האחרון שלהם ל-2013, זה שיסתיים ב-30.9, עלולים לאכזב שוב, או כי יקרה משהו רע באזור שלנו. אם מגיע נובמבר ושום רעה לא קרתה - כדאי לקנות (אחרי התייעצות עם היועץ שלכם).
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 2.בוגית נייטיבס 03/09/2013 13:37הגב לתגובה זואיחולי לך להמשך עבודתך המוצלחת מתוך בריאות טובה והנאה
- 1.ARIEL 02/09/2013 20:51הגב לתגובה זוכדוגמת אימקו ודומיה