מהטילים של אסד ועד גורלן של הישראליות בוול סטריט
האשם היחיד בהיווצרותן והתפוצצותן של בועות הטכנולוגיה והנדל"ן היה החסך בפיקוח מתאים. בקפיטליזם האמריקני חוסר הפיקוח הוא גם החממה הגדולה ביותר להיווצרות תאוות הבצע. 13 שנים לאחר הבועה הראשונה ו-5 לאחר השנייה, ולא נעשה שום שינוי בנידון. הרצות של מניות למשל - יש לכם מושג כמה אתרים מסוג psychopennystocks פועלים בתחום "הייעוץ הפיננסי"? אינספור. אתרים כאלו מצוידים במיטב מערכות ההפצה שייצרה מהפכת הטכנולוגיה. הם עוסקים בהרצה פראית של מניות, שלעיתים נראה לנו שהונפקו במיוחד לצורך הרצה, כי לחברות מאחוריהן אין דבר. אותו אתר, בתמיכת אחרים נוספים ודומים, מריצים כעת מניות של חברת הקזינו Caribbean International Holdings (סימול: CIHN) ושל חברת האנרגיה Kleangas Energy Technologies (סימול: KEGT) - שתי אלה, הן חברות קיקיוניות, שאינן מוכרות כלום מאז הופעתן בבורסה לפני שנים רבות, וזאת לאחר שטענו שסיימו בהצלחה הרצות של כמה מניות אחרות כמו ARNA, PPHM, SYNC ועוד (מה שבמקרה הספציפי הזה פשוט אינו נכון).
אגב, אותם אתרים בוחרים מניות שנסחרות במחירי תחתית של כמה סנטים, ולאחר מכן שולחים ביום בהיר אחד (לאחר שאספו מספיק מהמניות) אי-מייל שנפתח עם המילים "יש לנו הערב מניה במחיר שמתחת לסנט שיכולה לייצר רווחים מפלצתיים" למיליוני אנשים בו-זמנית. ההפצה נעשית בצורה מסודרת מאוד, עם דיסקליימר ברור ורבותי, זה עובד ועוד איך. תחשבו לרגע, אם מניה כמו ORCT, שנסחרה בעבר ב-13 סנט, עולה ביום אחד ב-130% עם מחזור של פי 21 מהממוצע, רק בגלל הודעה שלא נבדקה וללא "מערכת הפצה". מה קורה למניה שמחירה 0.022 דולר, שמוצעת למיליוני "משקיעים" ברחבי העולם עם הבטחה מרומזת של חגיגה? אין שום הבדל בין מכירת מניות כמו CIHN ו-KEGT ע"י psychopennystocks.com או MarqueePennyStocks.com לבין מכירות של מכשירי MBS או CDU ע"י UBS או גולדמן סאקס. למה בעצם לא עוצרים את אותן גופים קטנים? זה לא המקום והזמן להיכנס להסבר של פילוסופיות כלכליות, אבל בשורה התחתונה החשש, שאם יתלבשו על "יתושים" כמו ה-Psychos, יצטרכו להתלבש גם על היפופוטמים כמו גולדמן - אז יקרה בניו יורק מה שקרה בת"א - המסחר יצטמצם משמעותית, ואת זה אף קפיטליסט לא רוצה.
האם אוניקס (סימול: ONXX) שווה 10.4 מיליארד? ולמה קומפיוג'ן (סימול: CGEN) אינה עוצרת?
מלכת הביו טכנולוגיה, אמג'ן (סימול: AMGN), הודיעה בסוף השבוע שתשלם 10.4 מיליארד עבור אוניקס (סימול: ONXX). יו"ר / מנכ"ל של אמג'ן, Robert A. Bradway, הסביר שהסיבה העיקרית למחיר כ"כ גבוה, עבור חברה שהכנסותיה ב-2013 יהיו כ-640 מיליון והפסדיה כ-120 מיליון, היא תרופה נגד סרטן מח העצם, הקיפרוליס, שאושרה ע"י ה-FDA בשנה שעברה. "האמון שלנו בהצלחתה של הקיפרוליס מתבטא במחיר שהצענו על מנת לסגור העסקה". במהלך מחצית השנה שעברה, מאז האישור, הכניסה התרופה לאוניקס 125 מיליון דולרים. על פי התחזיות היא אמורה להכניס לקופת החברה מעל מיליארד בשנת 2015. אמג'ן מצפה (והאנליסטים תומכים) שתמכור כפול מכך כבר ב-2014. אבל האמת, שהרכישה מאפשרת לאמג'ן לנגוס מעוגה ענקית שמתחרות כמו ג'ונסון (סימול: JNJ) ו-Celgene (סימול: CELG) כבר אוכלות - תחום הטיפול והאבחון של מחלות סרטניות. תחום הטיפול בסרטן צפוי לגלגל השנה למעלה מ-84 מיליארד דולרים - התחום השני בהיקף ההכנסות, לאחר תחום הטיפול במחלות מרכז העצבים, שם אמג'ן כבר אחת המובילות. לא רק שאוניקס עצמה תתרום לכך, אלא הנדוניה שהיא מביאה בשותפות עם ענקית הרפואה הגרמנית באייר (סימול: BAYRY) חשובה. השתיים מפתחות שורה ארוכה של תרופות נגד מחלות סרטניות. רק שלשום קבלו השתיים "מעמד מועדף" ע"י ה-FDA לתרופה לטיפול בסרטן בלוטת התריס. כאן אנחנו מכניסים את קומפיוג'ן (סימול: CGEN), שגם היא חתמה על הסכם עם באייר. ב שערכנו עליה ניסינו להסביר למה, למרות תנאי ההסכם ולוח הזמנים, קפיצה של 45% במניה מוגזמת ומוטב להמתין. אבל מאז הכתבה המשיכה המניה ועלתה ב-30% נוספים עם מחזורים יומיים גדולים פי 9-10 מהממוצע, מה שמהווה סימן בדוק למדי לכניסה של גורמים מוסדיים לחברה. הלכנו ו שוב את מה שאמרו יו"ר מרטין גרסטל, ומנכ"ל ד"ר ענת כהן-דייג בשיחה לאחר פרסום הדוחות (שנערכה לאחר ההודעה על ההסכם). מדבריהם אפשר ללמוד טוב יותר מה בדיוק יש בחברה, ולהבין מה הוביל את באייר.
הנדוניה שמביאה קומפיוג'ן (אם הכל ימשיך בהצלחה) תאפשר לענקית הגרמנית התקדמות משמעותית בתחום הזיהוי, פיתוח וייצור פלטפורמות, שיעזרו בפיתוח תרופות וחיסונים בעיקר בתחום מחלות הסרטן. לאחר ההודעה, המשקיעים בדקו לעומק מה עושה החברה הישראלית וכיצד התקדמה והתמקדה בשנתיים האחרונות (דברים שמוסברים היטב ע"י גרסטל בשיחת הועידה). הם הבינו כי הפוטנציאל שראתה באייר גדול בהרבה מהשווי שנתן השוק, לכן המשך העליות. השבוע מינתה החברה ועדת ייעוץ חדשה (עם מומחים ברמה הגבוהה ביותר). עצם הסכמתם של המומחים להצטרף אומרת הרבה. לאור ההתמקדות ההולכת וגדלה של וול סטריט בתחומי הסרטן והנוירולוגיה, הקשר עם באייר הבליט את יכולותיה הטכנולוגיות ואת האנשים המובילים אותה. אנחנו מודים שבעת ההודעה על ההסכם לא הערכנו מספיק את עוצמת ההתעניינות. כיוון ש-CGEN נמצאת אצלנו ברשימת החלומות המובחרים מזה יותר משלוש שנים, אנחנו מקווים שאיש לא מכר את המניה ב-7.5 דולר "בגלל שהייתה יקרה מדי". גם היום, במונחים של "כלכלה 101", המניה "יקרה מדי", אבל לא החברה. אם בעזרתו של אסד המניה תרד חזרה למחיר שלאחר ההודעה (מה שלא נראה לנו) יהיה כדאי להוסיפה לתיק.
GE ממשיכה במסע ההתאמה
כשג'ף אימלט נכנס לנעליו של ג'ק וולש כמנכ"ל GE, רבים מבעלי המניות חששו שכל מה שוולש התחיל ב-1981 והפך את GE לחברה הנערצת בעולם, יסתיים. אין דבר קשה מלהיכנס כמנהל לנעליים גדולות כמו אלה של וולש, תשאלו את טימותי קוק באפל (סימול: AAPL) או את צ'ארלי פרינס שהחליף ב-2002 את סאנפורד וייל בסיטיבנק (סימול: C). הסיבה לקושי באה בעיקר מהרצון להשאיר מורשת שעולה על זו שהשאיר קודמך, ומורשת טובה מזו שהשאירוו וולש, ג'ובס או וייל זה לא קל.
אימלט, ניהל והפך את החטיבה הרפואית ב-GE להצלחה עסקית ענקית (וזו הייתה אחת הסיבות לבחירתו), בהגיעו לכסאו של וולש, הוא בא עם תכנית שאפתנית. אבל תכניותיו שובשו ע"י שני מגה משברים ב-2000 ו-2008. התפוצצות הבועה ומשבר הנדל"ן האטו משמעותית והקשו על תכניותיו להתאים את חברת הענק להתפתחויות הכלכליות / טכנולוגיות וגלובליות בעולם. לשנות מבנה, מערך ואסטרטגיה של חברה בסדרי הגודל של GE, לוקח שנים עם דרך חלקה ובלי תקלות. במידה ומכניסים להתמודדות 2 משברים מהסוג שהיו בעשור הראשון של המאה ה-21, החברה יכולה להתדרדר קשות אפילו להיכחד. לא פלא שבטווח השנים 2000-2009 איבדה מניית GE כ-88% מערכה. המשקיעים, שהתייחסו למניה ביראת קודש עד לתחילת המאה, נפטרו ממנה במהירות. הדעה השלטת בוול סטריט של סוף 2008 הייתה ש-GE לא תחזור לעולם למעמדה הקודם. למעשה, זו הייתה הדעה השלטת לגבי מחצית ממניות הדאו, שכונו "דינוזאורים".
להזכירכם, בחרנו ב-2009 ומספר פעמים לאחר מכן, ב-GE וב-PFE כשתי המניות המובילות בתיק מניות לעשור. אימלט הצליח ובגדול - לא רק שהחברה חזרה למעמדה המוביל בעולם, אלא שמבחינת הפיזור הצליח אימלט למקם את החברה במגזרים החשובים ביותר והצפויים לצמוח, ובעוצמה כמו בתחומי המים, המנועים, האנרגיה החילופית, האבחנה הרפואית, הציוד הרפואי והעברת טכנולוגיה. כמו כן, הוא הצליח לשקם לחלוטין את החטיבה הפיננסית GE Capital הענקית שסבלה קשות במשבר 2008. מבחינת המניה אין שום ספק שהאיש הצליח להחזירה למקום מכובד בכל תיק השקעות מוביל בארה"ב. החברה מקפידה לרכוש מניותיה בבורסה, ומגדילה הדיבידנד מידי שנה. GE נכנסת כעת בעוצמה לאחד המגזרים החשובים והרווחיים ביותר של התקדמות המהפכה הטכנולוגית, השבחה והתייעלות באמצעות מיזוג בין מיכון תעשייתי לאינטרנט. טכנולוגיות הביג דאטא והענן, שנטעו שתילים של תקוות בוול סטריט, אך לא מתקדמות כפי שחשבו האנליסטים. הביקוש מכיוון התעשיות הגדולות והמורכבות נעצר. מנהלי החברות, המשתמשים הגדולים ב-IT, חוששים שהעברת אפליקציות ה-IT החשובות למסלולי הענן והביג דאטא תגרום להם אובדן פיקוח והעלאת רמת הסיכון - איש מהם אינו מעוניין שכל האינפורמציה שלו תהיה בידי הספק. המסקנה, שהפתרון לענן ולביג דאטא (שאין ספק בחשיבותם) יהיה בפיתוח מערכת אקולוגית (ecosystem) מתואמת ענן וטכנולוגיות ביג דאטא, שתשמש פלטפורמה למיזוג המכשור התעשייתי לאינטרנט.
במהלך 2012, GE השקיעה 3 מיליארד דולרים בנושאים המדוברים. החברה משדרגת את כל המכונות התעשייתיות שלה בתחומי התעשיות האוויריות, מנועים, בניה, בריאות וכו', ומפתחת חיישנים ותוכנות הפעלה מתואמות לכל תעשייה. "אנחנו בונים את הפלטפורמה האולטימטיבית להתייעלות ופיקוח", אמר אימלט לאחרונה. על פי Vikibon השקעתה של התעשייה האמריקנית במה שקרוי industrial Internet הגיעה ב-2012 ל-20 מיליארד דולרים. הערך שיצרה השקעה זו הגיע כבר באותה שנה ל-23 מיליארד (תשואה של 15%). התחזיות, שב-2020 יגיעו ההשקעות בהתאמת המכשור התעשייתי לאינטרנט ל-514 מיליארד והערך שייווצר יגיע ל-1.3 טריליון.GE כאמור כבר מובילה בתחום ובגדול. ללא קשר אנחנו מייעצים לכם להיכנס לאתר geglobalresearch.com על מנת ללמוד על מעורבותה של GE במחקר טכנולוגי גלובלי. אז אם הסורים יביאו לתיקון, לא לשכוח את GE (שלא תרד הרבה בגלל תשואת הדיבידנד שעומדת על 3.2%) ואת שאר חברותיה בדאו.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 10.שלמה גרינברג 01/09/2013 21:16הגב לתגובה זולדודי (10): קשה להיות אופטימי. התחרות הולכת ונעשית קשה ותחום מחשוב הרכב נעשה תחרותי מיום ליום. צריך להמתין ולראות. AMD כבר בצעה מהפך בעבר. לשימי (11): על איזה הודעה אתה מדבר. הדוחות האחרונים אינם מצביעים עדיין על פריצה גדולה. לחברה היה ויש פוטנציאל אבל אם תשאל אותי צריך לרענן ההנהלה.
- 9.שימי 01/09/2013 14:53הגב לתגובה זוהאם שווה קניה במחיר הזה? אחרי החדשות האחרונות פלוס תוצאות של Q2? תודה מראש
- 8.מני 30/08/2013 22:17הגב לתגובה זושלום שלמה, השאלה שלי היא האם חברה שנמצאת תחת כונס האם יכולים לכפות על בעלי מניות דילול למרות שהם בעלי השליטה בחברה. תודה מראש ושבת שלום
- 7.שלמה גרינברג 30/08/2013 08:49הגב לתגובה זוליוסי (1): נמתיען מעט, זה לא "מהפך" ראשון ל 2,3,4 ו 6 : איני יכול לענות על שאלות כאלו תפנו ליועצים שלכם. ליניב (5): מכיר אבל לא היטב רק כמתחרה של NCR וואריפון (PAY )
- 6.אוריה סבג 29/08/2013 21:44הגב לתגובה זוירדה לאחרונה לסביבות 87 דולר מחזיק בה מימי 78 דולר כך שלא מתלונן ויש דיווידנד נחמד. אבל. מה דעתך אלייה לאחרונה ? תודה שלמה על הסברייך
- 5.יניב 29/08/2013 21:42הגב לתגובה זוהאם אתה מכיר אותה
- 4.יובל כספי 29/08/2013 21:40הגב לתגובה זוהאם לדעתך ? מחיר כחכלי. וגם קליקסופטוור.. לא ממש מתקדמת אשמח לדעתך עליהן תודה רבה
- 3.אורי 29/08/2013 17:33הגב לתגובה זואבל אני חייב שאלה מהיהיה הסוף שלcat מחזיק שנים ואני בהפסד יש לך פתרון תודה
- 2.אבנר 29/08/2013 15:51הגב לתגובה זושלום שלמה.אתה חושב שבמחיר הנוכחי GE יקרה?ויש להמתין לתיקון או שהיא כלכלית גם במחיר הנוכחי.
- 1.יוסי 29/08/2013 11:41הגב לתגובה זומה דעתך על חברת hpq ועל המהפך שהחברה עוברת