הלחץ באיטליה מחריף - תשואת האג"ח ל-10 שנים טסה בפראות
התשואות על האג"ח האיטלקיות מזנקות, מדד הפחד מזנק 17%; אנליסט: "החשש מהתפצלות איטליה מגוש האירו לא יעלם גם אחרי הקמת ההמשלה ואולי אף יגבר"
חוסר יציבות גוש האירו ממשיך לעלות לכותרות גם היום בעוד התשואות על האג"ח האיטלקי לטווח של שנתיים קופצות לשיא שלא נראה מאז ספטמבר 2013; התשואה על האג"ח ל-10 שנים טסה בפראות בעוד 16% ונסחרת בתשואה לפדיון של מעל 3%, הבורסות במילאנו ובמדריד מאבדות כ-2.8%; בגרמניה מדד הדאקס מאבד 1.2%; האירו מאבד 0.7% מול הדולר במהלך חד ונסחר בשפל של 10 חודשים; החוזים העתידיים בוול סטריט מאבדים עד 0.7%; ומדד הפחד מזנק 17%.
"השווקים נמצאים במצב של קודם כל למכור ואחר כך לשאול שאלות", אמר ריצ'רד קלי מבנק אוף לונדון. ואכן, בזמן שהשווקים מגיבים מהר, נראה כי ייקח זמן עד שתתבהר התמונה הפוליטית. אתמול מונה בכיר לשעבר בקרן המטבע לראש ממשלת המעבר עד הבחירות ונראה כי רק בספטמבר התמונה תתבהר. עם זאת, לצד חוסר היציבות הפוליטית, כעת עולה החשש לגידול משמעותי בגירעון שיוביל להורדת הדירוג של המדינה, מה שעשוי לשנות את כללי המשחק.
נזכיר כי איטליה כבר קיבלה אזהרת דירוג מסוכנות הדירוג מודי'ס העולמית. אם הדירוג, שעומד כעת על BBB, ירד שתי דרגות, ה-ECB לא יוכל לקנות את האג"ח האיטלקיות. נזכיר כי הסיוע למדינות בגוש האירו נשענן על קיצוצים בתקציב שיכתיב גוש האירו. במידה והממשלה לא תשתף פעולה, היא לא תקבל סיוע, ובאיטליה לא ברור כעת מי יהיה זה שאמור לשתף פעולה.
(הבועה הגדולה בהיסטוריה בדרך להיחשף בהמשך השנה - לכתבה המלאה)
בתוך כך, נגיד הבנק המרכזי של איטליה, איגנזיו ויסקו, הזהיר היום כי כל מהלך שיחליש את מצבה הפיננסי של המדינה עלול לפגוע באמון הציבור ובתוצאות הרפורמות שבוצעו עד כה.
עפר קליין, הראל: "תשואות האג"ח של ממשלת איטליה נסקו (וגם פרמיית ה‑CDS), והפער ביניהם לבין שאר המדיניות (במיוחד גרמניה) התרחב במהירות לרמתו הגבוהה ביותר מזה כשנה וחצי. הדיווחים ביממה האחרונה על אפשרות לבחירות חוזרות אינם תומכים בירידה בסיכון על רקע התחזקות אפשרית של המפלגות הפופוליסטיות האנטי-אירופאיות".
"החולשה (היחסית) באינדיקאטורים מגוש האירו, בשילוב המשך העלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות של איטליה, וההשפעה השלילית על תשואות שאר המדינות מקטינים את האפשרות שתוכנית הרכישות של הבנק המרכזי תסתיים בסוף הרבעון השלישי השנה. להערכתנו, גברו הסיכויים שהבנק יבחר להאריכה עד לסוף השנה, אך בסכום נמוך יותר (לעומת 30 מיליארד אירו בחודש כרגע) ודוחים עוד יותר את העלאת הריבית. הנתונים תומכים בהמשך היחלשות האירו".
פער התשואות איטליה Vs גרמניה:
בתוך כך, מניות שני הבנקים האיטלקיים אוניקרדיט ואינטסה סאנפאולו משלימים נפילה של 20% תוך שבועיים. לדברי רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר ני"ע זרים, לאומי שוקי הון: "הלחץ על הבנקים האיטלקיים עולה בגלל כמה גורמים שחוברים יחד. הבנקים מחזיקים 345 מיליארד אירו של אג"ח ממשלת איטליה, לצורך העניין ההון העצמי של שני הבנקים הגדולים באיטליה הוא 112 מיליארד אירו. ממשלה פופוליסטית צפויה להגדיל את הגירעון ולחרוג מהמגבלות שמציב האיחוד האירופאי, במקרה כזה תיתכן הפחתת דירוג למדינה וגם לבנקים. החרפת הפגיעה הכלכלית תפחית את מחירי ההלוואות הרעות ותאלץ את הבנקים להגדיל את המחיקות. קשה לראות כרגע טריגר שיחזיר את השקט לאיטליה, גם כאשר תקום ממשלה וימונה ראש ממשלה הבעיות ייותרו על כנן בגלל המדיניות הצפויה של הגדלת הגירעון. החשש מהתפצלות איטליה מגוש האירו לא יעלם גם אחרי הקמת ההמשלה ואולי אף יגבר. אנחנו לא רואים בירידות האחרונות באיטליה הזדמנות קנייה".Houston, I've found Rocket Man. And he isn't North Korean. $EUR pic.twitter.com/hVHzDTTVh8
— Martin Enlund 🦆🚁 (@enlundm) May 29, 2018
- 1.מיקי 29/05/2018 13:33הגב לתגובה זותתעסקו בבוץ הכלכלי שלכם ותפסיקו עם חרם על ישראל. אתם שונאים אותנו ולא נשכח ךכם מה שעשיתם לנו בשואה. מה שעם איטליה זה פתיח אז תקנו בזול אהטיח כי לא יישאר לכם כסף לאכול במסעדה. דהדהדה וחהחהחה...
- עורבני 30/05/2018 13:01הגב לתגובה זוקל לנו לדבר מכיוון שאנחנו חזקים כלכלית וצבאית מכל מי שנמצא סביבנו במרחב שלנו. אך משברים באירופה יכולים לגרום לתגובות שרשרת שישפיעו עלינו כלכלית... בנוסף, עדיף שאיטליה תשאר במצב כלכלי סביר. איטליה לא יציבה כלכלית תדע להפוך לאיטליה לאומנית. אולי זה טוב ואולי זה לא. חוץ מזה. נחמד ללכת לטייל פעם בכמה שנים ברומא. רצוי שזה יישאר ככה