
צעד קטן לגרוק: על הכניסה של ה-AI לרכב הפרטי שלנו
במהלך עסקי וטכנולוגי מתבקש, הבינה המלאכותית מגיעה לרכבים הפרטיים, אבל יחד עם השיפור בנוחות ובתפעול הרכב, עולה סימן שאלה לגבי הפרטיות, ובמיוחד לאחרי שערוריית הניאו-נאציזם האחרונה, ולגבי הלגיטימיות של השימוש בגרוק?
ילידי שנות ה-70 אולי זוכרים את KITT, המכונית החכמה שאיתה דיבר דיוויד האסלהוף בסדרת Knight Rider. אולי אייקון הפופ ישב בבסיס החזון של מאסק, אבל כך או כך, החל מהשבוע שעבר רכבי טסלה Tesla 3.21% חדשים החלו לצאת מהמפעל עם גרוק, עוזר קולי מבוסס AI מבית xAI, שיודע לדבר איתכם, לענות לשאלות שלכם ולספק עוד כמה תכונות. עוד דבר שחשוב לציין הוא שהן טסלה והן xAI שתיהן בבעלות אותו אילון מאסק. החיבור בין החזון הטכנולוגי של כל אחת מהחברות הוא צעד מתבקש ולא מפתיע, הן ברמה הטכנולוגית והן מבחינת ההגיון העסקי, אבל עולות מספר שאלות, בעיקר מוסריות, לאור השילוב החדש.
אבל תחילה לעובדות עצמן: גרוק מופיע כלחצן על מסך הבית של הרכב, מאפשר לשאול שאלות, לבקש משימות, ולנהל אינטראקציה רציפה עם הרכב, בדומה לצ’אטבוטים כמו ChatGPT או ג'מיני. אמנם בשלב זה גרוק לא מפעיל לבדו את המזגן או את החלונות, אך לא מן הנמנע שזו רק שאלה של זמן עד שיתחיל לעשות גם את זה. עקרונית, ככל שהרגולציה תתקדם, גרוק יוכל לקבל יותר ויותר שליטה ולקבל החלטות בזמן אמת. אז אולי גרוק יבחר לקחת מסלול עם נוף יפה יותר כשירגיש לחץ בקולו של הנהג, וכנראה שהוא יידע לזהות הולכי רגל וסכנות מהר יותר מהעין האנושית. בנוסף, ברמה התפעולית, גרוק מתחבר למערכות הפנימיות של הרכב ומספק ניטור בזמן אמת למצב המכני של הרכב, התראות על תקלות, ואפילו יכולת לזהות בעיות מראש, וזהו מהלך שאמור לשפר את תחזוקת הרכב ולחסוך ביקורים במוסך. בשלב הבא ייתכן שגרוק גם יספר בדיחות להנעים את זמן הנסיעה, או שיספר לנו על המנהיג האהוב עליו, אבל על זה בהמשך.
ההגיון הטכנולוגי והעסקי
רכבי טסלה מגיעים כבר היום עם יכולות אוטונומיות, ולאחרונה החלו לספק את עצמם ללקוחות. לפני כחודש תועדה טסלה חדשה יוצאת מהמפעל ונוסעת לבדה ומוסרת את עצמה ללקוח, בביתו הפרטי. גם הרובוטקסי שהושק לאחרונה אמור להציג יכולות אוטונומיות, אבל ההשקה שלו לא התבצעה עם הרכב הייעודי אלא עם דגמי טסלה Y ובכסא "שליד הנהג" ישב נציג אנושי, כדי לפקח על הנסיעה. בכל מקרה, היכולות האוטנומיות של טסלה ועכשיו גם יכולות הבינה המלאכותית תספק לבעלי טסלה חווית נהיגה שונה לחלוטין מחווית הנהיגה שהתרגלנו אליה. אין יותר לסובב את המפתח ולשלב הילוך, אלא להכנס לסוג של סלון ולהעביר בו זמן עד שמגיעים ליעד המבוקש.
בחנו את עצמכם
חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף
יוצר שאלות...
מכין את אתגר הטריוויה שלכם
תוצאות
במישור העסקי, השילוב הזה הופך את טסלה ללקוחה של xAI, וכך גם בסבירות גבוהה שהעסקה תהיה מנוע צמיחה מהותי, היות וטסלה מכרה כ־1.8 מיליון רכבים בשנה האחרונה, ואם רק אחוז קטן מהלקוחות ישתמש בפונקציונליות של גרוק, מדובר בנפח פעילות עצום שיזניק את גרוק למעלה בטבלאות המשתמשים הפעילים. עם זאת, לא פורסמו נתונים כלשהם על תשלומים בין שתי החברות. מה שכן ניתן לומר זו לגבי ההשקעה שהוכרזה לאחרונה, שבמסגרתה חברת החלל SpaceX, שבבעלות מאסק, השקיעה 2 מיליארד דולר ב-xAI, וסבב ההשקעה כלל גם התחייבות לגיוס חוב נוסף של 5 מיליארד דולר.
- המתחרה הקטנה של טסלה מזנקת ב-50%; האם גילו אותה?
- פאגאיה זינקה ב-25%, אודיוקודס עם 20%; הנאסד״ק עלה ב-0.8%
- המלצת המערכת: כל הכותרות 24/7
בימים האחרונים התפרסם כי אילון מאסק הודיע כי בעלי המניות של טסלה יצביעו בנובמבר על השקעה אפשרית ב־xAI, אך שלל מיזוג בין החברות. גורמים בשוק מעריכים כי xAI שורפת מעל מיליארד דולר בחודש על רכישת שבבים ותחזוקת דאטה סנטרים, והשותפות עם טסלה עשויה להאיץ עוד יותר את קצב הגידול שלה, אבל גם להעמיס עליה תשתיתית.
שאלות של פרטיות: מי מקשיב למי, ומתי?
עם זאת, ישנו חשש שעם השינו הדרמטי הזה יגיע אובדן הפרטיות. אם הרכב הוא סלון, מי מאזין לשיחות הסלון שלנו? האם הפרטיות ברכב שיכול לצבור 25 גי'גה בייט של מידע בשעה היא נחלת העבר? ישנה סיבה טכנית לאיסוף הנתונים, כלומר תפעול הרכב יהיה מבוקר ללא הרף, מה שאמור להבטיח תפעול חלק ובטיחותי יותר, אבל מי ידע להבדיל בין שיחות של הנהג שיישמרו כמידע אודות הנהיגה עצמה ובין שיחות של הנהג עם הקולגה שלו לעבודה? כמובן שיהיו דיסקליימרים ולטענת טסלה השיחות עם גרוק יעברו עיבוד מאובטח, יהיו מנותקות מזהות הנהג, ויישמרו לפי מדיניות הפרטיות של xAI. אבל זו, כפי שמצוין בטקסטים שלה, כוללת גם איסוף מידע אישי, תוכן גולשים, נתוני מדיה חברתית ושיתוף עם גופים נוספים.
השאלה הגדולה שתישאל היא האם האם הרכב מקליט רק כשהמשתמש לוחץ על כפתור, או שיש גם "מצב האזנה שקטה" שמופעל אוטומטית לאחר גירוי מסוים? לא ברור גם אם ניתן יהיה להשתמש בשיחות אלו כראיה משפטית או כלי חקירה. בעבר, סיפקה טסלה נתוני מצלמות למערכות אכיפת החוק.
- סופו של האי-קומרס כפי שהכרנו אותו? סל קניות בChatGPT יאפשר רכישות ישירות מהממשק עצמו
- התוכנית ששינתה את פני כלכלת ישראל ומה קרה היום לפני 19 שנה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
שאלות מוסריות נוספות
אז גרוק הוא כלי מתוחכם שיכול להפוך את חוויית הנהיגה לאישית, נוחה ומעודכנת יותר, כולל תרגום ספרים, ניהול יומן, ניתוח תקלות ועוד. אבל מאסק הבטיח גם יכולות "משעשעות", כולל שיחות פילוסופיות או משחקים לדרך. אם מסתכלים על השערוריות האחרונות שגרוק היה מעורב בהן, יכול להיות שנשמח אם גרוק לא יהיה זה שאחראי על הבידור שלנו בזמן הנסיעה, על תיווך המציאות לנו ואולי גם למשפחתנו וילדינו. מי ירצה שגרוק, שנחשפה דעתו לגבי המנהיג האהוב עליו, היטלר, יהיה זה שאחראי על סיכום החדשות עבורנו? אז יכול להיות שהגליץ' האנטישמי של גרוק היה אירוע זמני שלא מעיד על בעיה מהותית. אנחנו לא יכולים לדעת, אבל הספק קיים וזה מטריד.
בנוסף, לאחרונה יש טרנד של כלי AI שמקבלים האנשה מסוימת כשעוברים למצב דיבור. זאת אומרת, במקום לדבר עם תוכנה, מוצגת למשתמשים דימוי אנושי כלשהו. הדימוי שבחרו בו בגרוק היה מיני במיוחד והאסוציאציה המיידית היתה לעולמות הפורנו.
האם במקום לשים לב על שמירה על הנתיב נצטרך לשים לב לשמור שהבינה המלאכותית לא תסטה מדרך הישר? לא בטוח שהאנושות זקוקה לעסקת חבילה שכזאת.
ועוד דבר אחרון, האם נהיה מוכנים להפקיד את שגרת הנסיעה שלנו ברכב, כלי AI, רשת חברתית, רשת תקשורת (סטארלינק) ובשרתים שכולם בבעלות אותה החברה? וזה עוד מבלי שדיברנו על ניוראלינק, המיזם של מאסק לביונזיציה של גוף האדם.
כך או כך, עבורנו הצרכן הישראלי, הדילמה נחסכה לעת עתה, היות וגרוק זמין בטסלה אך ורק בארה"ב ובאירופה.