ארצות הברית
צילום: unsplash

רווחים חזקים מול אי ודאות: החברות האמריקאיות מול מלחמת הסחר

עליית רווחים של 13% ב-S&P 500 - כמעט כפול מהצפוי - מתנגשת עם חוסר וודאות חסר תקדים: חברות מובילות כמו דלתא, פורד וקרוקס מבטלות תחזיות כספיות, וולמארט מעלה מחירים בגלל המכסים, והצרכנים חוששים מעלייה של 7.3% במחירים - הגבוהה מאז 1981
אדיר בן עמי | (1)

למרות התוצאות הכספיות החזקות ברבעון הראשון, החברות האמריקאיות מתקשות לחזות את העתיד הכלכלי ומבטלות תחזיות כספיות בעקבות חוסר הוודאות שנוצר ממלחמת הסחר המתגברת. עם זאת, נתוני הרווחים מגלים שהמשק האמריקאי היה חזק לפני ההסלמה במכסים באפריל, כשרווחי ה-S&P 500 עלו ב-13% - כמעט כפול מהצפוי.


כשבוחנים את הנתונים הקשים, מתגלה פער דרמטי בין הציפיות המקוריות למציאות. בסוף מרץ חזו האנליסטים צמיחה זהירה של כ-7% בלבד ברווחים, אך התוצאות בפועל הפתיעו לטובה והגיעו לכמעט 13% עלייה. התאוששות המניות הייתה מרשימה באופן מיוחד. לאחר תקופה סוערת, ה-S&P 500 הצליח לצמצם את הפסדיו לירידה של 1.3% בלבד מתחילת השנה. אולי באופן מפתיע עוד יותר, המדד אף רשם עלייה של 2.3% מאז הכרזת הנשיא טראמפ ב-2 באפריל על תכניות המכסים החדשות.


הסיכונים הכלכליים מתרחבים במספר זירות במקביל. המהפכה במדיניות הסחר האמריקאית יוצרת ערפל עסקי כבד, כשהטלטולים בשוק האג"ח מחריפים את המתח. הסכנה מהתעוררות מחדש של האינפלציה מוסיפה מימד נוסף למשוואה הכלכלי. על כל אלה מצטרף גורם נוסף: מחירי המניות הנוכחיים שנראים נפוחים באופן חריג לעומת הממוצעים ההיסטוריים.


השבוע שעבר הדגים באופן חד את הסיכונים הטמונים במציאות הנוכחית. ביום רביעי, מכירה פומבית כושלת של אג"ח ממשלתיות לתקופה של 20 שנה עוררה דאגות מהגירעונות הגדלים וגרמה לירידות חדות במניות. ביום שישי, איומי מכסים חדשים של טראמפ הביאו לנפילות נוספות בשוק. ראיין קלי, מנהל ההשקעות הראשי בהנסי פאנדס, מתאר את המצב הנוכחי: "המצב די עכור כרגע. אנחנו צריכים שיעבור זמן כדי לראות באמת את ההשפעות של המכסים ושל אי הוודאות".


תקוות המשקיעים

המשקיעים נכנסו לעונת הדוחות הנוכחית עם תקווות ברורות. הם ציפו שמנהלי החברות יספקו תובנות חשובות על השפעות תכניות המכסים על העסקים והרווחים העתידיים, תוך חיפוש רמזים בתוצאות הרבעון על השלכות אי הוודאות והפסימיות של הצרכנים. השבוע הנוכחי ממשיך את מגמת החיפוש אחר תובנות, כשמשקיעים בוחנים תוצאות מחברות מובילות כמו אוטוזוןAutoZone Inc 1.59%  , אנבידיה NVIDIA Corp. -0.51%  וקוסטקוCostco -0.46%   . במקביל, הם עוקבים אחר נתוני אמון הצרכנים ותביעות האבטלה לקבלת תמונה רחבה יותר.


מרי אן ברטלס, אסטרטגית ההשקעות הראשית בסנקצ'ואריי וולת', מסבירה את התפתחות הציפיות: "אנשים חשבו שהכלכלה מאטה, שהתעסוקה תאט וזה ישפיע לרעה על הרווחים. אבל זה לא קרה. למעשה, הרווחים היו חזקים הרבה יותר ממה שהמשקיעים ציפו".


נושא המכסים

נושא המכסים הפך לכוכב הבלתי מעורער בשיחות הרווחים. עד יום חמישי, המונח הוזכר בשיחות של 2,136 חברות אמריקאיות נסחרות - המספר הגבוה ביותר בנתונים רבעוניים המתוארכים ל-2016. עם זאת, התמקדות זו במכסים לא בהכרח הניבה את הבהירות הרצויה. חלק מהחברות בחרו בגישה של כנות קיצונית והודו בפשטות שאין להן מושג מה צופן העתיד. דלתא איירליינס, פורד מוטור וחברת הנעליים קרוקס היו בין החברות שהחליטו לבטל לחלוטין את התחזיות הכספיות השנתיות שלהן.

קיראו עוד ב"גלובל"


וולמארט מצאה עצמה במרכז תשומת הלב כשהודיעה על עליית מחירים המתוכננת לחודש זה ולתחילת הקיץ, כתוצאה מהגעת מוצרים מושפעי המכסים למדפי החנויות. תגובתו הביקורתית של טראמפ ברשתות החברתיות המחישה את האתגרים הכרוכים בניווט מלחמת הסחר מנקודת מבטן של החברות.

תחום הקמעונאות בכללותו חווה קשיים בשבוע שעבר. מניית טארגט צנחה בעקבות תוצאות מאכזבות, בעוד שמניות TJX, החברה האם של T.J. מקס, ירדו לאחר מתן הנחיות רבעוניות שנתפסו כשמרניות מדי בעיני האנליסטים. נקודת זמן חשובה שיש לזכור היא שהרבעון הראשון הסתיים עוד לפני שטראמפ גילה את המימדים האמיתיים של תכניות המכסים שלו. עובדה זו מעמידה בספק את הרלוונטיות של תוצאות החברות לצורך חיזוי הביצועים העתידיים.


ג'ים פולק, ראש השקעות המניות בהומסטד אדוויזרס, מסכם את המצב: "הרבעון עצמו היה זניח. העניין היה באמת סביב הנעלמים האלה שאנחנו מנסים לגלות: מה הולך לקרות במהלך השנה הבאה ובשנתיים הבאות".


תזכורת לחוסר הוודאות

יום שישי האחרון סיפק תזכורת חדה לחוסר הוודאות שמאפיין את התקופה הנוכחית. טראמפ איים להטיל מכס של 50% על מוצרי האיחוד האירופי תוך ימים בודדים, והזהיר את אפל שמכשירי אייפון המיוצרים מחוץ לארצות הברית עלולים להיות כפופים למסי יבוא. התגובה הייתה מיידית: ה-S&P נפל ב-0.7% באותו יום ומניות אפל צנחו ב-3%.


אמצעי הלחץ מגיע גם מצד הצרכנים, שמביעים חששות מהתעוררות האינפלציה. המענה לסקר האחרון של אוניברסיטת מישיגן מעיד על כך שהציבור צופה עלייה של 7.3% במחירים במהלך השנה הקרובה - הקריאה הגבוהה ביותר שנרשמה מאז 1981.

למרות כל הקשיים והחששות, עונת הדיווחים הנוכחית מספקת נקודת אור משמעותית. בסופו של דבר, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהיה לנו צמיחת רווחים ממש טובה, וזה מאוד טוב עבור ה-S&P הכללי. עכשיו אבל צריך לראות מה קורה מכאן.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    לא הרוויחו הרבה 28/05/2025 06:40
    הגב לתגובה זו
    פשוט אינפלציה מטורפת בארהב ולא אומרים אותה