
האם השליטה הכלכלית האמריקאית בעולם לקראת סופה?
על פי היועץ הכלכלי הבכיר של אליאנץ עוד מוקדם להכריז על מות האמריקניזם ועוד לא ניתן לאמוד האם הנזקים ממלחמת הסחר הם בלתי הפיכים
מוחמד אל אריאן, יועץ כלכלי בכיר של אליאנץ, תאגיד הביטוח הגדול בעולם שמנהל נכסים פיננסים בשווי של 2.432 טריליון דולר, טוען שהעידן האמריקאי עוד לא הסתיים אבל הוא כרגע מושהה. לדבריו, עוד לא ניתן לאמוד את מידת הנזק הבלתי הפיך שגרמו מלחמות הסחר ומדיניות
המכסים.
אל-אריאן מבהיר שאינו מתנגד למכסים באופן עקרוני. לדבריו, אם המטרה היתה יצירה של מערכת מסחר הוגנת יותר, ישנו ערך במכסים מוגבלים לתקופה קצובה, ולכן גם יש הצדקה לאסטרטגיה של "הסלמה לצורך הרגעה". ועם זאת, הוא מותח ביקורת על ריבוי המטרות
שמלחמות הסחר נועדו להשיג, למשל הגדלת ההכנסות חיצוניות לצורך הפחתת מיסים ובו בזמן להגן התעשיה המקומית. "חלק מהמטרות האלה סותרות זו את זו," הוא מציין, ו"עלולות לגרום לנזק משני".
לגבי תופעות הלוואי של מדיניות המכסים, הוא מצביע על כך שייתכן ומדינות אחרות יטילו מכסים על סין או זו על זו, וזה עלול להוביל לעליית מחירים מבנית ברחבי העולם.
האם הצמיחה האמריקאית היא תוצאה של כסף זול?
אל אריאן התייחס לנטישה האחרונה של משקיעים זרים משוקי הנכסים האמריקאיים ולטרנד Sell America וטען שבזמן שהוחלה מדיניות המכסים החדשה, העולם היה עם חשיפת יתר לנכסים אמריקאיים אבל לטענתו, יש הצדקה לכך בעקבות מה שנקרא האמריקניזם, על הרוח היזמית והחדשנית שלה.- שר האוצר של ארה"ב מגיב לדירוג מודי'ס: "אינדיקטור מאחר"
- טראמפ מכריז: עסקאות בשווי 243.5 מיליארד דולר נחתמו עם קטאר
לכן, העובדה שחסכונותיו של העולם כולו מופנים
ברובם לארה"ב היא מוצדקת. לדבריו, לארה"ב יש את הכלכלה הגדולה בעולם ואת המוסדות הבשלים ביותר ולכן ישנה הצדקה להטייה אמריקאית לטווח ארוך.
הורדת הדירוג ותשואת האג"ח
אל אריאן דיבר גם על היכולת של יו"ר הפד ג'רום פאוול ושל שר האוצר
סקוט בסנט לבלום ולשלוט על עם תשואת האג"ח הממשלתי ל-30 שנה, שכבר חצו את רף ה-5% וטען שאין להם יכולת לשלוט על המגמה אלא רק להשפיע עליה. השקפתו היא שכוחות השוק חזקים מהרגולטור בהקשר הזה ושהגורמים המשפיעים ביותר הם ציפיות המשקיעים לאינפלציה, ביקוש והיצע של אג"ח,
וגורמי מקרו כלכליים גלובליים.
- התחזקות במכירות לצד ירידה ברווח; הדו"ח המעורב של הום דיפו
- החוב העצום של ארה"ב מאיים על היציבות הכלכלית: איך הממשל מתכוון להתמודד?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לדבריו, במקרה חירום, הפד יכול להשתמש שוב בהקלה כמותית ולרכוש כמויות גדולות של אג"חים כדי להזרים כסף למערכת ולהוריד את הריביות באופן מלאכותי, אבל זה עלול להוביל להקצאה שגויה של כספים ולכלכלת
זומבי. בנוסף, הסיכון לאינפלציה גדל, היות והזרמה של כסף זול עלולה להעלות את המחירים במהירות ויהיה קשה להחזיר את השד לבקבוק.
בעשור שלאחר המשבר הפיננסי העולמי, מציין אל-עריאן, מדיניות כזו היתה פחות מסוכנת, היות ולא היה איום אינפלציוני. כיום, במערכת שחווה אינפלציה, הסיכון בהגברתה גבוה יותר וזו עלולה להיות מדורה שמתלקחת.
בפוסט ברשתות החברתיות התייחס אל-עריאן בנפרד להורדת דירוג החוב האמריקאי על ידי מודי'ס, הסוכנות האחרונה שהסירה את סטטוס ה-AAA ואמר שאמנם מדובר במהלך היסטורי אך השפעתו על השוק צפויה להיות מוגבלת והוא אינו צופה דרמות.
מוחמד אל-עריאן מכהן כיום כנשיא קולג' קווינס באוניברסיטת קיימברידג' ומתמודד בבחירות לתפקיד הקנצלר הבא של האוניברסיטה. הוא היועץ הבכיר של אליאנץ, לאחר שהיה מנכ"ל חברת ניהול קרנות האג"ח הגדולה בעולם, פימקו.
- 1.אנונימי 20/05/2025 12:39הגב לתגובה זואמריקה צריכה להשקיע יותר בחינוך מדעי לא מניפולציות הון.להשקיע בפיתוח לא בעידוד בטלנים לקבל קצבאות.