שי ג'יפינג (Xinhua)שי ג'יפינג (Xinhua)

סין מחזרת אחרי אירופה במטרה לשבור את היחסים מול ארה"ב - אל תזלזלו בתוכנית שלה

כן מדברים, לא מדברים - אף אחד לא יודע מה האמת כששני הצדדים אומרים דברים אחרים לגמרי; בינתיים סין פוזלת לאירופה ומכינה את הנשק הכלכלי שלה לפעולה נגד ארה"ב - וול סטריט אופטימית, אבללא בטוח שהרע מאחורינו

עמית בר | (4)
נושאים בכתבה שי ג'ינפינג


משולש היחסים בין סין, ארה"ב ואירופה עובר שינוי דרמטי שעשוי לעצב מחדש את הכלכלה העולמית לעשורים הבאים. סין, שמצויה תחת לחץ חסר תקדים ממכסים כבדים של ממשל טראמפ, פותחת במאמץ דיפלומטי ואסטרטגי רחב היקף לחיזוק היחסים עם האיחוד האירופי, בניסיון לפצל את הברית המערבית ולבנות אלטרנטיבה לשוק האמריקאי.

המהלך מתרחש בעיתוי אסטרטגי, כאשר האיחוד האירופי מתמודד עם מתחים גוברים עם ארה"ב, והתהיות לגבי הקשר הטרנס-אטלנטי המסורתי מתגברות בבירות אירופה.

האסטרטגיה הסינית החדשה: פיצול המערב

סין ניצבת בפני אתגר כלכלי משמעותי. מכסים בשיעור 145% על מרבית המוצרים הסיניים, שהוטלו על ידי ממשל טראמפ, מגבילים מאוד את הסחר עם ארה"ב ומסמנים שינוי פרדיגמה ביחסי הסחר הבינלאומיים. כתוצאה מכך, בייג'ינג מפנה את מאמציה להבטחת שווקים חלופיים, תוך דגש על חיזוק היחסים עם האיחוד האירופי – הכלכלה השנייה בגודלה בעולם המערבי. בימים האחרונים אומנם מדברים על הפחתת המכסים וטראמפ אומר ששני הצדדים מדברים, אבל הסינים מכחישים זאת בתוקף - טראמפ מתעקש: "מתקיימות שיחות עם סין" - בעוד בייג'ינג מכנה זאת "פייק ניוז"

כחלק מהמאמץ, סין מגבירה את הדיאלוג עם אירופה, כולל משא ומתן על מחירי מינימום לרכבים חשמליים והצעות להשקעות משמעותיות במפעלים במדינות כמו הונגריה ופולין. גורמים רשמיים בבייג'ינג מדגישים את הצורך בשיתוף פעולה להגנה על מערכת הסחר המולטילטרלית, ומביעים נכונות להגברת חילופי משלחות עם אירופה.

האתגר האירופי: איזון בין עצמאות אסטרטגית לחששות ביטחוניים

היחסים עם סין מציבים דילמה מורכבת עבור האיחוד האירופי. מצד אחד, מנהיגים אירופאים מביעים התנגדות לתמיכת סין ברוסיה ולמדיניות זכויות האדם שלה. מצד שני, המתחים עם ארה"ב, לצד האינטרסים הכלכליים בסין, דוחפים לגישה מאוזנת יותר.

שוק הרכב החשמלי ממחיש את האתגר. ב-2024 הטיל האיחוד האירופי מכסים של עד 45.3% על רכבים חשמליים סיניים בתגובה לסבסוד ממשלתי והצפת השוק, וסין הגיבה במכסים על יצוא אירופי כמו קוניאק צרפתי. כעת, משא ומתן על מכסות מחיר מינימליות כחלופה למכסים מתקדם, בניסיון למצוא איזון בין הגנה על התעשייה האירופית לשמירה על קשרי מסחר עם סין.

תערוכות רכב בסין בחודשים האחרונים משמשות כפלטפורמות למשא ומתן עסקי, שבהן חברות סיניות מציגות תוכניות להשקעות של מיליארדי יורו באירופה, כולל הקמת מפעלי ייצור שצפויים ליצור מקומות עבודה. זאת דרך של הסינים לפתות את אירופה כשנראה שהיחסים בין מנהיגי וראשי תעשיית הרכב יתחממו בפסגה מתוכננת ביולי בבייג'ינג. החלטת האיחוד האירופי לקיים את הפסגה בסין, בניגוד למדינה באירופה, משקפת את החשיבות שמייחסים באירופה להידוק היחסים עם סין בתקופה זו. המומחים רואים בכך שינוי בדינמיקה הדיפלומטית, המעיד על תלות גוברת של אירופה בסין כשותפת סחר.

קיראו עוד ב"גלובל"

הפסגה צפויה לעסוק בנושאים כמו משבר האקלים, אנרגיה ירוקה, רפורמות בסחר העולמי ושיתוף פעולה טכנולוגי בבינה מלאכותית. במרכז הדיונים עומדת החייאת הסכם ההשקעות המקיף (CAI), שהוקפא ב-2021 עקב סנקציות הדדיות. הצדדים בוחנים יישום חלקי של ההסכם בתחומים לא-שנויים במחלוקת, לצד משא ומתן על סעיפים הקשורים לזכויות עובדים.


למרות המומנטום החיובי, אנליסטים מזהירים מפני הסטת סחורות סיניות לאירופה כתוצאה ממכסי טראמפ, מה שעשוי להגדיל את העודף המסחרי של סין עם האיחוד האירופי מ-250 מיליארד דולר כיום לאפילו מעל 400 מיליארד דולר ב-2026. התוצאה עלולה להיות לחץ פוליטי להגנה על תעשיות מקומיות באירופה, במיוחד באיטליה, צרפת וספרד, שבהן ענפי הטקסטיל, האלקטרוניקה והרכב כבר נתונים לתחרות קשה.

גורמים בתעשייה באירופה קוראים לסין לשנות את מדיניותה התעשייתית, כולל הפחתת סובסידיות והקלות בגישה לשוק, כדי למנוע עימותים מסחריים נוספים. ללא רפורמות מבניות, היחסים עלולים להיתקל במחלוקות חוזרות. וכל זה קורה כשסין משחקת משחק בכמה חזיתות - בעוד היא מנסה להתקרב למדינות אירופה וכמובן שלמדינות אסיה, היא גם ככל הנראה בסוג של דיאלוג מול ארה"ב.  

ארה"ב מנסה לבלום את ההתקרבות - מרככת עמדתה במכסים מול הסינים 

ארה"ב עוקבת בדאגה אחר ההתקרבות בין סין לאירופה. שר האוצר סקוט בסנט הביע אופטימיות לגבי משא ומתן עם מדינות רבות, אך הדגיש כי שיתוף פעולה הדוק מדי עם סין עלול לפגוע באינטרסים האירופיים. ביקורו של ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז בסין, שבו נחתמו הסכמי סחר, עורר תגובות מעורבות בוושינגטון, שקוראת לאירופה לשמור על חזית מאוחדת מול סין.

בשבועות האחרונים, הלחץ הכלכלי על אירופה הוקל זמנית לאחר שטראמפ הכריז על הפחתת מכסים ל-10% על רוב המדינות, למעט סין, למשך 90 יום, תוך פטור ממכסים על מוצרי אלקטרוניקה מסוימים מסין (20% במקום 145%). ההחלטה, שנתפסה כנסיגה חלקית עקב הירידות בשווקים, הובילה לזינוק בשווקים. בהמשך הירידות חזרו ובימים האחרונים העליות חזרו, כאשר טראמפ וגורמי ממשל נוספים לרבות סקוט בסנט, שר האוצר טוענים שיש דיבורים עם סין. בסין מכחישים, אבל יכול להיות שה מכחישים כי הם לא רוצים להצטייר בפני העם שלהם כחלשים, אחרי שאמרו שיחזרו לשיחות רק אחרי שהמכסים על סין ירדו בדומה למכסים על המדינות האחרות. יכול להיות שעל זה הדיבורים ואלו דיבורים מקדמיים לפני השיחות על המכסים. אבל זה רק מעיד שהדרך עוד ארוכה ומלחמת הסחר לא עומדת להיגמר כל כך מהר. הסינים מכינים הפתעות לאמריקאיים לרבות אותה התקרבות לאירופה, לצד אימוץ ו"שיווק" של הטרנד שלא לקנות סחורה אמריקאית. צריך גם לזכור את היקף האג"ח האמריקאי שסין מחזיקה - כ-800 מיליארד דולר כדי להבין את העוצמה הסינית. 

בהחלט יכול להיות שיגיעו להסכם יחסית מהיר, אבל התרחיש הסביר הוא שהסינים יהיו אגוז קשה לפיצוח - הם מודעים לכוחם, ליכולתם לחשיבות שלהם בכלכלה העולמית והם יודעים מה הנקודות הרגישות אצל טראמפ - שוק האג"ח ווול סטריט בכלל. הם לא באמת התחילו להפעיל את הנשק שלהם, אבל האיום קיים. 

 

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    אנונימי 25/04/2025 11:44
    הגב לתגובה זו
    עושה רושם כזה...
  • 3.
    אנונימי 25/04/2025 11:21
    הגב לתגובה זו
    הגלגל מסתובב ובהחלט ייתכנו קשרי סין אירופה. למה כי ייתכן שיווצר מצב של WIN WIN
  • 2.
    מישל 25/04/2025 10:45
    הגב לתגובה זו
    חוץ מי זה האם השוק של האיחוד האירופי יכול להחליף את השוק של ארהב עם האוכלוסיה של 380M תושבים הזוי . הסינים בבעיה רצינית.
  • 1.
    יוסי 25/04/2025 10:35
    הגב לתגובה זו
    ממש לא רציניים אתם.