רווחי חמשת הבנקים הגדולים ברבעון: 1.8 מיליארד שקל

כמחצית מהרווחים נרשמו בבנק הפועלים, בשורה העליונה רשמו הבנקים הגדולים בישראל הכנסות מפעולות מימון של 5 מיליארד שקלים
חזי שטרנליכט |

חמשת הבנקים הגדולים רשמו שיפור ניכר בפעילות הפיננסית שלהם ברבעון הראשון בשנת 2005. הבנקים הגדולים הרוויחו יחדיו סכום עתק של 1.8 מיליארד שקל, כאשר כמחצית מהסכום נרשם כרווח מהבנק הגדול במדינה - בנק הפועלים. הבנק הרוויח ברבעון 926 מיליון שקל.

הבנקים רשמו בשורה העליונה דוח הרווח וההפסד, הכנסות מפעילות מימון לפני הפרשות לחובות מסופקים של 5.04 מיליארד שקל. הבנק הבינלאומי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשורה העליונה בשיעור של 15% (ל-373 מיליון שקל), אחריו בנק הפועלים עם 10% (ל-1.8 מיליארד שקל), את שיעור הגידול הנמוך ביותר רשם בנק דיסקונט - 3%.

הרווח שגל בשיעור הגבוה ביותר ברבעון היה שייך, שוב, לבנק הפועלים. הבנק הגדול הזניק את הרווח הנקי שלו ב-81% ברבעון ורשם תשואה עצומה על ההון של 26.7%, בעוד שהבנק עם התשואה השנייה בגובהה על ההון בקרב חמשת הגדולים היה בנק לאומי - הרחק מאחור עם 15% ברבעון (בקצב חישוב שנתי, כמובן).

נראה כי הבנק השני בגודלו פותח פער ומשתרך מאחורי בנק הפועלים. ההכנסות שלו גדלו בשיעור מתון למדי של 3% ברבעון, וההפרשות שלו לחובות מסופקים היו היחידות שגדלו בעת הזאת בשיעור של 10%, בזמן שבשאר הבנקים נרשם דווקא קיטון. בנק הפועלים הקטין את ההפרשות לחובות מסופקים ב-11%, והפליא לעשות הבנק הבינלאומי שרשם קיטון בהפחתת החובות הללו בשיעור של 37.2%. הקיטון החד בהיקפי ההפרשות לחובות מסופקים של ארבעת מתוך חמשת הבנקים הגדולים הוא עדות לשיפור במצבה של הכלכלה הישראלית.

ככל שהבנקים בוחרים להפריש פחות לחובות מסופקים, כך יש לשער כי מצבם של העסקים ויכולת הפרעון של בעליהם השתפרה. ככלל, הרווחיות של הבנקים הנוטה לביקורת רבה מצד חוגים חברתיים שונים, נושאת גם את פירות היציבות בכלכלה.

הבנקים הגדולים גם ממשיכים לקפוץ את ידם על האשראי שהם מעמידים לציבור. ברוב המקרים הוא קטן (הפועלים, 3%-, לאומי 0%, בינלאומי 5%-), ובשאר המקרים הוא גדל במעט (דיסקונט 1.5%, מזרחי 5.6%). נראה כי מדיניות הריבית הנמוכה שאמורה היתה להקל על הלווים במשק ולתת להם "לנשום" יותר, לא מחלחלת במהירות.

עוד עדות לעידן הריביות הנמוכות מתבטא בקיטון בפקדונות הציבור בבנקים. בבנק הפועלים נרשם גידול חריף של 6% בסך פקדונות הציבור אצלו - רק 194.4 מיליארד שקל במאזן הנוכחי.

בבנק לאומי נרשם גם כן גידול והוא מחזיק בסך הפקדונות של הציבור הגדול ביותר בין הבנקים בישראל - 210 מיליארד שקל. הבנק עם שיעור הפקדונות הנמוך ביותר - הבנק הבינלאומי דווקא רשם גידול בסך הפקדונות ברבעון שהסתכמו בו ב-58.8 מיליארד שקל (תוספת של 8.9%).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה