30% מבעלי הצקים החוזרים בישראל מנסים להתחמק מתשלום
כ-30% מבעלי הצ'קים החוזרים בארץ עושים ככל שביכולתם על מנת להתחמק מהתשלום, ועל מנת לקבל את כספם, על בעלי החוב לנקוט נגדם בהליכי גבייה. כך עולה מבדיקה שערכה חברת CIA – קרדיט איפורמיישן אסוסיישן מקבוצת מנורה גאון.
על פי הבדיקה שערכה החברה המתמחה בבדיקת מוסר תשלומים צרכני עולה כי ב-10% מהמקרים, בעלי הצ'קים החוזרים אינם מסוגלים לשלם את חובם בגלל מצוקה כלכלית אמיתית. ב-60% ממקרי הצ'קים החוזרים מגיעים בעלי העסק או בעלי החוב הפרטיים להסדר תשלומים אולם גם במקרים אלה, לא תמיד משולם החוב במלואו.
מנתוני החברה עולה עוד כי היקף הצ'קים החוזרים עומד על כ-14 אלף צ'קים בחודש ועל סכום כולל של כ-21 מיליארד שקל בשנה. מספר החשבונות המוגבלים כתוצאה מצ'קים חוזרים נאמד בכ-175 אלף חשבונות, כאשר 94% מהם הם חשבונות פרטיים ו-6% הם חשבונות של חברות ועסקים.
לדברי מנכ"ל חברת CIA, יורם גביש, הנפגעים העיקריים, מתופעת הצ'קים החוזרים הם בעלי עסקים קטנים, עצמאיים ופרטיים כגון משכירי דירות שאין באפשרותם להיכנס להוצאות גבוהות של הליך משפטי לשם גביית חובם. לדבריו, חוק שירות נתוני האשראי שהתקבל לאחרונה יוכל לצמצם מהותית את היקף הצ'קים החוזרים, ובמיוחד במקרי ההשתמטות החוב: "באמצעות חוק שרות נתוני אשראי לא יווצר מצב שמי שביכולתו להחזיר את החוב ישתמט שכן המידע השלילי אודותיו יהיה חשוף ומתועד ואיש לא ירצה לבוא עמו בעסקה. אף צרכן שביכולתו לשלם לא ירשה לעצמו להיות מתועד כמשתמט ובכך לפגוע ביכולתו לקבל אשראי או תנאי הלוואה משופרים".
גביש מעריך כי התועלת למשק כתוצאה מהחלתו של החוק החדש עשויה למנוע חובות אבודים בהיקף של 5-6 מיליארד שקל בשנים הקרובות.