מומחה למשכנתאות: אם המחזור יגיע - נתקרב לארה"ב
לקראת פרסום התכנית הכלכלית החדשה של שר האוצר, שתכלול, עפ"י ההערכות, את הרעיון להכיר בריבית על המשכנתאות לצורכי מס, כזריקת עידוד לענף הבנייה, טוען גיל רופא, מנכ"ל משותף בחברת AMG מודלים כלכליים, המתמחה בייעוץ למשכנתאות כי הכרה בריבית על המשכנתאות תגרום לגידול בשוק מיחזורי המשכנתאות ובשוק משפרי הדיור בישראל במאות אחוזים.
לדברי רופא, פוטנציאל הצמיחה בשוק המשכנתאות הישראלי עצום, אולם אינו ממומש כלל, בעיקר בגלל היעדר מקדמי צמיחה: "הכרה בריבית על המשכנתא תאפשר ללווים לקבל החזרי מס על הריבית שלה, ותעודד אותם להמשיך ולהחזיק במשכנתא, גם לאחר שסיימו לשלם על הבית.
"החזרי המס שיקבל הלווה מהמדינה יעודדו אותו לרכוש בית נוסף להשקעה, לבצע שיפור דיור או לבצע מיחזור של המשכנתא. שוק המשכנתאות בישראל, בו ל-1.3 מיליון בתי אב כבר יש משכנתא, יכול לגדול בכמה עשרות אחוזים בעקבות החלטה כזו - מדובר במקדם צמיחה אדיר, לא רק לכלכלה הישראלית כי אם גם לשוק הנדל"ן המקומי, הזקוק נואשות לזריקת עידוד".
רופא מציין כדוגמא את השוק האמריקאי, המכיר בריבית על המשכנתא כהוצאה: "החוק האמריקני מכיר בריבית על המשכנתא כהוצאה ומשלם עליה החזרים, המעודדים את האזרחים להמשיך ולהחזיק במשכנתא ולמחזר אותה מדי תקופה. בעקבות החוק, האזרח האמריקאי ממחזר את המשכנתא שלו כ-4 פעמים בממוצע.
"גם כאשר המשכנתא מסתיימת, האזרח האמריקאי בדרך כלל משפר דיור, או לוקח אחת נוספת היות ונושא נטילת המשכנתא נחשב כמשתלם. האזרח האמריקאי מחליף או מחזיק בממוצע 1.85 דירות במהלך חייו, לעומת הישראלי המחליף או מחזיק 0.89 דירות נתון זה כולל את האזרחים המתגוררים בשכירות במהלך העשור האחרון. פעולות אלו מהוות אלמנט חשוב בצמיחת המשק האמריקאי ודי בנתונים אלו בלבד בכדי לחזק את ידיו ותוכניותיו של שר האוצר".
לדברי רופא, אל נוכח התכווצות שוק נטילת המשכנתא הישראלי בשנים האחרונות, ההכרה בריבית עליה מהווה את אחד הפתרונות האפקטיביים ביותר לצמיחה המהירה לה זקוק המשק הישראלי: "שוק המשכנתאות התכווץ בשנים האחרונות. ניתן לראות כי בשנות התשעים, שהיו שנים של צמיחה, נלקחו בממוצע כ-120,000 משכנתאות בשנה, לעומת 70,000 הלוואות משכנתא חדשות בממוצע לשנה כיום. מדובר בירידה חדה של 42% בענף, שיכולה להפוך בקלות לעלייה, במידה ותתקבל ההחלטה להכיר בריבית".