תמיר פישמן המלצת קניה לאלקו במחיר יעד של 55 שקלים
יחידת המחקר של תמיר פישמן יוצאת בהמלצת "קניה" לחברת אלקו. האנליסטים העריכו את אלקו בהתאם למודל נכסי המתייחס לשווי האחזקה, בחברות הקבוצה הפועלות במגזרים שונים, ציבורי ופרטי. המודל מבוסס על חלוקת פעילות החברה למספר תחומים - מוצרי צריכה חשמליים (אלקטרה צריכה), עבודות אלקטרו מכניות ונדל"ן (אלקטרה תעשיות), מוצרי צריכה "לבנים" (אלקו ברנט), שנאים (אנרקו תעשיות) ופעילות נדל"ן מקומית (ליברטי פרופרטיס). אחזקות ציבוריות אלקטרה צריכה – זרוע מוצרי הצריכה החשמליים של הקבוצה, נהנית מהצמיחה הגבוהה בדרישה למזגנים באירופה ומעליית שער האירו. בשנת 2004 נפגעה החברה מהעלייה במחירי חומרי הגלם ומכניסת המתחרים הסינים לזירה. כמו כן נפגעה החברה מחוסר יכולתה לקרוא נכון את הביקוש של השוק האירופאי, דבר שפגע ברווחיות (בגין עלויות הטסה בתחילת השנה שעברה ובגין צבירת מלאי עודף במחצית השניה של 2004).
אלקטרה תעשיות – בפעילות האלקטרו מכניקה, החברה מתמקדת כיום בעיקר בשוק המקומי (כ- 65% מהמכירות) כאשר לקוחות החברה הן מהחברות הגדולות במשק וכוללות בתי חולים, בתי מלון, בנייני מגורים, ומרכזי קניות בארץ ובחו"ל. בנוסף לפעילות האלקטרומכנית בארץ, רכשה החברה את RTT ו – DEVIS והחלה להעביר את מרכז כובד פעילותה לחו"ל (פעילות חו"ל מהווה כ –35% מכלל הפעילות של החברה). ראוי לציין כי החברה הצליחה לשמור על צבר ההזמנות שלה ואף להגדילו בתקופת המיתון. . ליברטי פרופרטיס- חלק מזרוע הנדל"ן של החברה, הפועלת בישראל ובחו"ל. היקף הנכסים שלה בישראל הוערך ע"י שמאי ב- 175 מליון שקל ולחברה מספר נכסים בפראג ובמונטריאול. לאור גודלה, קיים סיכוי סביר כי אלקו תנסה למכור את החברה. אחזקות פרטיות אנרקו אנטרפרייז – אחראית לפעילות השנאים של החברה. החברה נפגעה מתחרות בארץ ומירידה בהזמנות מחברת חשמל שהחלה לקנות שנאים בארה"ב. ככל הנראה מועמדת החברה למכירה לאור גודלה ומשאבי הניהול הנדרשים עבורה. החברה בצעה במהלך השנה הצעת רכש מלאה של אנרקו על פי שווי של 140 מיליון שקל.
אלקו ברנט מהווה את זרוע המוצרים הלבנים הגדולים (תנורים, מדיחים, מכונות כביסה ומקררים), נרכשה מכונס נכסים במהלך 2002 כאשר אלקו מחזיקה ב – 90% מהחברה ופאגור הספרדית מחזיקה ב- 10% הנותרים. עיקר פעילותה של החברה במערב אירופה והיא פועלת בעיקר באמצעות המותגים Sauter ו- De-dietrich. השוק המרכזי של ברנט הוא צרפת בו מחזיקה החברה בנתח שוק של 17% נמוך מ- 25% בו החזיקה לפני כינוס הנכסים. מטרתה להחזיר 1% נתח שוק בכל אחד משלוש השנים הבאות.
כותבי הסקירה מציינים כי פוטנציאל יצירת הערך הגדול ביותר טמון בחברה זו לאור הצעת השותפה פאגור (10%) לרכוש את חלקה של אלקו בחברה (90%) על פי שווי של 162.5 מיליון יורו.
יחידת המחקר מציינת בנימוקי כדאיות ההשקעה כי גם במקרה בו לא ימכר חלקה של אלקו בברנט, הרי שתהליכי רה הארגון הנעשים בברנט עתידים להשביח את ערכה. בנוסף, מציינים בתמיר פישמן כי אפשרות מימוש האחזקות באנרקו וליברטי צפויה להציף ערך נוסף שכיום אינו בא לידי ביטוי מלא וכמובן, לאור הגאות בשווקים, תתכן אפשרות הנפקת אלקטרה נדל"ן והצפת ערך נוספת. היכן טמון הסיכון? כותבי העבודה מציינים כי אלקטרה צריכה צפויה לחוש בלחץ מחירים בעקבות רמות המלאים הגבוהות בענף. "ניכוי" מלאים אלו צפוי להתבצע בין אם על ידי שחיקת מרווחי המכירה ובין אם כפעולה חשבונאית של מחיקת מלאים. במקרה והצעת הרכש לא תתקיים, הרי שברנט גם היא מהווה נעלם שכן פעולות רה הארגון צפויות לשאת פרי על פני זמן ולא מובטחת הצלחה לאור מורכבות הארגון. לאור האמור לעיל, הערכת השווי שהתבצעה על ידי תמיר פישמן, מצביעה על דיסקאונט של כ-6% בהתאם למודל הסחיר ופער של כ-17% במודל הכלכלי של החברה. בהתאם, המלצת האנליסטים הינה המלצת "קניה" במחיר יעד של 55 שקלים.