הסוגיות הבוערות במט"ח: אישור התקציב וריבית הפד
כלכלני בנק הפועלים מעריכים, כי בטווח הקצר ייסחר השקל במגמה מעורבת, כאשר מחד, משקיעים מקומיים קונים דולר, בשל פער הריביות הצר (1% בלבד) ומאידך, משקיעים זרים קונים שקלים, לאור האופטימיות בתחום המדיני.
בשלב זה, נראה לכלכלני הבנק, כי היקף המכירות של הדולר על ידי הזרים גדול יותר ולכן יתכן המשך תיסוף בשקל, כאשר קו התמיכה הקרוב לדולר נמצא ברמה של 4.28 שקל. בטווח הארוך, מעריכים בבנק, כי ייתכן פיחות בשקל, בעיקר בשל הצמצום הנוסף הצפוי בפער הריביות ובשל ההידוק המוניטרי המתמשך בארה"ב.
בבנק מפנים את תשומת לבנו לכך, שב-22 במארס צפויה הישיבה הבאה של הפד וההערכות הן כי הריבית תועלה לרמה של 2.75%. בנוסף, השוואת המיסוי על השקעות בניירות ערך זרים צפויה, לדעתם, לעודד השקעות של ישראלים בחו"ל, אך מנגד האווירה החיובית בישראל תמשיך למשוך השקעות זרות, כך שהפיחות צפוי, להערכתם, להיות מתון בלבד.
לאור האמור לעיל, ממליצים בבנק לשמור על רכיב המט"ח בתיק ההשקעות בשיעור של כ-10%.
ובבנק לאומי, סבורים, כי על רקע המגמה השלילית של הדולר מול המטבעות העיקריים בעולם והמשך זרם ההשקעות לישראל, צפוי שער החליפין של השקל להיסחר ברמתו הנוכחית כנגד הדולר בטווח הקצר, כאשר תתכן מגמת ייסוף קלה. בטווח הארוך יותר, צפוי השקל להתייצב על רקע הצמצום בפער הריביות בין ישראל לארה"ב ופערי ריביות גוברים בין ישראל למדינות מערביות בעולם.
התייחסות להיבט הטכני, מספקים בבנק איגוד. בבנק צופים, כי טווח המסחר לשבוע הקרוב יהא 4.28-4.34 שקל לדולר ורואים לנגד עיניהם, רמת תמיכה קרובה למטבע ב-4.30 שקל, אחריה - ב-428 שקל והתנגדויות בגובה 4.35 שקל וב-4.40 שקל.
אין ספק, אומרים כלכלני בית ההשקעות, גיפט, כי האופטימיות לגבי הכלכלה המקומית הסיכויים להתקדמות מדינית באזור משחקות תפקיד מרכזי בתהליך התחזקות השקל, אולם, הם אומרים, אין לשכוח שזאת תופעה הפוקדת רבות מהכלכלות המתפתחות, כמו טורקיה, דרום אפריקה ומדינות באסיה, דרום אמריקה ומזרח אירופה.
הגרעון הגדול של ארה"ב במאזן השוטף והריביות הנמוכות ביפן ובגוש האירו יוצרים, למשנתם של כלכלני גיפט, עודפי נזילות בשוק ההון עולמי, המחפשים תשואות יפות. מרווחי הסיכון, הם מפנים את תשומת הלב, יורדים בהדדרגה ולכן תגובות להתפתחויות שליליות עלולות להיות חריפות יותר. התפתחויות שליליות שכאלו עשויות להיות, לדעת בית ההשקעות, לא רק ארוע מקומי, כמו אי העברת התקציב או הדרדרות במצב המדיני, אלא גם עליה חדה בתשואות האג"ח בארה"ב, שלא רק תבלום את זרימת ההשקעות, אלא תהפוך אותה, להערכתם, לזרימה החוצה.
נוכח אלו, סבורים בגיפט, שתיסוף השקל יכול להמשיך הלאה, אבל הסיכון, לדעתם, הולך וגדל. לעת עתה, מעדכנים אותנו בגיפט, רמת תמיכה קרובה לדולר מצויה בגובה 4.28 שקל ורמת התנגדות קרובה שוכנת בגובה 4.33 שקל.
גם בכלל פיננסים בטוחה מתייחסים להמשך התרחבות גרעון המסחרי של ארה"ב וכן לירידות המחירים החדות בשוק האג"ח הממשלתי. נתונים אלו, הם מציינים, מתווספים למגמת העליות במחירי הנפט וכל אלו עתידים, לדעתם, ליצור לחצים אינפלציוניים על כלכלת ארה"ב, מה שיביא, להערכתם, להמשך העלאות ריבית על ידי הפד לרמה של 3.5% עד לסוף השנה. כלכלני בית ההשקעות ממליצים להגביל את האפיק המט"חי בשיעור של עד ל-10% מהפורטפוליו, בחלוקה לפי סל המטבעות.
ואחרונים לשבוע זה - פורקסיה הולדינגס. בפורקסיה מציינים, כי מכירות הזרים, הגדלת שיעור האחזקות בשוק המניות, לצד שקט בטחוני, ואופק מדיני משדרים עסקים כרגיל, ותומכים במטבע המקומי. להערכתם של כלכלני בית ההשקעות, במידה ואינדיקטורים אלה יימשכו, נהיה עדים לייסוף אל סביבת השפל הקודמת 4.28, המהווה סביבת תמיכה חזקה בשוק בט"ק. בבית ההשקעות מדגישים עם זאת, שעננת התקציב מרחפת על שוק המט"ח וצפויה לתת את הטון בשבועות הקרובים, כשאישורו מחד גיסא ייתן "דחיפה" נוספת לשקל ומאידך גיסא, קשיים בהעברתו צפויים "לטרוף קלפים", ולהפוך את המגמה על פיה.
בפורקסיה תומכים בהגדלת הפוזיציה הדולרית בסביבת 4.28, ורק באמצעות אסטרטגיות באופציות (צילינדרים). השבוע צפוי, לדעתם, המטבע המקומי לנוע בטווח 4.28-4.3150 שקל.