קרוסים על הכוונת: דולר ניו זילנדי - דולר קנדי

הצמד ניו זילנדי - קנדי בבסיסו בא משתי מדינות במצב ירוד. ניו זילנד ספגה נזקי טבע קשים וכלכלה קנדה נמצאת במשבר פוליטי אשר ככל הנראה יוביל לבחירות בחודשים הקרובים

הצד הפונדמנטאלי מבחינה פונדמנטאלית שתי המדינות נמצאות בסוג של משבר. כלכלת ניו זילנד מתמודדת עם הנזקים הכבדים שנגרמו כתוצאה משתי רעידות האדמה שפקדו אותה בחצי שנה האחרונה, וכלכלת קנדה מתמודדת עם משבר פוליטי אשר הוביל לנפילת הממשל וככל הנראה בחודש מאי הקרוב צפויות להתקיים במדינה בחירות.

ניו זילנד ניו זילנד הצליחה לחמוק ברגע האחרון מגלישה למיתון נוסף. הכלכלה צמחה בקצב של 0.2% ברבעון האחרון של 2010, זאת לאחר שברבעון הקודם הכלכלה צמחה בקצב שלילי של 0.2%. אנליסטים ציפו לצמיחה חיובית של 0.1%. הנתון הפתיע רבים אשר ציפו לרבעון שלילי עקב רעידת האדמה שפקדה את ניו זילנד בחודש ספטמבר. למרות הנתונים המפתיעים של הרבעון האחרון של 2010, ברבעון ה-1 של השנה הנוכחית, הסיכויים לצמיחה שלילית גבוהים יותר עקב רעידת האדמה החזקה שפקדה את המדינה בתחילת השנה.

הבנק המרכזי של ניו זילנד הוריד במפתיע את שיעור הריבית ב-0.5% לרמה של 2.5%, כאשר הצפי הראה על ירידה ברבע אחוז בלבד, הורדת הריבית באה על מנת לעודד את הצמיחה במשק אחרי האסון הכבד שנפל עליה. הבנק המרכזי עשוי לשמור על רמת הריבית הנוכחית, זאת בהתאם לקצב ההתאוששות של הכלכלה המקומית, במידה והנתון יאכזב הבנק המרכזי ככל הנראה יוריד שוב את רמת הריבית. הציפיות הללו מחלישות את הדולר הניו זילנדי והוא נחשב למטבע הכי פחות אטרקטיבי מבין מטבעות הסחורות.

קנדה בקנדה מתמודדים כעת עם משבר פוליטי. מפלגות האופוזיציה התאחדו כדי להפיל את ממשלתו השמרנית של הרפר לאחר דחיית התקציב ב-22 למרץ. הבחירות מתוכננות לתחילת חודש מאי.

חוסר הוודאות הפוליטית העיבה מעט על הדולר הקנדי, שביצועיו היו חלשים ביותר ביחס למטבעות הסחורות האחרים כגון הדולר האוסטרלי והניו זילנדי. יחד עם זאת, הכלכלה הקנדית נמצאת במצב הרבה יותר טוב מכלכלת ניו זילנד - שוק התעסוקה מאוד יציב, סקטור היצור במצב מצוין והצמיחה במשק הקנדי בהחלט מרשימה ביחס לכלכלות אחרות. בנוסף לכך, הדולר הקנדי מקבל רוח גבית מהעלייה במחירי הנפט איות וקנדה הינה אחת היצואנית הגדולות ביותר בעולם של הנפט.

לסיכום הדולר הקנדי עשוי בסופו של דבר להיות הדומיננטי מבין השניים. כאשר הערפל סביב מצבה הפוליטי של קנדה יתפזר, הדולר הקנדי עשוי לצבור תאוצה כנגד מרבית המטבעות. עד אז נוכל לראות האם כלכלת ניו זינלנד תצליח לחמוק מרבעון שלילי נוסף, בלא הורדות ריביות נוספות. במידה והורדות נוספות יילקחו בחשבון הדבר יוביל לגל החלשות נוסף של הדולר הניו זילנדי. מבחינה טכנית, הצמד נמצא במגמת ירידה, דבר אשר תומך בתרחיש הדובי שלנו.

הצד הטכני

גרף יומי

ניתוח כללי - הצמד נמצא במגמת ירידה, אחרי תיקון 50% פיבונאצי של גל הירידות האחרון. - התיקון נעצר על רמת ההתנגדות הניצבת בנק 0.7415. - הצמד נעצר באזור ממוצע נע 50. - פריצה ונעילה מעל 0.7420 יבטלו את התרחיש הדובי. - ה-CCI מתקפל כלפי מטה, דבר אשר תומך במהלך ירידות.

רמות משמעותיות התנגדות 2: 0.7487 התנגדות 1: 0.7415 ספוט : 0.7365 תמיכה 1: 0.7255 תמיכה 2: 0.71

אסטרטגיית מסחר: סיכוי לחידוש מהלך הירידות. מכירה - כל עוד הצמד מתחת לממוצע 50, ניתן לחפש הזדמנות להצטרפות לכיוון המגמה. יעדים: 0.7260 , 0.71 , יעד נוסף פתוח.

לאור המשבר הקיצוני שחוותה יפן, ראינו לנכון להתמקד ולדון במשבר זה והשלכותיו על המטבע היפני.

השתלשלות האירועים ביום שישי ה-11.3 פקדה את צפון מזרח יפן קרוב לשעה 8 בבוקר (שעון ישראל), רעידת אדמה בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר (רעש האדמה הגדול ביותר שפקד את יפן ב-140 שנה האחרונות). רעידת האדמה הובילה לגלי צונאמי בגובה של 10 מטרים, אשר שטפו כל מה שעמד בדרכם: בתים, סירות, מכוניות ובני אדם. אלפים איבדו את חייהם ועשרות אלפים הוגדרו כנעדרים. בנוסף לכך, עשרות אלפים נותרו חסרי כל ביום אחד. הרעש הורגש היטב גם בעיר טוקיו הבירה.

רעש האדמה גרם לנזקים כבדים מאוד בכורים הגרעיניים בעיר פוקושימה וכתוצאה מכך החלו לפלוט לאוויר קרינה רדיואקטיבית שסיכנה את חיי אדם המתגוררים באזור. קרינה גבוהה התגלתה במוצרי החלב, התרד ובמים בעיר.

ביום שבת ה-12.3 אירע פיצוץ באחד הכורים הגרעיניים בפוקושימה, אשר גרם לדליפת קרינה מסוכנת של עד פי 20 מהרמה המותרת. תושבים המתגוררים במרחק של עד 20 קילומטר מכור מספר 1 בפוקושימה, התבקשו להתפנות מבתיהם בעקבות הפיצוץ.

ביום ראשון ה-13.3 נתגלו תקלות נוספות בכורים אחרים בפוקושימה. מערכת הקירור בכור 2 בעיר פוקושימה הפסיקה לעבוד ונשקפה סכנה ממשית מפני התפוצצות של הכור. התקלות החדשות חייבו את הרשויות ביפן לפנות כמות רבה של תושבים על מנת למנוע את חשיפתם לקרינה.

המאמצים להשתלטות על המצב בכורים הגרעיניים נמשכו לאורך השבוע, דבר אשר גרם לצניחה חופשית במרבית המדדים המובילים בעולם. הבורסות בארה"ב מחקו את הרווחים שנצברו מתחילת השנה והניקיי היפני צנח ביותר מ-20% מאז פרוץ האסון ועד להשגת שליטה במצב.

בתחילת השבוע שהחל ב-20.3 הכורים חוברו לחשמל ומערכות הקירור חזרו לעבודה באופן הדרגתי. הרגיעה היחסית ביפן הובילה לעליות שערים בשווקים הפיננסים, והניקיי היפני הצליח למחוק את הפסדיו שצבר לאורך השבוע הקודם.

מניין ההרוגים נכון ל- 23.3 עומד על כ- 9500 בני אדם. יותר מ-15,000 איש מוגדרים כנעדרים.

על פי ערכותיהם של אנליסטים רבים בעולם, עלות השיקום של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם עשויה להסתכם בסכום שבין 100- 350 מיליארד דולר. השיקום עשוי להימשך כ- 5 שנים וכתוצאה מכך כלכלת יפן עשויה לשקוע במיתון, לפחות עד סוף המחצית הראשונה של 2011.

כיצד כל זה משפיע על הין ?

ובכן ניתן לראות שההיסטוריה חזרה על עצמה. בשנת 1995 פקדה את יפן רעידת אדמה בעוצמה נמוכה בהרבה, ובכל זאת הין היפני ביצע מהלך התחזקות משמעותי מאזור ה-100 ין לדולר עד לאזור שיא כל הזמנים של הין מול הדולר בנק 79.75. גם ברעידת האדמה האחרונה, ניתן לראות שהין התחזק מול הדולר ביותר מ-500 פיפס והצליח לקבוע שיא היסטורי חדש בנק 76.49.

מהלך ההתחזקות המשמעותית של הין הובילה להתערבות כוללת של מדינות ה-G7 לראשונה מזה יותר מעשור. כל אחד מהבנקים המרכזיים החל למכור ינים על מנת להחליש את המטבע היפני, אשר התחזקותו מהווה מכה אנושה לכלכלת יפן, בשל העובדה שהיא נחשבת למדינה אשר רוב הכנסותיה מגיעות מיצוא.

הסיבה המרכזית להתחזקות הין הייתה גל שנאת הסיכון שהתפתח במהלך האסון ביפן, אשר גרם לנטישה מסיבית של השקעות מסוכנות לטובת הין היפני המהווה מטבע חוף מבטחים בשל הריבית הנמוכה. סיבה נוספת להתחזקות הין במהלך המשבר הייתה "החזרת כסף הביתה" - משקיעים רבים ביפן משקיעים את כספם מעבר לים וכאשר משבר בסדר גודל כזה פוקד את ארצם הם מעדיפים להחזיר את הכסף הביתה.

מה צפוי בעתיד ?

לפחות כרגע לא ניתן לומר שהמשבר כבר מאחורינו, עדיין לא הושגה שליטה מלאה על הכורים הגרעיניים ועוד מוקדם לאמוד את הנזקים ברכוש ובנפש שנגרמו כתוצאה מאחד מהאסונות הגדולים בעולם ובתולדות יפן בפרט.

הין היפני נסחר ביציבות לאחר התערבות ה-G7, אך עוד מוקדם לקבוע שהתחזקותו תיעצר לחלוטין. מבחינה טכנית הדולר ין נמצא במגמת ירידה מובהקת, לכן כל עלייה צריכה להוות טריגר לצורך ירידה. ניסיון העבר מלמד אותנו שכל התערבות גדולה אשר הייתה לא הצליחה לבלום את כוחה של המגמה, לכן ניתן לצפות לכך שהין יבחן פעם נוספת את נחישותם של מנהיגי ה-G7, ואולי יגרמו לכך ששוב נראה התערבות מצידם על מנת לעצור את הין.

ניתוח טכני

גרף חודשי

ניתוח כללי - ניתן לראות שההיסטוריה חזרה על עצמה כעבור 16 שנה הצמד בוחן שוב את אזור ה-80 ין לדולר. - פריצה של אזור 85 ין לדולר עשויה להוביל למהלך עליות מכובד אולי עד לאחת מרמות פיבונאצי המסומנות על הגרף. - סגירת מחיר מתחת ל-80 ין לדולר עשויה לחזק את המטבע היפני הרבה מעבר לשיא האחרון. - במידה והשוק יסגור מתחת ל-80, סוחרים ימתינו לפולבק עד לרמה זו על מנת להצטרף לשורטים חדשים.

רמות משמעותיות התנגדות 2 : 94.80 (פיבו 38.2%) התנגדות 1: 84.50 (קו מגמה יורד) ספוט : 80.80 תמיכה 1 : 80 תמיכה 2 : 76.50 (שפל כל הזמנים)

אסטרטגיות מסחר: מגה ארוך. קניה: בפריצה ונעילה שבועית מעל 84.50. יעדים: 87.50, 94.50, יעד נוסף פתוח. מכירה: בשבירה ונעילה שבועית מתחת ל80. יעדים: 77, 70, יעד נוסף פתוח.

*ניתוחים ועסקאות כלולות בדוח זה הינם למטרת אינפורמציה בלבד, ובשום אופן אין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של מטבע, מדד, מנייה סחורה ו/או כל נכס אחר מהמתוארים בדוח. הניתוח מתפרסם על מידע אשר פורסם לכלל הציבור ומידע אחר, לרבות מידע שפורסם על ידי החברה נשואת דוח זה, ואשר כלל פורקס מניחה שהינו מהימן, וזאת, מבלי שביצעה בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. המסחר במטבע חוץ, סחורות, מדדים ומתכות כרוך בסיכון רב ואינו מתאים לכל אדם. הכותבים יכולים להיות בעל עניין אישי בנכסים הפיננסים המוזכרים בסקירה זו. אין לראות בנכתב בה הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך. הכותבים אינם בעלי רשיון ייעוץ או ניהול תיקים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה