התנודתיות גוברת על רקע מספר רב של אירועים קיצוניים בעולם
השבוע שחלף - סיכום קצר
המשקיעים בעולם עוברים ימים לא פשוטים לאור ההתרחשויות השונות ברחבי העולם. שפע של אירועים חריגים בתקופה כה קצרה הופכים את המסחר לבלתי צפוי. מתחילתה של השנה האזרחית, העולם מתמודד עם מספר אירועים שהבולטים ביניהם: השיטפונות באוסטרליה, המהומות בעולם הערבי אשר גרמו לטלטלה בשוק הנפט העולמי ורעידות האדמה הקטלניות בניו זילנד וביפן, אשר גרמו לנזקים רבים ברכוש ובנפש.
את שבוע המסחר סוגרת יפן עם רעידת האדמה בעוצמה של 8.9 בסולם ריכטר. רעידת האדמה שהובילה לגלי צונאמי אדירים אשר שטפו אזורים שלמים במדינה. נכון להיום ישנם למעלה מ- 1,700 הרוגים, עשרות אלפים נעדרים וכרבע מיליון איש נותרו מחוסרי קורת גג. רעידת האדמה הובילה לנזקים כבדים ולפיצוץ בכור הגרעיני מספר 1 בפוקושימה, אשר אילצו את השלטונות ביפן לפנות את התושבים המתגוררים במרחק של עד 20 קילומטר מהכור בעקבות הפיצוץ שאירע במקום וסכנת דליפת הקרינה.
ארה"ב
המדדים המובילים סוגרים את השבוע בעליות שערים קלות למרות האירועים ביפן. המכירות הקמעונאיות עלו בחודש פברואר ב-1%, מעל צפי האנליסטים אשר ציפו לעליה מתונה של 0.8%, בנוסף גם נתון חודש ינואר עודכן כלפי מעלה מעליה של 0.3% ל-0.7%. מאזן הסחר הבינ"ל - הגרעון עלה לרמה הגבוהה ביותר ב-5 חודשים האחרונים ועמד בחודש ינואר ב-46.3- מיליארד דולר לעומת 40.3- בחודש דצמבר. מספר דורשי עבודה חדשים עלו מ-371 אלף ל-397 אלף.
דולר
הדולר התחזק לאורך כל השבוע אך איבד גובה לקראת הנעילה ביום שישי. המשקיעים בעולם מתחילים להאמין בדולר בעקבות השיפור המשמעותי שמורגש בכלכלה הגדולה בעולם ועל רקע ההערכות כי הפד לא יאריך את תוכנית רכישת האג"ח מעבר לחודש יוני הקרוב. בשלב זה קשה לקבוע אם אכן מדובר בשינוי מגמה בשוק הפורקס, אך בהחלט יתכן כי מגמת החלשות הדולר עשויה להסתיים בחודשים הקרובים.
אירופה
משבר החוב באירופה חוזר לכותרות - סוכנות הדירוג "מודיס" הורידה את דירוג האשראי של אג"ח ספרדיות מ-AA1 ל-AA2. מודיס הודיעה כי היא צופה שהבראת הבנקים הנמצאים בקשים בספרד תהיה בעלות גבוהה הרבה יותר מהערכות הקודמות של הממשלה, דבר אשר עשוי להרחיב את הגרעון הממשלתי ולפגיע בצמיחה.
אירו
נסחר בתנודתיות בין 1.3750-1.40 עם נטייה להמשך התחזקות על רקע הערכות כי הבנק המרכזי יעלה את שיעור הריבית בחודשים הקרובים.
בריטניה
הבנק המרכזי של בריטניה עומד בציפיות ומותיר את שיעור הריבית על כנה ברמה של 0.5%. יתכן כי הבנק המרכזי של בריטניה יעדיף לחכות לנתוני התמ"ג של הרבעון ה-1 של השנה לפני שהם משנים את המדיניות המוניטארית. מדד המחירים ליצרן עלה זה החודש ה-5 ברציפות ב-1.1% בחודש פברואר על רקע הזינוק במחיר הדלק ומוצרי המזון. נתון חודש ינואר עודכן כלפי מעלה מעליה של 1.7% לזינוק של 2.3%.
פאונד
נחלש משמעותית בשבוע שעבר אך עדיין שומר על רמות מחיר מעל התמיכה הניצבת ב-1.60 דולר לפאונד.
קנדה
נתוני התעסוקה בקנדה מאכזבים - האבטלה נותרה ללא שינוי ברמה של 7.8% למרות צפי לירידה לרמה של 7.7%, כמו כן המשק הקנדי הצליח ליצר בסה"כ כ- 15,100 משרות לעומת קרוב ל-70 אלף משרות שהצליח ליצר בחודש קודם.
דולר קנדי
הדולר הקנדי נחלש לאור נתוני התעסוקה החלשים אך עדיין מצליח לשמור על כוחו ביחס לשאר המטבעות על רקע מחירי הנפט הגבוהים התורמים להתחזקותו של הקנדי.
ניו זילנד + אוסטרליה
הבנק המרכזי של ניו זילנד הוריד במפתיע את שיעור הריבית ב-0.5% לרמה של 2.5%, לעומת הצפי להורדה אשר עמדה על 0.25% בלבד. הבנק המרכזי של ניו זילנד מוריד את שיעור הריבית לראשונה מזה כשנתיים, בתגובה לרעידת האדמה שגרמה לנזקים רבים ברכוש ובנפש. הנגיד הניו זילנדי ציין כי הצמיחה במשק הייתה איטית במהלך המחצית השנייה של 2010 עוד לפני רעידת האדמה. התחזיות לגבי העתיד די פסימיות. בולארד הוסיף כי הבנק המרכזי יעקוב בדריכות אחרי תהליך ההתאוששות של המשק ולא ימהר לבצע הידוק מוניטארי כל עוד לא תורגש התאוששות של ממש, אשר לדבריו עלולה לקחת זמן רב.
דולר ניו זילנדי
בעל הביצועים הגרועים ביותר על רקע הערכות כי הבנק המרכזי של ניו זילנד יאלץ לשמור על רמת הריבית הנוכחית לאורך זמן ואולי אף להוריד אותה עוד על מנת לתמוך בכלכלה המקומית המנסה להתאושש מרעידות האדמה אשר פקדו את המדינה. באוסטרליה שוק התעסוקה אכזב בחודש פברואר. המשק האוסטרלי איבד כ- 10 אלף משרות במהלך החודש על רקע השיטפונות שפקדו את המדינה. נתון חודש ינואר עודכן כלפי מטה מתוספת של 24 אלף משרות ל-7,700 משרות בלבד. האבטלה נותרה ללא שינוי ברמה של 5% .
דולר אוסטרלי
נחלש קלות אחרי פרסום הנתון אך עדיין מחזיק מעמד מעל רמת השקילות אל מול עמיתו הדולר האמריקאי. ביום שישי הצליח לבצע ריבאונד משמעותי וסגר מחיר ברמה של 1.0136 מול השטר הירוק.
סין
הסינים לא מצליחים לצנן את האינפלציה - מדד המחירים לצרכן מזנק ב-4.9% ומדד המחירים ליצרן זינק ב-7.2% במהלך חודש פברואר. יתכן כי ההידוק המוניטארי בסין ימשך, דבר אשר עלול להעיב על השווקים הפיננסים.
השבוע במרכז
השבוע עוברים לשעון קיץ בארה"ב ובקנדה, לכן המסחר בוול סטריט יפתח בשעה 14:30 ועד השעה 22:00 (שעון ישראל).
ארה"ב
מעבר לשעון קיץ
מדד היצור של ניו יורק - קודם: 15.4 צפי: 16.2
מחירי היבוא - קודם: 1.5% צפי: 0.9%
זרם הון זר - קודם:65.9 מיליארד, צפי : 72.3 מיליארד
החלטת הריבית + הצהרתו של ברננקי - צפי להותרת ריבית על כנה ולנאום "פרווה".
אישורי בניה - קודם: 560 אלף, צפי: 580 אלף
התחלות בניה - קודם: 600 אלף, צפי: 580 אלף
מדד המחירים ליצרן - קודם: 0.8% צפי: 0.7%.
מדד המחרים לצרכן - קודם: 0.4%, צפי: 0.5%.
מספר דורשי עבודה חדשים - קודם: 397 אלף, צפי: 388 אלף
תפוקה תעשייתית - קודם: 76.1% צפי: 76.6%
יצור תעשייתי - קודם: 0.1%- צפי: 0.7%
עיני הסוחרים יהיו נשואות אל עבר הצהרתו של ברננקי לאחר פרסום גובה הריבית. נאומו צפוי להיות ניטראלי. ברננקי ימשיך להגן על תוכנית רכישות האג"ח שאמורה להסתיים בסוף חודש יוני השנה. הסוחרים ממתינים לכל פיסת אינפורמציה שתרמוז על תוכניותיו העתידיות של יו"ר הפד, אך לא נראה שברננקי ישנה את הטון שלו בשלב זה. נתוני האינפלציה צפויים להראות המשך עליה מתונה באינפלציה על רקע מחירי הדלק הגבוהים. עליה חדה מהצפי עשוי להלחיץ את הפד ויאלץ אותו לשנות את המדיניות המוניטארית מוקדם מהצפי, דבר אשר עשוי לחזק משמעותית את השטר הירוק.
בריטניה
נאום נגיד הבנק המרכזי
שיעור האבטלה - קודם:7.9%, צפי: 7.9%
גוש האירו
יצור תעשייתי - קודם: 0.3% צפי: 0.4%
סקר האקלים העסקי של מכון ZEW בגרמניה - קודם: 15.7, צפי: 16.2
סקר האקלים העסקי של מכון ZEW בגוש האירו - קודם: 29.5, צפי: 34.5
מדד המחירים לצרכן - קודם:2.4% צפי: 2.4%
אוסטרליה
פרוטוקולים של ישיבת הריבית האחרונה
ניתוח טכני
דולר שקל
גרף שבועי