בנק ישראל על משמעות התקציב: "צפוי קושי להשיג את יעדי הגירעון ולהפחית את יחס החוב אחרי 2012"

מניתוח שערך ב"י עולה כי מדיניות המס הנוכחית תצריך צמיחה של 5% בשנה על מנת להשיג את יעד הגירעון ולהפחית את יחס החוב לאחר שנת 2012
יונתן גורודישר |

ניתוח הצעת התקציב הדו-שנתי לשנים 2011 עד 2012 שערך בנק ישראל לצורך ראייה ארוכת טווח מעלה כי לאחר שנת 2010 אלה תידרש העלאת מיסים על מנת לעמוד ביעדי הגירעון והורדת שיעור החוב, אלא אם הצמיחה במשק תהיה כ-5% יותר.

בפרסום של בנק ישראל נאמר כי החקיקה הקיימת בהצעת התקציב, שעברה לאחרונה בקריאה ראשונה בכנסת, תאפשר עמידה בתקרות ההוצאה והגירעון הקבועות בחוק. לדברי בנק ישראל, השגת היעדים תתאשר בזכות דחיית חלק מהורדות המסים והעלאת מסים אחרים. "להעלאות המסים בשנתיים הקרובות חשיבות רבה להמחשת מחויבות הממשלה לתקרת הגירעון והפחתת יחס החוב לתוצר, בפרט לאור מדיניותה ארוכת הטווח להפחתת נטל המס", נכתב.

עם זאת, בבנק ישראל הוסיפו כי מכיוון שחלק מהעלאות המיסים הן זמניות ומכיוון שהחקיקה קובעת כי בין השנים 2013 ל-2016 תירשם הפחתה במס הכנסה ובמס החברות, ועל כן יהיה קושי להשיג את יעד הגירעון ולהוריד את יחס החוב-תוצר באופן משמעותי אחרי שנת 2012, אלא אם הצמיחה במשק תהיה מהירה במיוחד - כ-5% לשנה - או אם תוואי המס ישונה בשנית.

בנק ישראל הוסיף כי השגת היעדים הללו תהיה אף קשה עוד יותר לאור החלטות הממשלה ליישום תוכנית שונות בתחומי הביטחון, חינוך, רווחה ותשתיות, כך שרמת ההוצאות הממשלתיות משנת 2013 ואילך תגדל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה