הנפט והמהומות באיראן: "מחיר החבית גם ככה ינוע בטווח של 60-100 דולר, גם אם איראן תפסיק לייצר"
המסחר בנפט התאפיין בשבועות האחרונים במגמה חיובית וזינק בעשרות אחוזים, בשבוע האחרון נרשמה רגיעה והחוזים על הזהב השחור סיימו בסיכום שבועי במגמה שלילית לראשונה החודש, זאת חרף המהומות באיראן, יצואנית הנפט החמישית בגדולה בעולם.
אריה גורן, אנליסט גלובלי בכלל פיננסים התייחס בשיחה עם Bizportal להשפעת איראן על משק הנפט העולמי. להערכתו: "המהומות באיראן לא השפיעו כלל על המסחר בנפט. לראייה, בשבוע האחרון מחיר הנפט דווקא ירד".
לפני כשבוע החלו באיראן מהומות לאחר שהרפורמיסטים במדינה לא קיבלו את תוצאות הבחירות ומותחים ביקורת חריפה על הממשל וטוענים כי אחמדינג'אד נבחר ברמאות. עשרות מפגינים כבר נהרגו מהפגנות ונדמה כי המצב הקשה באיראן רק הולך ומחריף.
גורן מתייחס למקומה של איראן בזירת הזהב השחור הבינ"ל, "לקרטל אופ"ק יש כיום ספייר של 4 מיליון חביות ליום, איראן מייצאת כ-2.3 מיליון חביות ביום ועל כן, גם אם איראן תפסיק לייצר נפט בכלל - למדינות אופ"ק יש אפשרות לכסות על כך".
נציין כי איראן, החברה בקרטל אופ"ק, נחשבת ליצרנית הנפט הרביעית הגדולה בעולם וליצואנית הנפט החמישית בגודלה ומייצאת כ-2.3 חביות נפט ליום. גורן מסביר כי סעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, מפיקה 10.2 מיליון חביות ליום בעוד היא מייצאת כ-8 מיליון חביות, ומכאן שסעודיה, כמעט לבדה, יכולה לפצות על שיבושים בייצוא הזהב השחור מאיראן.
על השפעת מחירי החוזים אומר האנליסט: "בטווח הקצר, מחירי הנפט לא ינועו לפי ההתפתחויות באיראן מכיוון שיש עודף היצע של נפט בעולם", יחד עם זאת הוסיף גורן: "כשהעולם יחזור למסלול של צמיחה, אם המצב הפוליטי באירן יימשך, ייתכן ויורגש מחסור בנפט".
על סכנת יציבות החלטות הקרטל ברקע לאפשרות שאירן תפיק נפט, מעבר לסיכומים שקיבלו ראשי אופ"ק, וזאת בשל מצב כלכלי רעוע ובכך להוביל לעליית היצע הנפט העולמי ולירידה במחירו, אומר גורן: "בהיסטוריה של קרטל אופ"ק כל החלטה על קיצוץ שהתקבלה - לא באמת יושמה בפועל. במקרה הנוכחי, ראשי המדינות מבינים כי המצב בעייתי ואכן הם מקצצים, אך לגבי אירן, גם היא תחליט לפעול אחרת, לא צפויות השלכות מהותיות שכן השפעתה שולית".
בתוך כך, גורן התייחס בטור שכתב בשבוע שעבר לדבריו של מנכ"ל חברת הנפט הענקית בריטיש פטרוליום, טוני הווארד, שהסביר שהרמה הנכונה למחיר הנפט צריכה להיות בתחום בין 60 ל-90 דולר לחבית, אם כי לעתים קרובות המחיר הממשי יכול להיות גבוה או נמוך יותר מהתחום הזה.