שערוריית ה-ARS בוול סטריט: סיטיגרופ ו-UBS מואשמים בשיווק אגרסיבי של ARS - ועלולים לרכוש את הניירות בחזרה
חברות רבות בעולם, ובהן חברות ישראליות כדוגמת טבע, מאינד ואורמת, השקיעו בשנים האחרונות ב-ARS, אותם ניירות ערך שהריבית עליהן נקבעת במכרז מדי שבוע, וחטפו מכה קשה עם התפרצות משבר האשראי שהגיע גם לשוק ה-ARS והכריח את אותן חברות לבצע מחיקות מדי רבעון. רשות ני"ע בארה"ב (SEC) החליטה לא להעביר את הנושא בשתיקה אלא להעניש את אותן חברות פיננסיות שציירו תמונה ורודה ושקטה כדי למכור את ה-ARS למשקיעים.
העיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווח היום כי סיטיגרופ (סימול: C), קבוצת הפיננסים הגדולה בעולם, עלול לשלם קנס של 100 מיליון דולר ולבצע רכישה עצמית של מכשירי ARS בהיקף של 5 מיליארד דולר, כעונש על כך שאמר למשקיעים כי מדובר במכשירי השקעה בטוחים.
סיטיגרופ נמצא כעת במו"מ עם הרגולטורים בארה"ב כדי לפתור את הסוגיה, אולם התובע המחוזי של ניו יורק מפנה אצבע מאשימה כלפי סיטיגרופ לאחר חקירה שנמשכה כבר 5 חודשים. לא רק סיטיגרופ קיבל זימון לשימוע מה-SEC, אלא גם בתי השקעות גדולים נוספים בוול סטריט.
מדינת ניו יורק הגישה תביעה נגד בית ההשקעות UBS לפני כשבועיים בשל "מכירה אגרסיבית" של ה-ARS. גם מדינות מסצ'וסטס וטקסס הגישו תביעות דומות נגד UBS במטרה להכריח את הבנק לקנות בחזרה את הניירות הבעייתיים.
שוק ה-ARS נאמד ב-330 מיליארד דולר. הברוקרים החלו לזנוח את הניירות הללו באמצע פברואר, והמשקיעים שקנו את ה-ARS נתקעו עם סחורה שאינם יכולים למכור.