כי"ל צוללת עם סקטור הדשנים: הודו מקפיאה את ייצוא התירס כדי להוריד את המחירים

(עדכון) - האנליסט גלעד שריג: "ירידת מחירי הגרעינים מפחידה את המשקיעים, אך התיקון חד מדי". האתר מוטלי פול ניגש לשאלה הכי חמה בשוק הדשנים: האם מדובר בבועה?
עדי בן ישראל |

הודו יוצקת עוד שמן למדורת הדשנים: במטרה להוריד את מחירי התירס הגבוהים החליט הממשל ההודי להקפיא לעת עתה את ייצוא התירס על מנת להביא להורדת המחירים ולהגדיל את המלאי הפנימי שלה. זאת, כחלק מהמאבק של המדינה באינפלציה הגבוהה השוררת במשק ההודי. הקפאת הייצוא תימשך עד ה-15 באוקטובר, אולם יש לציין כי הודו אינה יצרנית גדולה של תירס בכל מקרה.

מניות הדשנים, אשר היו כבר זמן רק השמות החמים ביותר בשוקי המניות בעולם, סובלות בימים האחרונים ממימושים כבדים. כך, פוטאש (סימול: POT) נפלה אתמול ב-4.5% והשלימה נפילה של כ-11% מאז ה-17 ביוני. מוזאיק (סימול: MOS) צנחה אמש בוול סטריט ב-7.7%, אגריום איבדה 4.8% והיום צוללת כיל הישראלית ביותר מ-7% וגוררת את החברה לישראל לירידה של 6%.

מה עומד מאחורי הירידות? האם מדובר במימוש בלבד או שמא בשינוי מגמה? אלו השאלות העיקריות העומדות הבוקר לנגד עיני המשקיעים, והמומחים מנסים לספק תשובות. אם לסכם את התגובות בקצרה, הרי שבשוק ממשיכים להאמין במניות הדשנים לטווח הארוך, אולם בטווח הקצר צפויים עוד זעזועים לאחר שמניות אלו זינקו לרמות שיא במשך תקופה ארוכה.

"ירידת מחירי הגרעינים מפחידה את המשקיעים", אומר האנליסט גלעד שריג מבנק הפועלים. לפני מספר ימים פרסם משרד החקלאות האמריקני דו"ח מצב בו נכתב כי שטחי הזריעה של התירס ירדו ב-7%, אולם מנגד שטחי הזריעה של הסויה עלו ב-17% ואלה של החיטה עלו ב-5%.

"יש הרבה ספוקלציות בנוגע למחירי הגרעינים", מסביר שריג. "כרגע הם יורדים כי המשקיעים חושבים שברגע שיש עלייה בשטחי הזריעה אז המלאי עולה והמחירים ירדו. התיקון במניות הדשנים נראה לי חד מדי כרגע. אני לא חושב שזה מוצדק לאור העובדה שאנו רואים עוצמה בלתי רגילה בשוק הדשנים. בטווח הארוך, לפחות לשנתיים הקרובות, זה הסקטור הכי חזק ואין שני לו. צריך להבין שיש פה בעיית היצע שדחפה את המחירים מעלה וזה לא הולך להיגמר לפחות עד סוף 2009".

בתחילת השבוע ניסה האתר המפורסם מוטלי פול (Motley Fool) לענות על השאלה האם מניות הדשנים נסחרות ברמות של בועה, תוך שהוא קושר בין מחיר הנפט למניות הדשנים. כיצד? ובכן, השרשרת היא כזו: כאשר הנפט עולה, הביקוש לתחליף הנפט את'נול גובר; את'נול מיוצר מתירס ולכן החקלאים צריכים לשתול יותר תירס כדי להפיק יותר תירס. על החקלאים להשתמש בדשנים כדי לייצר יותר תירס, ולכן מניות הדשנים עולות.

במידה ומחיר הנפט יתחיל לרדת (מה שלא קורה בימים האחרונים - אלא אף להיפך) או שהמשקיעים יתחילו להפגין ייאוש מהאת'נול מתוך תחושה שהוא "לא מספק את הסחורה", השרשרת עלולה להישבר ומניות הדשנים ייפגעו.

אז מה מציע מוטלי פול לעשות? "לאלו שחושבים לטווח הארוך - אל תעשו כלום. כן, יכול להיות שסקטור הדשנים יאבד גובה, אך צריך להבין שגם אם מוציאים מנוע צמיחה אחד משוק הסחורות זה לא אומר שמחסלים באופן מיידי את כל הצמיחה בתעשייה הזו. כולנו צריכים לאכול בסופו של יום ואוכלוסיית העולם לא נעשית קטנה יותר. נהפוך הוא - אוכלוסיית העולם נעשית גדולה ועשירה יותר, ואנשים מוכנים להוציא יותר עבור אוכל. בכל מקרה, יש להתכונן למסע תנודתי. תעשיית החקלאות עלולה להתנהג כמו רכבת הרים, אך התחזית בסופו של דבר חיובית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה