הסוף למחיקות? דירקטוריון בנק הפועלים מתכנס היום לדון במכירת תיק ה-MBS שלו

המטרה: להגדיל את הלימות ההון בהתאם להוראת המפקח על הבנקים. מניית הפועלים מרכזת את המחזור הגדול בבורסה
עדי בן ישראל |

כבר חודשים רבים שבנק הפועלים מדווח מפעם לפעם על ירידת ערך תיק ני"ע מגובי המשכנתאות שלו (MBS). ירידת הערך, בשילוב עם מספר מחיקות אותן ביצע הבנק ברבעונים האחרונים, הביאו לפגיעה בהון העצמי שלו. היום מתכנס דירקטוריון בנק הפועלים על מנת לבחון את עתידו של תיק ה-MBS, לאחר שבשוק התרוצצו בתקופה האחרונה שמועות אודות מכירת התיק כולו. מניית הפועלים תנודתית במיוחד היום ועבר מירידה של מירידה של כ-1% לעלייה של 0.8% תוך שהיא מרכזת את מחזור המסחר הגדול בבורסה - 48.5 מיליון שקל נכון לשעה זו.

ל-Bizpotral נודע, כי הבנק קיבל מספר הצעות מגורמים שונים המעוניינים לקנות את תיק ה-MBS. מטרת המכירה היא להגדיל את הלימות ההון שלו ל-12%, לעומת 10.7% כיום, כפי שהורה המפקח על הבנקים במשרד האוצר, רוני חזקיהו. דרכים נוספות העומדות על הפרק הן מכירת נכסים אחרים או גיוס הון בדרך של מכירת מניות. בנק הפועלים מכחיש באופן רשמי את קיומה של הישיבה היום.

שאלת השאלות סובבת כעת סביב תג המחיר. בשוק מתרוצצות זה זמן מה שמועות לפיהן תג המחיר עומד על 80 סנט לכל דולר. במידה והבנק יצליח למצוא קונה במחיר זה, הרי שהבנק לא יצטרך לבצע עוד מחיקות מעבר למה שדווח עליהן עד כה, והוא ייצא "מאוזן" במכירת התיק. עם זאת, אם בנק הפועלים לא ימצא קונה במחיר שהוא מבקש, הוא עלול למכור את התיק בהפסד ולרשום מחיקה אחרונה בשורת הרווח/הפסד. שוויו של תיק ה-MBS של בנק הפועלים עומד כיום על כ-3 מיליארד דולר.

את העדכון האחרון אודות תיק ה-MBS שלו פרסם בנק הפועלים ב-17 באפריל. הבנק דיווח על ירידת ערך נוספת בחודש האחרון בסכום של 209 מיליון דולר ובסך הכל ב-709 מיליון דולר מאז פרץ משבר הסאב-פריים. ערכו של תיק ה-MBS בלונדון ירד ב-15 מיליון דולר בחודש האחרון וב-25 מיליון דולר מאז פרוץ המשבר. זאת, לצד ירידות הערך וההפסדים שספג הבנק בתיקי ה-CDO וה-SIV שלו.

בשלהי חודש מארס פרסם בנק הפועלים את דוחותיו הכספיים, מהם עלה כי המחיקות בגין משבר הסאב-פריים הסבו לו ירידה של 70% ברווח הנקי ברבעון הרביעי של 2007, אשר הסתכם ב-219 מיליון שקל בלבד. במעמד הדוחות, הזהיר המנכ"ל צבי זיו, כי "שוק ההון בארה"ב ימשיך לסבול מחוסר יציבות רבה גם בשנה זו".

בחודש שעבר הזהירו כלכלני בנק לאומי בסקירתם השבועית מפני האפשרות שבנק הפועלים אכן ימכור לפחות חלק מתיק האג"ח שלו ולרשום הפסדים נוספים. "ירידות הערך האחרונות עלולות להקשות על הפועלים בפעילות האשראי השוטפת וביישום תכניות ההתרחבות הגלובלית עליה הכריז, בשל הירידה ביחס הלימות ההון של הבנק, שקרוב היום ל-10%", ציינו בלאומי.

במידה ובנק הפועלים יוותר על האפשרות של מכירת תיק ה-MBS, יהיה עליו לחפש דרכים אחרות כדי להגיע להלימות ההון שדורש המפקח על הבנקים, כאשר לצורך מטרה זו הוא צריך לגייס הון של כ-2 מיליארד שקל. הבנק יצטרך, למשל, לגייס הון ראשוני או הון היברידי או הון משני עליון, וזאת בהנחה שהוא לא יחלק דיבידנד פעם אחת ולא יבצע יותר מחיקות הקשורות לתיק ה-MBS. אפשרות נוספת היא מכירת אחד מנכסיו, כדוגמת ישראכרט.

ברבעון הרביעי של 2007 לא חילק בנק הפועלים דיבידנד, אולם היו"ר דני דנקנר הדגיש כי מדובר בדחייה זמנית עד לפרסום הדוחות לרבעון הראשון של 2008, אז ימשיך הבנק ימשיך במדיניות חלוקת דיבידנד בהיקף של 50% מהרווח הנקי מפעולות רגילות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה