יו"ר אחוזת החוף: "נעלה את דמי החניה בת"א - המגמה היא ירוקה"
לאחר בדיקה ראשונית אותה ערכנו על ענף החניונים והחניות בת"א בשבוע שעבר, מדור הנדל"ן של Bizportal ממשיך להביא לכם את המספרים שמאחורי החניה של הרכב שלכם.
בשבוע שעבר מצאנו כי חניון ממוצע בת"א מגיעה להכנסה חודשית של 2.47 מיליון שקל, ביררנו כמה נצטרך לשלם בכדי לקבל רישיון להפעלת חניון של עיריית ת"א. על פי יו"ר התאגיד העירוני אחוזת החוף השייכת לעיריית ת"א עו"ד עופר שחל, "כל פרק זמן מסויים, אנחנו מוציאים לוועדת המכרזים חניונים שאנחנו מתפעלים. לפני המכרז אנחנו מבצעים סקר כניסות ויציאות של רכבים ומהתוצאה לוקחים מרווח של 10%-20%".
עו"ד שחל מביא לנו דוגמא למכרז של אחוזת החוף, "במכרז שהוצאנו לאחרונה, הוצעו חניון ארלוזרוב וחניון רידינג, בשניהם יש בקירוב כ-1000 מקומות חניה. הצענו את המכרז תמורת דמי זיכיון חודשיים של מיליון שקל אבל בשל הביקוש המכרז נסגר בקירוב על 1.6 מיליון שקל". נציין כי התעריף לשעה של חניונים אלה הוא בין 10-15 שקל לשעה.
לגבי כמות החניונים של העירייה, מציין עו"ד שחל, כי "ישנם כ-80 חניונים בתשלום של חברת אחוזת החוף. בנוסף ישנם עוד 40 חניונים המשמשים לחניה בחינם. אם נסכום את סך החניות בכל החניונים האלה, נגיע ל-15 אלף מקומות חניה. עם זאת נגלה כי סך כל החניות, גם החניות ברחוב וגם בחניוני אחוזת החוף נגיע ל-80 אלף חניות".
ביררנו מה בדבר מחסור החניה ממנו סובלת העיר ת"א. לגבי מצוקת החניה מוסר עו"ד שחל תשובה מפתיעה, "העירייה נמצאת בחשיבה בעלת 2 קטבים מנוגדים, מצד אחד הם לא רוצים לעודד חניה אבל מצד שני הם צריכים ליצור עוד חנייה. אנחנו נוסיף כחמשת אלפים מקומות חניה ב-5 השנים הבאות אבל זה לא העניין המהותי כאן. אין לעירייה עניין בהוספת מאות מקומות חניה בעיר. עם זאת, כדי להפחית את כמות כלי הרכב נעלה עם הזמן את דמי החניה. המגמה היא ירוקה, אנחנו נעודד נהגים להשתמש בתחבורה ציבורית. כרגע המצב הוא של כיבוי שרפות וריפוי פצעים".
בנושא פתרונות החניה מציין עו"ד שחל את החידושים האחרונים, "לאחרנוה ניתן לשלם את תשלום החניה בעזרת הסלולר. כרגע יש לנו כ-40 אלף מנויי סלולר המשתמשים בשירותי החניה".
200 אלף מקומות חניה בת"א
בדקנו את סך כל מקומות החניה הקיימים בת"א ומהו סך מקומות החניה בבניינים המשרדיים. נעזרנו בתמיר דגן מנכ"ל קרדן נדל"ן. על פי דגן, יחס החניות הקיים בבנייני משרדים הוא מקום חניה אחד על כל 40-50 מ"ר של משרדים". בנוסף מציין מנכ"ל קרדן נדל"ן כי "בבנין משרדים ממוצע בת"א יש שטח של כ-15 אלף מ"ר".
בעיר ישנם כ-320 חניונים פרטיים ועל פי הנתונים שקיבלנו נוכל לראות כי בעיר ישנם כ-120,000 מקומות חניה פרטיים. מכאן נוכל לראות כי בחניונים פרטיים ועירוניים ישנם כ-135,000 מקומות חניה אבל סך מקומות החניה בעיר(כולל מקומות החניה הנמצאים ברחוב) הם 200,000.
הכנסות כל מקומות החנייה בעיר גם יחד
על פי עמוס גלזר, מנכ"ל אנגלו סכסון ת"א המתמחה בתחום המסחרי מוסר כי "בעלי החניונים, בבנייני המשרדים, גובים מבעלי החברות השוכרות את המשרדים והחניות כ-800 שקל בעבור השכרת מקום חניה חודשי לעובדיהם".
עוד מוסיף גלזר, כי "החלוקה הנפוצה בחניונים היא 70% מנויים ו-30% רכבים מזדמנים, עם זאת אציין כי יכולים להיות גם חניונים שיש להם רק 100% מנויים". על פי חלוקה זו נראה כי ההכנסות החניונים הפרטיים הנובעות מהמנויים הם כ-67.2 מיליון שקל בחודש, או 802 מיליון שקל בשנה.
את הכנסות החניונים הפרטיים נחשב על פי 75% תפוסה, 15 שעות פעילות ממוצעות ביום ותשלום של 20 שקל בשעה (נתונים אלה נמסרו לנו כזכור מעמוס גלזר). מכאן נקבל הכנסות יומיות של 8.1 מיליון שקל ביום, 178.2 מיליון שקל בחודש או 2.138 מיליארד שקל בשנה. בסיכום כולל, סך ההכנסות המוערך הנגבה ע"י החניונים הפרטיים בת"א בשנה הוא 2.94 מיליארד שקל.
אם נעריך את ההכנסות של החניונים העירוניים על פי עלות המכרז שהציג עו"ד שחל נמצא כי הכנסות 80 החניונים העירוניים הם לפחות 65 מיליון שקל בשנה.
נותרו לנו כ-65 אלף חניות 'ברחוב' לגביהם ישנם הסדרים שונים ולכן חישוב ההכנסות מהם הוא בעייתי ביותר. מצד אחד ישנם את דיירי העיר שאינם משלמים בשל היותם תושבים, מצד שני יש את התושבים המזדמנים החונים בעיר. בנוסף יש את תושבי העיר שחונים בהסדרים מיוחדים באיזורי חניה אחרים מאיזורי החניה שלהם.
הסכום הכולל אליו הינו 3.005 מיליארד שקל. נציין כי זוהי הערכה בהחלט שמרנית. לשם השוואה, הסכום מהווה יותר מ-80% מתקציב עיריית ת"א לשנת 2008 שעמד על 3.7 מיליארד שקל.