אלון גלזר מוריד המלצה לפועלים: "הסיכון גבוה וכדאי להקטין אחזקה"
לידר שוקי הון פירסמו היום (ג') כי הם מורידים המלצתם למניית בנק הפועלים ל"תשואת שוק" עם מחיר יעד של 22 שקל למניה.
האנליסט, אלון גלזר, מציין בסקירתו את מניית הבנק, כי היא נסחרת במכפיל הון של 1.41 מכפיל הון גבוה יחסית (בראיה הסטורית), זאת בשעה שלהערכתנו הסיכון בבנק, על רקע משבר האשראי העולמי, הולך וגדל. לאור האמור, גלזר מאמין כי הסיכון במניית בנק הפועלים גבוה מהסיכוי וברמות אלו הוא ממליץ על הקטנת האחזקה במניית הבנק.
גלזר מדגיש בסקירתו את משבר האשראי אשר פוקד את השווקים בחודשים האחרונים. גלזר מציין, כי אנו שומעים חדשות לבקרים על מחיקות והפסדים בבנקים הזרים, כאשר נראה שאנחנו עוד לא בסוף המחיקות ולמעשה אף אחד בעולם לא יודע עד כמה עמוק הבור של הפסדי משבר האשראי עלול להיות. הערכת לידר שוקי הון הינה שאנחנו עדיין רחוקים מסוף המשבר.
עם זאת, נותן גלזר צפירת הרגעה ומציין, כי החשיפה של הבנקים הזרים גבוהה בהרבה משל הבנקים הישראליים למשבר האשראי. גלזר מסביר, החשיפה של הבנקים הזרים הינה כפולה: ראשית חלק גדול מרווחיותם נבעה מאיגוח והנפקה של מוצרי אשראי (משכנתאות ואשראי אחר), ובעקבות המשבר הרווחיות מתחום זה ירדה. עם זאת, לבנקים הישראליים אין חשיפה לאבדן הכנסות מסוג זה.
שנית, במאזני הבנקים הזרים מצויים מכשירי אשראי רבים, לרבות אשראי למשכנתאות סאב פריים, ומוצרים אלה מייצרים את ההפחתות והפסדי הענק של הבנקים הזרים. גם לבנקים הישראליים יש חשיפה למוצרי אשראי לרבות MBS (אשראי מגובה במשכנתאות), אולם תיקי ה- MBS של הבנקים הישראליים בטוחים בהרבה עם חשיפה אפסית לסאב פריים.
יחד עם זאת, מדגיש גלזר, אי אפשר להתעלם מהעובדה שבסופו של דבר גם הבנקים הישראליים חשופים לפגיעה, ולדעתנו זאת תהיה עצימת עיניים לומר כי תיקי משכנתאות לשוק הדיור בארה"ב לא נפגעו. אנו עדים לאחד המשברים הגדולים שידע התחום מעולם, ולהערכתנו ככל שהמשבר יעמיק גם תיקי משכנתאות בדירוג גבוה עלולים להיפגע.
בלידר מציינים, כי החשש שלהם מבנק הפועלים הינו הן בשל גודל תיק ה- MBS (התחייבויות של 3.5 מיליארד דולר), והן מאחר ובניגוד ליתר הבנקים הישראליים מרביתו ב-MBS של סוכנויות פרטיות ולא בסוכנויות הפדרליות Freddie Mac ו-Fannie Mae, בהם הסיכון גבוה יותר להערכתם. בעניין זה מציינים בלידר, כי להערכתם בחלק מהאגחים הפרטיות הנ"ל הנזילות פחות גבוהה, דבר שמגדיל את הסיכון.
בנוסף, הבנק השתתף בשנים האחרונות בסינדיקטים של אשראים בארה"ב וגם הסיכון בפעילות זו גדל ועלול להגדיל את שורת ההפרשות לחומ"ס בשנים הקרובות, כלומר החשיפה הכוללת של הבנק בארה"ב (תיק CDO ואשראי) גבוהה בהרבה מאותם 3.5 מיליארד דולר.
בלידר מסכמים ומדגישים, כי בשלב זה נראה שהתיק של פועלים לא נפגע משמעותית, אולם להערכתם תיק אשראי גדול המגובה במשכנתאות לתחום הדיור בארה"ב, תיק CDO ואשראי קונצרני בארה"ב הינו בעלת פוטנציאל סיכון גבוה ואי אפשר להתעלם מכך. בלידר מתרגמים את העליה בסיכון בהעלאת מחיר ההיוון לבנק ל-10.5%.