חילן טק: חברות היי-טק יפרישו מאות מ' לפיצוי עובדים
אימוץ התקינה הבינלאומית (IFRS) החל מינואר 2008 צפוי להגדיל את ההפרשות לפיצויים של החברות הציבוריות בישראל במאות מיליוני שקלים. כך עולה מבדיקה שנערכה ע"י מומחי חילן טק, שפיתחה מערכת אקטואריה מיוחדת לקראת יישומו של התקן. מדובר בתקן IAS19 בתקני ה-IFRS המטפל בהטבות לעובדים והתחייבויות החברה לפיצויי פיטורין לעובדיה. מהבדיקה עולה כי חברות ההיי-טק הציבוריות יהיו הנפגעות העיקריות מאימוץ התקינה הבינלאומית בנושא. החברות הציבוריות הפועלות בתחומי ההיי-טק צפויות להגדיל את ההפרשות לפיצויים עובדים בסכום של מאות מיליוני שקלים, שיבואו לידי ביטוי מיידי בדו"חות הכספיים. חישוב הפיצויים לעובדים נעשה כיום באופן פשוט ע"י הכפלת שנות הותק של העובד במשכורתו האחרונה. בעקבות התקינה החדשה, חישוב ההפרשות לפיצויים נעשה מורכב ביותר ולוקח בחשבון פרמטרים רבים, ובכללם משך העבודה הצפוי של העובדים, שיעור עליית שכרם העתידי, שיעור העוזבים ללא זכאות לפיצויים, ריביות היוון ועוד הנחות אקטואריות אחרות .
מבדיקה שנערכה בחילן טק, העוסקת במתן שירותי תוכנה ועיבוד לניהול שכר ומשאבי אנוש, עולה כי השפעת יישום התקן שונה בין המגזרים השונים. במגזרי התעשייה והמסחר אנו צפויים לראות קיטון של ההתחייבויות לפיצויים, בעיקר לנוכח שיעור נמוך יחסית של עובדים הזכאים לפיצויי פיטורין בעת עזיבת מקום העבודה מיוזמתם. זאת בעוד שבמגזרי ההיי טק והתקשורת צפויה הגדלה ניכרת של ההתחייבויות. הגדלה זו הינה תוצאה של העלאות שכר המאפיינות את המגזר, בנוסף לכך שבמגזרים אלה מקובל לשלם פיצויים גם לעובדים שעוזבים ולא רק לאלה שפוטרו.
בחילן טק אומרים כי במגזר ההיי טק צפי העלאות השכר גבוה יותר מאשר בשאר המגזרים. כמו כן, שיערוך הנכסים נמוך לעומת מגזרים אחרים, עקב ריבוי פוליסות ביטוח מנהלים בתיק הפנסיוני. להערכת מומחי חילן טק, יישום התקן יביא לא רק להגדלת ההפרשות לפיצויים, אלא גם עשוי להביא לשינוי בתמהיל הרכבי החיסכון של כספי הפיצויים.
חברת חילן טק, העוסקת במתן שירותי תוכנה ועיבוד לניהול שכר ומשאבי אנוש, פיתחה מערכת אקטואריה מיוחדת ליישום תקן IAS19. המערכת כוללת עשרות פרמטרים הנלקחים בחשבון לצורך חישוב ההתחייבויות לפיצויים. הגורמים המשפיעים ביותר על החישוב הינם צפי שיעור העלאת השכר בארגון ושיערוך שווי החסכונות המצטברים בביטוחי המנהלים, קרנות הפנסיה וקופות הגמל.
לדברי אבי באום, מנכ"ל חילן טק, "יישום התקן החדש דורש ממעסיקים איסוף נתונים רבים והתמודדות עם חישובים אקטוארים מורכבים שלא נדרשו עד היום. לצורך כך פיתחה חילן טק, מערכת אקטואריה הנותנת למעסיקים כלים שיאפשרו להם לחשב באופן עצמאי התחייבויות אלו. המערכת החדשה נותנת למנהלי הכספים כלים מעשיים להעריך בכל רגע נתון את ההתחייבויות של הארגון על פי התקן החדש. באמצעות סימולציות, הקיימות במערכת, ניתן לערוך ניתוחי רגישות, המאפשרים לחברה לקבל את ההחלטות הנכונות לגבי המדיניות שעליה לנקוט בעת יישום התקן".