חקלאים אופטימיים: ביהמ"ש יגן עלינו בעניין קרקע

בעמותת אדמתי מעריכים, כי "המינהל לא יוכל להמשיך לכפות תניות מגבילות ביחס לתקופת החכירה, מטרת החכירה, שינוי דמי החכירה וכיוצא באלה"
שי פאוזנר |

"בחודשים האחרונים אנו רואים רצף של הצלחות בפניות של ההתישבות לבתי המשפט. מדובר הן בתביעות פרטניות של ישובים, הנוגעות באופן כללי לקיבוצים ולמושבים ואף בדיונים שנערכו ביוזמת גורמים אחרים". כך מסכמים בעמותת אדמתי שנלחמת עבור החקלאים בעניין שינויי ייעודי הקרקעות החקלאיות.

עמותת אדמתי, המונה כיום 140 יישובים, קמה כדי להיאבק למען זכויות ההתיישבות העובדת בקרקעות שבחזקתם באמצעות פעילות משפטית וציבורית, ייצוג ציבורי של המתיישבים והחקלאים וסיוע באיסוף מידע.

לאחרונה קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב, בתביעה שהגישו רשויות מקומיות נגד המינהל, שיש להתייחס לחלקות המגורים ביישובים החקלאיים כאל קרקע עירונית. בעמותה אומרים כי להחלטה חשיבות מבחינת גובה דמי ההיתר, אךכי יש לראות בה את החשיבות העקרונית, של צעד חשוב לקראת השוואת הזכויות במגזר ההתישבותי לאלו שבמגזר העירוני – נושא עליו אנו נאבקים כבר שנים רבות.

החקלאים מדווחים על הישג נוסף שנרשם בפניה של אירגון "גרנות" לבית המשפט לחוזים אחידים. בית המשפט קיבל החלטה, לפיה חוזי המינהל נחשבים כחוזים אחידים והוא מוסמך לדון בביטולם של סעיפים מקפחים. באדמתי אומרים, כי "פסיקה זו עמדה בניגוד לדעת פרקליטות המדינה, אשר ניסתה למנוע קיומו של דיון בנושא זה בפני בית המשפט לחוזים אחידים".

משמעות ההחלטה היא פתיחת דיון משפטי ומקצועי-כלכלי במערך החוזים של מינהל מקרקעי ישראל, כולל שמיעת עדים. אנשי העמותה מעריכים, כי "המינהל לא יוכל להמשיך לכפות תניות מגבילות ביחס לתקופת החכירה, מטרת החכירה, שינוי דמי החכירה וכיוצא באלו תנאים שרירותיים המקוממים כל אזרח בישראל. יהיה עליו להתחשב בזכויותיו היחודיות של כל ישוב, ולא להכתיב חוזה אחיד לכל הישובים החקלאיים בארץ.

מאבק משפטי נוסף שראוי להפנות אליו זרקור, הוא עתירת עמותת אדמתי נגד הפיצוי הנמוך שנקבע לישובים הותיקים על פי החלטה 969. החלטה זו עוסקת בפיצוי בעת השבת קרקע שייעודה שונה. בדיון שנערך בחודש ספטמבר הורה בית המשפט העליון למינהל לערוך דיון מחודש בהחלטה לאחר שימוע ציבורי. למרות זאת, אומרים באדמתי היום, "בפרק הזמן שעבר לא טרח המינהל לעסוק בנושא והוא לא נכלל בסדר יומה של מועצת המינהל שהתכנסה בסוף מארס".

בעקבות מה שנראה כביזיון בית המשפט פנתה "אדמתי" שוב לבית המשפט העליון. השופטת מרים נאור הורתה לקבוע דיון מחודש בעתירה נגד החלטה 969. באדמתי מקווים כי בדיון החדש יורה בית המשפט להעניק לישובים הותיקים פיצוי ההולם לדעתם את ההפסד עבור "עשרות שנים של השקעות בהשבחת הקרקע ועבור תרומתם ההיסטורית רבת השנים להחזקת הקרקע והשמירה עליה, כולל התרומה להתפתחות הסביבה ההתיישבותית, הגבולות ומניעת השתלטות בלתי חוקית".

אנשי אדמתי מספרים, כי ההצלחות בבתי המשפט נותנות רוח גבית חשובה למאבק על זכויותינו בקרקע ומוסיפים, "אולי אנו מבחינים בשינוי מגמה. בקרוב יגיש הועד הציבורי 'כאן ביתי' שורה של עתירות כנגד החלטת מועצת מקרקעי ישראל לאשר את דו"ח הבר, המקפח את זכויות חברי הקיבוצים באזור המגורים".

גדעון גלעדי, קיבוץ כפר גלעדי וחבר הנהלת עמותת אדמתי מסכם, "אני משוכנע שבית המשפט העליון יתן את דעתו על הדרך החטופה שבה התקבלו ההחלטות, מבלי שניתנה לאנשי ההתישבות האפשרות להציג את עמדתם בפני חברי המועצה בצורה נאותה".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה