מיטב: הריבית צפויה לרדת בשיעור של 0.25% ואף ב-0.5%
בנק ישראל צפוי להוריד את הריבית המוניטרית לחודש נובמבר בשיעור של 0.25%, ואף עשויי לבחור ולהפחית את הריבית בשיעור גבוה יותר של 0.5%. כך מעריכים בבית ההשקעות מיטב. הערכה זו הינה בעקבות שני גורמים שילחצו לטענתם את האינפלציה במשק כלפי מטה ובשיעור ניכר בחודשים הקרובים: הייסוף החד בשער השקל והירידה החדה במחיר חבית נפט בעולם.
במידה ותרחיש זה אכן יתממש, מהלך זה יוביל לפער ריביות שלילי בין ישראל לארה"ב גם בהנחת אי שינוי בריבית האמריקאית.
לדברי כלכלני מיטב, הייסוף בשקל אינו מפתיע. הכוחות הכלכליים הפועלים במשק כיום הינם כוחות לייסוף. בין כוחות אלו ניתן למנות את העודף בחשבון השוטף במאזן התשלומים, את חולשתו של הדולר בעולם, את הגידול בהשקעות הזרות אל המשק, ואת העצירה בהשקעות הישראליות בחו"ל על רקע המשבר שהיה בשווקים המתעוררים במאי והייסוף שנרשם בשער השקל. עם זאת מודים במיטב, כי קצב הייסוף מהיר מזה שהניחו בבסיס תחזיות האינפלציה שלנו לשנה הקרובה.
בנוסף, בניגוד להערכות האפוקליפטיות שהסתובבו בשווקים על חבית נפט במחיר 100 דולר או רמה דומה, מחיר חבית נפט צנח בחודשיים האחרונים בכ-26%.
שתי השפעות אלו לוחצות את מדדי המחירים הקרובים (ספטמבר-אוקטובר) חזק כלפי מטה, אל הטריטוריה השלילית, בעקבות זאת מתעדכנת כלפי מטה גם תחזית האינפלציה לשנה הקרובה. יש לזכור, כי הירידה במחיר הנפט והייסוף במטבע פועלים לריסון האינפלציה מצד ההיצע גם בטווח הארוך יותר, בשל השפעתם על עלות הייצור. במיטב סבורים, כי זו לא הפחתה נוחה לבנק ישראל. לדבריהם, בבנק היו מעדיפים בודאי להפחית את הריבית על בסיס האטה בביקושים ולא על בסיס משתנים גלובליים (דולר ונפט) שיכולים להפוך כיוון בכל עת. בנוסף, העיתוי אינו נוח לבנק – טרם אושר בכנסת תקציב הממשלה לשנת 2007.
אלא שאין ברירה. בקצב הייסוף הנוכחי ובהיות מחיר חבית נפט מתחת ל-60 דולר - אם לא יפחיתו הריבית בקרוב - האינפלציה תרד אל מתחת לגבול התחתון של יעד יציבות המחירים, וידוע הדבר, כי השגת הגבול התחתון של יעד יציבות המחירים חשובה לנגיד לא פחות מהשגת הגבול העליון של יעד זה.
האם נכון הדבר להוריד ריבית במשק טרם נתקבלה ההחלטה על הריבית המוניטרית בארה"ב? – להערכת כלכלני מיטב, כן. ברמות שער החליפין והדלק הנוכחיות, אין סיכון גם בהינתן פער ריביות שלילי בין ישראל לארה"ב, ליציבות המחירים בטווח של שנה קדימה, ובין כה וכה, ההסתברות להעלאת ריבית קרובה בארה"ב נמוכה.
במיטב מזכירים, כי בבנק ישראל הדגישו בעבר, כי לא נתקבלה החלטה לקבע את פער הריביות בין ישראל לארה"ב ברמה נתונה. אם נכון הדבר, ולהערכת מיטב כך הוא, הרי שהמשתנים המקרו כלכליים כיום תומכים ומאפשרים את צמצום פער הריביות בין המשקים.