הממשלה אישרה את הפסקת האש

כל שרי הממשלה, מלבד השר מופז שנמנע, תמכו בהחלטה 1701 של מועצת הביטחון להפסקת הלחימה. עיקרה: פריסת צבא לבנון בדרום המדינה בגיבוי יוניפי"ל לאחר נסיגת צה"ל
מעריב NRG |

בצל התוצאות הקשות של הקרבות העזים שנערכו אתמול בלבנון והמטח הקטלני ששוגר היום לעבר יישובי הצפון, התכנסה הבוקר הממשלה כדי לדון בהחלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם הקוראת להפסקת אש בלבנון ופריסת הצבא הלבנוני בגיבוי של כוחות יוניפי"ל בדרום המדינה. השרים אישרו את הסכם הפסקת האש ברוב מוחץ, כאשר רק שר התחבורה, שאול מופז, נמנע. שרת החוץ לבני הגדירה את החלטת מועצת הביטחון כהישג לישראל ואמרה: "אף צבא בעולם לא היה מצליח לפרק את חיזבאללה מנשקו באמצעים צבאיים בלבד".

בסקירתו בפני שרי הממשלה אמר אולמרט כי החלטת מועצת הביטחון 1701 היא החלטה טובה לישראל, אשר כוללת בתוכה הישגים רבים. לדבריו, ההחלטה תיצור שטח מפורז בדרום לבנון ותהפוך את ממשלת לבנון לכתובת ברורה. עוד ציין אולמרט כי כוח יוניפי"ל מתוגבר יהיה כוח אפקטיבי בעל סמכויות אכיפה. הפסקת האש אושרה 15 החברות במועצת הביטחון של האו''ם אישרו הלילה פה אחד את החלטה 1701 הקוראת להפסקת הלחימה בלבנון. קונדוליסה רייס: ''התנאים לשלום ארוך טווח צריכים להתגבש עם הזמן'' לכתבה המלאה

כמו כן התייחס ראש הממשלה לפגישתו הבוקר עם משפחות החיילים החטופים. "אני ושר הביטחון נפגשנו הבוקר עם משפחות רגב וגולדווסר, שבניהן מוחזקים בידי מחבלי החיזבאללה", אמר אולמרט. "עדכנו אותם בהחלטות מועצת הביטחון ובצעדים שישראל תעשה כדי להחזיר את בניהם. אנחנו עשינו בעבר עושים בהווה ונעשה בעתיד כל שביכולתנו כדי לגרום לכך שהבנים יחזרו הביתה במהרה ואנחנו גם נמשיך במאמצים לחלץ את גלעד שליט שמוחזק בידי החמאס".

ראש הממשלה התחייב בפני השרים "להיכנס לעובי הקורה בנושא השבת החטופים" ואמר: "אמנה בימים הקרובים נציג בכיר מטעמי כדי לטפל באופן פרטני בהחזרת חיילי צה"ל החטופים לבתיהם בשלום". אולמרט הוסיף שהנציג אותו ימנה יעמוד בקשר שוטף עם המשפחות ויעדכן אותן בנעשה. אולמרט שלח גם תנחומים למשפחות החללים שנהרגו בלבנון ואיחולי החלמה לפצועים. "הלב של כולנו עם חיילי צה"ל בכל מקום", אמר. "הניהול של המלחמה היה מצויין" שר הביטחון, עמיר פרץ ציין בישיבת הממשלה כי אולמרט ניהל את המערכה ביד רמה. "הניהול היה מצויין וכך גם התיאום ביני לבין ראש הממשלה, שהתנהל בצורה טובה לכל אורך הדרך", אמר. בנוסף עדכן שר הביטחון כי מתקיימים מגעים לפגישת תיאום ראשונה בין מפקדי צה"ל, יוניפי"ל וצבא לבנון, כדי לדון בפריסת הכוחות בשטח והעברת האחריות

שרת החוץ ציפי ליבני אמרה במהלך הישיבה כי החלטת מועצת הבטחון 1701 היא הישג לישראל. "אף צבא בעולם לא היה מצליח לפרק את חיזבאללה מנשקו באמצעים צבאיים בלבד ולכן היה חייב להתבצע המהלך המדיני המקביל והתומך" אמרה ליבני. "החלטת מועצת הביטחון פותחת גם פתח לחיזוק יוניפי"ל, לתגבורו ולשיפור המנדט שניתן לו בהמשך, והמצב הקיים אינו סוף פסוק".

עוד לפני ישיבת הממשלה, התייחסו שרים רבים לאפשרות כי הסכם הפסקת האש לא יחזיק מעמד. שר התמ"ת, אלי ישי, אמר לעיתונאים כי ההסכם הוא מול לבנון ולא מול חיזבאללה ולכן קשה לסמוך על חיזבאללה שיקיים אותו.

"צריך להיות ברור כי אם תיזרק אפילו אבן אחת מכפר לבנוני לעבר ישראל צריך להפוך את אותו כפר לגל אבנים ולפגוע קשה מאוד בתשתיות של לבנון", אמר ישי. "אם יירו אפילו קטיושה אחת צריך לפגוע בתשתיות החשמל המים והדלק של לבנון ורק ככה סניורה יבין שאי אפשר לתת לחיזבאללה להמשיך ולפעול". מועצת הביטחון אישרה את הפסקת האש בלבנון ישי שב והביע ביקורת עקיפה על עצם הפעולה הקרקעית, לה התנגד מתחילת המבצע ואמר: "אם זה יקרה שוב לא צריך לפעול קרקעית, אלא פשוט לכתוש מהאוויר, בכל מקרה צריכים לחזק את החיילים ולהתפלל לרפואתם ולהצלחתם".

מנגד, הביע שר התיירות, יצחק (בוז'י) הרצוג, תקווה כי ההסכם ישנה את המציאות בלבנון. "אנחנו נמצאים בפרק חדש בלבנון. החלטת מועצת הביטחון יוצרת תשתית לסדר מדיני אחר. ממשלת לבנון היא עכשיו כתובת משמעותית", אמר הרצוג.

שר המשפטים, חיים רמון, אמר כי "הצעת ההחלטה היא בסדר גמור, אבל מכיוון שיש ספקות גדולים אם תיושם וסיכוי גדול שתופר, תג המחיר והאחריות ליישומה יהיו על ממשלת לבנון, ויש לנהוג בה כמו שהיינו נוהגים בכל ממשלה או מדינה אחרת".

השר אופיר פינס מתח ביקורת חריפה על ההחלטה להרחיב את המבצע בלבנון, לאחר שאושרה ההחלטה על הפסקת האש באו"ם. "אני לא מצליח להבין מה הייתה המטרה של הכניסה ללבנון לאחר החלטת מועצת הביטחון", אמר פינס בישיבת הממשלה. "זה היה נכון אולי כדי להביא להתפתחות מדינית, אך בשום אופן לא נכון היה להכנס ללבנון מאסיבית לאחר ההחלטה. אני חושש מהקזת דם הדדית עד שיגיעו הכוחות הבינלאומיים. לבנון היא ביצה, ובביצה, ככל שיש יותר תנועות שוקעים יותר".

בלילה שבין שישי לשבת קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם פה אחד את החלטה 1701 הקוראת להפסיק את הלחימה בין ישראל ללבנון. 15 חברות המועצה הצביעו בעד אישור טיוטת ההסכם שגיבשו ארה"ב וצרפת בתום ימים ארוכים של דיונים.

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליסה רייס, נשאה דברים בפני חברות המועצה ואמרה כי ישראל ולבנון הביעו את הסכמתן לקבל את טיוטת הפסקת האש. יחד עם זאת, היא הזהירה כי אף אחד לא יכול לצפות שההחלטה תביא לסיום מוחלט של האלימות באזור. "התנאים לשלום ארוך טווח צריכים להתגבש עם הזמן", אמרה מזכירת המדינה. "כעת העבודה הקשה והדחופה של היישום מתחילה". לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה