אורי פישמן: מדד הניקיי ממשיך לגלות סימני עוצמה

כך מעריך מנהל קרנות הנאמנות של Uבנק והוא מוסיף כי "נראה שהשווקים האמריקאים והאירופאים לא יפרצו את רמות התמיכה שלהן בטווח הקצר"
אורי פישמן |

המדדים האמריקאים נסחרו במגמה שלילית בשבוע שעבר והגיעו לרמות התמיכה אותן ציינו בתחזית שלנו משבוע שקדם לו. המדדים האירופאים הצטרפו למגמה השלילית של השוק האמריקאי ורק מדד הניקיי ניצב איתן במגמה החיובית שלו.

נראה שהשווקים האמריקאים והאירופאים לא יפרצו את רמות התמיכה שלהן בטווח הקצר ולכן ניתן להניח שהם ינסו לעלות ולתקן חלק מהירידות של השבועות האחרונים. במידה והמדדים בארה"ב פורצים את רמות התמיכה כלפי מטה הם יוגדרו כיורדים לטווח הקצר. הניקיי ממשיך לגלות סימני עוצמה והוא עדיין מוגדר חיובי.

קבוצת ה-G7 שנפגשה בשבוע שעבר ממשיכה לשדר אופטימיות לגבי המשך הצמיחה העולמית אך מזהירה מפני פגיעה אפשרית בצמיחה עקב המשך עליית מחירי האנרגיה. השווקים ימשיכו השבוע להיסחר על רקע השלכות הסופה לאחר שנזקיה היו קטנים מהצפוי.

יפן. האווירה החיובית ביפן נמשכה גם בשבוע שעבר כשמדד הניקיי רושם עלייה של 1.55% לרמה של 13,159 נק' ומגזר הבנקים בולט בעליות שערים. זה היה השבוע השביעי ברציפות של עליות שערים והמדד נמצא בשיא של 4 שנים. המשך עליית מחירי הנפט לא העיב על המגמה החיובית אך במידה ונמשיך לראות עלייה במחירי הנפט נראה האטה בכלכלה היפנית ולראיה השבוע דווח כי העודף במאזן המסחרי בחודש אוגוסט רשם ירידה לרמה של 1.05 מיליארד דולר עקב עלייה בייבוא הנובעת מעליית מחירי האנרגיה והסחורות.

הייצוא רשם אף הוא עלייה של 9.1% כשהביקוש למוצרים יפנים ממשיך להיות חזק בשווקי חו"ל. גם ההוריקן ריטה לא פגע באווירה החיובית אך האטה בכלכלה האמריקאית תפגע גם בכלכלה היפנית והיצואניות היפניות בפרט. השבוע דווח כי מחירי הנדל"ן בטוקיו רשמו עלייה לראשונה מזה 15 שנה, זהו נתון מעודד לבנקים היפנים המושפעים לטובה מהתאוששות בתחום הנדל"ן.

מגזר השבבים בלט בירידות שערים בעקבות הירידות בשווקי ההון בארה"ב כשטוקיו אלקטרון ואדוונטסט, יצרניות ציוד לבדיקת שבבים בולטות בירידה של 5.3% ושל 3.6% בהתאמה. סוני בלטה בירידה על רקע הודעתה כי היא תעבור להפסד השנה על רקע התחרות הגוברת, כמו כן הודיעה החברה על פיטורי 10,000 עובדים עד שנת 2008 כחלק מהתייעלות שהחברה עוברת.

בנק מיצובישי-UFJ בלט בעליות שערים על רקע הודעת קואופרטיב החקלאות הגדול ביפן על השקעה של 1.8 מיליארד דולר בבנק לאור הסינרגיה האפשרית ביניהם.

בשבוע שעבר הודיעה קרן המטבע הבינלאומית על העלאת תחזית הצמיחה למשק היפני לשנים 2005 ו-2006 ל-2% לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 0.8%. המשק היפני צמח בחצי השנה הראשונה בקצב של 4.6% כשעלייה במשכורות, ירידה באבטלה, עלייה בהשקעות ההון של חברות וגידול בייצוא ובייבוא תומכים בצמיחת המשק היפני.

סין הודיעה בשבוע שעבר כי היא מרחיבה את רצועת הניוד של היואן כנגד היין ל-3% אך משאירה את רצועת הניוד כנגד הדולר על 2.1%, בתגובה נחלש היין כנגד הדולר לרמה של 112.27 יין לדולר היחלשות שבועית של 0.73%.

בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מספר נתוני מאקרו חשובים כשהעיקריים שבהם: שיעור האבטלה לחודש אוגוסט כשהצפי הנו לרמה של 4.3%, ומדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט. אירופה. מדדי המניות באירופה רשמו בשבוע שעבר ירידות שערים כשמדד הדאקס בולט בירידה של 2% על רקע אי הוודאות הפוליטית בעקבות הבחירות במדינה, מדד ה-STOXX50 רשם ירידה של 0.47% כשגם הירידות בשווקי ההון בארה"ב, סופת ההוריקן ריטה והעלייה במחירי הנפט תומכים במגמה השלילית.

בלטו בירידות שערים חברות הטכנולוגיה כדוגמת סאפ, פיליפס ווודאפון, מנגד בלטה בעליות שערים חברת המחצבים אנגלו-אמריקן בעלייה של 5.2% כשגם חברות הנפט הגדולות בולטות בעליות שערים. חברות התרופות בהובלת אסטרה זנקה בלטו בעליות שערים ואילו חברות הביטוח הגדולות סבלו מירידות שערים עקב החשש מפני תביעות פיצויים בגין ההוריקנים בארה"ב.

בצד היורדות ניתן לציין גם את חברות התעופה הגדולות ואת חברות הכימיקלים כדוגמת באייר שעליית מחירי האנרגיה פוגעת בהם. חברת הרכב פולסווגן בלטה בעלייה של 13% בעקבות ציפייה להצעת רכש לחברה.

בשבוע שעבר דווח כי סוכנות הדירוג הבינלאומית סטאנדרד אנד פורס מתכוונת להוריד את דירוג האשראי של גרמניה ואיטליה על רקע הגירעון התקציבי הגדל ואי היציבות הפוליטית במדינות הנ"ל כשבאיטליה התפטר השבוע שר האוצר ואילו בגרמניה אין הכרעה ברורה בבחירות לראשות הממשלה. שתי המדינות צריכות לבצע רפורמות מבניות בעיקר בנושאי הפנסיה על מנת להתמודד עם עלייה ניכרת בגירעונות התקציביים.

בעוד ראשי הממשלות באיטליה ובגרמניה לוחצים על הורדה נוספת בריבית אמר השבוע חבר במועצה המוניטרית של האיחוד האירופי כי קיימת סכנה אינפלציונית בגין עליית מחירי האנרגיה ואפשרות של הורדת ריבית לא קיימת. בגרמניה דווח בשבוע שעבר כי מדד אמון הצרכנים רשם ירידה לראשונה מזה 4 חודשים לאור אי הוודאות הפוליטית ועליית מחירי הנפט, ואילו בצרפת נרשמה עלייה מפתיעה בצריכה הפרטית. באנגליה הושארה הריבית ללא שינוי על רמה של 4.5%.

מגמת המיזוגים והרכישות ממשיכה באירופה כשבשבוע שעבר דווח כי חברת הדואר הגרמנית, חברת הדואר הגדולה באירופה רוכשת את חברת EXEL הבריטית תמורת 6.7 מיליארד דולר ובכך תהפוך לחברת המחסנים והמלאים הגדולה בעולם. חברת הדואר הגרמנית נערכת לביטול המונופול שיש לה בגרמניה ולעלייה בהיקף הסחר העולמי. האירו רשם ירידה של 1.24% לרמה של 1.2067 בעקבות העלאת הריבית בארה"ב ואי הוודאות הפוליטית בגרמניה ואיטליה.

מאת: אורי פישמן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה