פישמן: אירופה וארה"ב נותרו מדשדשות והניקיי טיפס
מדדי חו"ל עלו בשבוע שעבר, אולם כפי שהערכנו בתחזית הקודמת רק מדד הניקיי עלה בגלל שהוא נמצא במגמה חיובית, ואילו שאר המדדים (אירופה וארה"ב) עלו בגלל שהגיעו לגבול התחתון של תחומי הדשדוש שהגדרנו, וביצעו תיקון לירידות. מגמת המסחר באירופה וארה"ב נשארה מגמת דשדוש עם הגבולות המצוינים, ואילו המגמה ביפן נשארה חיובית.
סופת ההוריקן קתרינה השפיעה על השווקים הפיננסיים בעולם, כשהיא שולחת את מחירי האנרגיה לשיאים חדשים, הנפט ביקר בשבוע שעבר ברמה גבוהה מ-70 דולר ומחירי הגז זינקו בצורה חדה. מימדי הסופה הביאו להערכות שקצב העלאת הריבית יואט מה שהחליש את הדולר מול המטבעות המובילים והביא לעליות בשוקי המניות בכל העולם.
יפן. מדד הניקיי המשיך בשבוע שעבר את המומנטום החיובי כשרשם עלייה של 1.29% לרמה של 12,600 נקודות, כשברקע הבחירות הקרבות לפרלמנט (11.9) וציפיות המשקיעים לניצחון של קויזומי ראש הממשלה התומך ברפורמות מבניות במשק היפני.
המשך עליית מחירי האנרגיה לא עצרה את המומנטום החיובי אך יכולה להשפיע לרעה על צמיחת כלכלת יפן המייבאת את רוב תצרוכת הנפט שלה. בשבוע שעבר בלטו לחיוב חברות מתחום המתכת והנפט בעקבות עליית מחירי הסחורות, יצרניות הפלדה הגדולות צפויות לדווח על רווחי שיא בעקבות העלייה במחירי המתכות.
מנגד יש לזכור כי התחרות הקשה עם יצרניות הפלדה הסיניות יכולה להביא להגדלת התפוקה העולמית ולירידת מחירים בהתאם. יצרניות הרכב היפניות ממשיכות להגדיל את נתח השוק שלהן בארה"ב על רקע עליית מחירי האנרגיה המביאים לרכישת מכוניות בעלות תצרוכת דלק נמוכה.
בשבוע שעבר התבטא נציג של הבנק המרכזי ביפן כי המשק היפני נמצא בצמיחה מתמשכת היכולה להתקיים על בסיס צריכה פנימית בתוך יפן אולם בשבוע שעבר התפרסמו מספר נתוני מאקרו שהראו על חולשה: שיעור האבטלה עלה לרמה של 4.4% בחודש יולי מרמה של 4.2% בחודש יוני, הוצאות משקי בית רשמו ירידה של 3.3% לעומת צפי לעלייה של 0.8% בחודש יולי בחישוב שנתי והתפוקה התעשייתית לחודש יולי רשמה ירידה של 2.2% בחישוב שנתי.
נראה כי האמרת מחירי האנרגיה נותנת את אותותיה גם במשק היפני, מצד שני נרשמה עלייה זה החודש הרביעי ברציפות במשכורות העובדים על רקע הפריחה הכלכלית בחברות היפניות והדרישה לעובדים חדשים. בשבוע הקרוב צפויים להתפרסם מספר נתונים חשובים: השקעות ההון של החברות לרבעון השני, מדד אמון הצרכנים לחודש יולי, והזמנות של מכונות חדשות.
אירופה. מדדי המניות באירופה רשמו בשבוע שעבר עליות שערים כשמדד ה-STOXX50 עולה ב-1.76% לרמה של 3127 נקודות. חברות האנרגיה בלטו בעליות שערים כש-TOTAL, BP ו-SHELL מובילות את המגמה החיובית. חברות מתחום המחצבים והשירותים בלטו אף הן בעליות שערים על רקע עליית מחירי הסחורות.
בצד היורדות ניתן לציין את דיימלר-קרייזלר בירידה של 3.46% בעקבות חקירה של הרשות הגרמנית בחשד לשימוש במידע פנים. התחזקות היורו כנגד הדולר ב-1.8% לרמה של 1.254 דולר ליורו הביאה לירידות לקראת סוף השבוע שעבר אך לא מנעה מהשווקים לסיים בעליות שערים כשגם הקאק, הדאקס ופוטסי רושמים עליות של יותר מ-1% בסיכום שבועי.
בשבוע שעבר רשמו תשואות האג"ח ל-10 שנים בגרמניה רמות שפל כשהתשואה יורדת לרמה של 3.058% לעומת 3.15% בתחילת השבוע שעבר ושל 3.68% בתחילת השנה. ירידת התשואות החדה בארה"ב, הורדת תחזיות הצמיחה לגוש היורו ע"י הבנק המרכזי האירופי וחשש לקיפאון בכלכלת גוש היורו היו מהגורמים העיקריים לירידה החדה.
בשבוע שעבר דווח כי מדד אמון הצרכנים בגרמניה רשם עלייה לראשונה מזה חמישה חודשים כשהבחירות בגרמניה קרבות והסקרים מצביעים על ניצחון המפלגה הדמוקרטית, ואילו המכירות הקמעונאיות רשמו ירידה מפתיעה של 0.6% בחודש יולי לעומת צפי לעלייה של 0.4%. בצרפת דווח כי שיעור האבטלה ירד במפתיע מרמה של 10.1% לרמה של 9.9%.
לוריאל, יצרנית מוצרי הקוסמטיקה הגדולה בעולם אכזבה את המשקיעים עם ירידה במכירות וברווחים ואילו דויטשה בנק בלט בעלייה כשבשבוע שעבר הוא מדווח כי בכוונתו לרכוש 10% מבנק סיני תמורת 220 מיליון דולר על מנת להעמיק את חדירתו לסין ולשווקים מתעוררים בכלל, גם אליאנץ דיווחה כי היא מתכוונת לקנות חלק בבנק סיני. יש לזכור כי חברות הביטוח האירופאיות כדוגמת אליאנץ ובעיקר מבטחות המשנה כמו סוויס רה ומיוניק רה יכולות להיות חשופות לתביעות בגין נזקי ההוריקן בארה"ב.
מאת: אורי פישמן.