אורי פישמן: מדד הניקיי נותר האטרקטיבי בין המדדים
המדדים המובילים המשיכו לגלות השבוע סימני חולשה בהמשך למגמת מסחר חלשה בשבוע שלפניו. כפי שהערכנו בשבוע שעבר רק מדד הניקיי 225 נסחר במגמה חיובית בעוד שאר המדדים נראים חלשים.
נראה ששווקי ארה"ב ואירופה נסחרים היום במגמת דשדוש כאשר בארה"ב מדד ה-S&P 500 לא הצליח להיתמך ברמה של 1225 נק'. כל עוד המדד לא מצליח לפרוץ את הרמה הוא יוגדר כמדשדש/יורד. גם השבוע אנו מעריכים שמדד הניקיי 225 נראה האטרקטיבי ביותר בין כל המדדים.
שווקי חו"ל נסחרו בשבוע שעבר במגמת שלילית לאור המשך עליית מחירי האנרגיה ועלייה במחירי חומרי גלם. נתוני מאקרו לא מעודדים מארה"ב לא הפריעו לעלייה בדולר אשר התחזק ב-2.08% לעומת היורו ו-0.83% לעומת היין.
יפן. מדד הניקיי עלה השבוע ב-0.24% לרמה של 12,291.7 נק' כשהוא ממשיך להחזיק מעל לרמה הפסיכולוגית של 12,000 נק'. נראה כי המשקיעים אופטימיים לגבי זכיית קויזומי בבחירות הקרובות כשסקרי דעת הקהל ממשיכים לתמוך בו.
לאחרונה העלו מספר בתי השקעות מובילים בעולם כדוגמת מורגן סטנלי ובנק ברקליס את תחזיותיהם לגבי צמיחת המשק היפני, כמו כן בשבוע שעבר דווח כי משקיעים זרים רכשו מניות ביפן בסכום שיא של 6.57 מיליארד דולר, מדובר ברמה הגבוהה ביותר מזה 17 חודשים. בשבוע שעבר דיווחה טושיבה כי היא מתכננת להגדיל את השקעות ההון שלה לרמה של 9.96 מיליארד דולר לאורך שלושת השנים הקרובות על מנת להגדיל את כושר הייצור של שבבים לתעשיית הסלולר ונגני המוזיקה.
ההתרחבות בכלכלת יפן מאלצת את הפירמות לגייס עובדים חדשים ובכך מביאה לירידה באבטלה, לאחרונה הודיע בנק מיזוהו כי הוא מתכנן לפתוח 100 סניפים חדשים שיעסקו בהלוואות לעסקים קטנים ולצורך כך הוא מכוון לגייס עובדים חדשים ואף עובדים שפוטרו בעבר על רקע קיצוצים.
בשבוע הקרוב צריכים להתפרסם מספר נתוני מאקרו חשובים: מדד אמון הצרכנים לחודש יולי, מדד המדדים המובילים לחודש יוני, ומדד המחירים לצרכן לחודש יולי. היין נחלש ב-0.83% לרמה של 110.38 יין לדולר.
אירופה. שבוע המסחר שעבר הסתיים כמעט ללא שינוי כשמדד ה-STOXX50 נותר ברמה של 3169 נק'. מניות האנרגיה והמחצבים בלטו בירידות שערים על רקע ירידת מחיר הנפט והמחצבים כדוגמת נחושת כש-BP ואנגלו אמריקן בולטות בירידה של 2.24% ושל 4.8% בהתאמה, מנגד בלטה וודאפון, ענקית הסלולר בעלייה של 4.03%.
נסטלה הכתה את צפיות האנליסטים כשדיווחה על עלייה של 32% ברווחים על רקע התייעלות ועלייה במכירות. Gazprom, חברת הגז הגדולה ברוסיה מתכננת לקנות חברת נפט רומנית בסכום של 10 מיליארד דולר. בצד נתוני המאקרו דווח השבוע כי הצריכה הפרטית בצרפת רשמה ירידה של 0.3% ברבעון השני לאחר עלייה של 0.8% ברבעון הראשון.
נראה כי האבטלה הגבוהה והמשך עליית מחירי האנרגיה פוגעים בביטחון הצרכנים בצרפת. גרמניה, המדינה השניה בגודלה בגוש האירו הולכת לבחירות בעוד חודש. על פי ההערכות אשר פורסמו היום נראה שלראשונה מזה 60 שנה תהייה ממשלת אחדות.
אולם המגזר העסקי ביחד עם הכלכלנים לא מרוצים מהאחדות. ההערכה שלהן שהממשלה "המאוחדת" תתקשה להעביר החלטות כלכליות חשובות. המצע הכלכלי של שתי המפלגות שונות באופן מובהק ולכן כלכלת גרמניה אשר לא צמחה כלל ברבעון השני והאבטלה הגיע לרמה של 12% תתקשה להתקדם קדימה.
באנגליה רשמו המכירות הקמעונאיות ירידה של 0.3% בחודש יולי לעומת חודש קודם ואילו מדד המחירים לחודש יולי רשם עלייה של 0.1% לעומת צפי לירידה של 0.2% בעקבות עליית מחירי האנרגיה, בחישוב שנתי רשם מדד המחירים עלייה של 2.3%. העלייה במדד המחירים תקשה על הבנק המרכזי בבריטניה להוריד את הריבית למרות ההאטה בכלכלת בריטניה, בנוסף מפרוטוקול הוועדה של הבנק המרכזי בבריטניה התברר שהנגיד המרכזי היה נגד הורדת הרבית האחרונה , דבר המעיד על נחישותו להשאיר את הרבית ברמה גבוהה ולבלום את ההתפרצות האינפלציונית.