פישמן: שיאי מחירי הנפט ממשיכים להטיל מורא בשווקים

לכן משאיר אורי פישמן, מנהל קרנות הנאמנות ב-Uבנק את התחזית שלו כמו בשבוע שעבר, כשגם השבוע המדדים באירופה ויפן מאותתים על חוזק רב יותר מאשר המדדים בארה"ב
אורי פישמן |

המדדים המובילים בעולם המשיכו להיסחר בשבוע שעבר בתוך אותם התחומים שמוגדרים עדיין כתחומי הדשדוש מלבד מדד הסטוקס 50 שנמצא בתחום חיובי. מגמת המסחר הנה עדיין מגמת דשדוש וחלק מהמדדים ניצבים היום סמוך לנקודות התמיכה של תחומי הדשדוש. אנו משאירים את התחזית כמו בשבוע שעבר וגם השבוע המדדים באירופה ויפן מאותתים על חוזק רב יותר מאשר המדדים בארה"ב.

רמות שיא של הנפט שהמשיך להיסחר באזור ה-60 דולר לחבית ממשיכות להטיל חששות על השווקים. עונת הדוחות הכספיים נמצאת בפתח ותשפיע על המסחר בשבועות הקרובים. העלאת הריבית של הפדרל ריזרב לא הפתיעה, ושוקי המטבע מצפים להחלטות ריבית של הבנקים המרכזיים באירופה ובריטניה.

המגמה השלילית באירו נמשכה כשהשבוע הוא רושם ירידה של 1.06% לרמה של 1.196 דולר לאירו כשהדיבורים על הורדת ריבית בגוש היורו וחולשה בכלכלת הגוש עומדים במרכז הבמה.

מסע העליות במדד הניקיי נמשך זה השבוע השישי ברציפות כשנתוני המאקרו החיוביים תומכים במגמה החיובית, מדד הניקיי רשם עלייה שבועית של 0.81% לרמה של 11,630.13 נקודות. השבוע בלט היין בירידה חדה של 2.37% לרמה של 111.65 יין לדולר כשהעלאת הריבית בארה"ב הנה הסיבה העיקרית להיחלשות המטבע, היחלשות היין טובה ליצואנים היפנים.

השבוע פורסם מדד הטאנקן, מדד אמון היצרנים הגדולים (מעל 10,000 חברות) שהראה על עלייה ברבעון השני לרמה של 18 נקודות מרמה של 14 נקודות ברבעון הראשון ולעומת צפי לרמה של 16 נקודות, כל רמה מעל אפס מצביעה על אופטימיות בקרב היצרנים הגדולים.

היצרנים הגדולים מגדילים את השקעות ההון שלהם ע"י הקמת מפעלים חדשים והזמנת מכונות חדשות. גם מדד הטאנקן הלא יצרני המודד את אמון חברות השירותים כדוגמת הבנקים והקמעונאיות הגדולות רשם עלייה לרמה של 15 נקודות לעומת צפי לרמה של 12 נקודות, כשמדובר ברמה הגבוהה ביותר מאז שנת 1992.

נראה כי הסיכון כרגע להמשך צמיחת כלכלת יפן הנו המשך האמרת מחירי הנפט מאחר ויפן מייבאת את רוב תצרוכת הנפט שלה. נתוני מאקרו נוספים שדווח עליהם: האבטלה נותרה ללא שינוי ברמה של 4.4% בחודש מאי ואילו מדד המחירים לצרכן רשם עלייה של 0.2% בחודש מאי בחישוב שנתי אך נותר ללא שינוי בניכוי מזון. הוצאות משקי בית של עובדים רשמו ירידה של 2% לעומת צפי לירידה של 1.8%.

יצרניות הרכב היפניות דיווחו על עלייה של 4.4% בתפוקה החודשית בחודש מאי כשניסן והונדה מובילות את העלייה כשהשיקו דגמים חדשים ביפן. טויוטה הודיעה השבוע כי היא מעלה מחירים לדגמים חדשים ב-1% בארה"ב לאור עליית מחירי האנרגיה והפלדה.

החברות היפניות ממשיכות להתייעל כשלדוגמא השבוע הודיעה ענקית האלקטרוניקה מצושיטה על תוכנית פרישה מרצון לכ-15,000 עובדים מחטיבת השבבים כשהמטרה הנה קיצוץ בעלויות והעלאת הרווחיות. גם סוני יצרנית מוצרי האלקטרוניקה וסאניו, יצרנית המצלמות הדיגיטליות הודיעו על קיצוץ משרות.

השבוע דווח כי ההשקעות הזרות ביפן כמעט והוכפלו בתקופה שעד 31 במרץ השנה לעומת שנה שעברה. מדובר בסכום של 36.6 מיליארד דולר של השקעות כשמרביתם הנו רכישות שבוצעו ע"י גופים פיננסים.

אירופה: שווקי המניות באירופה עלו זה השבוע השביעי ברציפות בקצב עליות שלא זכור באירופה מאז שנות התשעים של המאה הקודמת. 16 מתוך 18 השווקים העיקריים באירופה עלו השבוע. את העליות הובילו השבוע מניות הטלקום שרשמו עלייה ממוצעת של 2.1%.

העליות בשווקי המניות ניזונו מהאופטימיות ומנתוני מאקרו חיוביים שפורסמו השבוע בארה"ב. בשוק האג"ח נרשמה עליית תשואות לאחר פרסום נתונים חיוביים על כך שהייצור התעשייתי במדינות הגוש ירד פחות מהמצופה, מדד היצור התעשייתי רשם רמה של 49.9 נקודות לעומת 48.7 נקודות המאי.

נתונים אלו הקטינו מעט את הציפיות להפחתת ריבית על ידי הבנק המרכזי האירופי. האיגרת של ממשלת גרמניה ל- 10 שנים רשמה עליה של 3 נקודות האחוז ונסחרה בתשואה של 3.14%. בגזרת המאקרו דווח השבוע כי האינפלציה בגוש היורו רשמה ביוני קצב שנתי של 2.1% לעומת 1.9% במאי.

שיעורי האבטלה שפורסמו השבוע נותרו גבוהים, בגרמניה 11.7% לעומת ציפיות ל-11.8% ובצרפת 10.2% בהתאם לתחזיות הכלכלנים. האירו נחלש השבוע בכ-1% מול הדולר ונקבע ביום שישי ברמה של 1.1957 דולר לאירו בעקבות העלאת הריבית המוניטרית ונתוני המאקרו החיובים בארה"ב. החלשות האירו הנמשכת מתחילת השנה בכ- 12% חיובית עבור היצואניות האירופיות.

בגיזרת המיקרו בלטה פראנס טלקום חברת הטלפוניה השניה באירופה כשעלתה השבוע בכ-7.1% לשיא של 4 חודשים לאחד שדיווחה על הכפלה צפויה של חלוקת דיבידנד. בנקי ההשקעות סיטיגרופ וסמית בארני העלו את המלצתם למניה ל"קניה" עם מחיר יעד של 26.5 אירו הגבוה ב- 13% ממחיר השוק הנוכחי.

דויטשה טלקום חברת הטלפוניה הגדולה באירופה הוסיפה השבוע 4.6% ואילו ROYAL KPN ההולנדית הוסיפה 4.5%. חברות הטלפוניה האירופיות נסחרות בתשואת דיבידנד ממוצעת של 3.34%, הגבוהה יותר מתשואת האג"ח הגרמני ל-10 שנים (3.14%) ומהתשואה הממוצעת של מדד הדאו ג'ונס סטוקס 600 (3.06%).

חברות הנפט עלו השבוע בעקבות השיא של 60.95 דולר לחבית שנרשם במחירי הנפט ב-27.6, מורגן סטנלי העלה השבוע את המלצתו למניות הנפט האירופאיות בהמשך לתחזיותיו למגמת עליות במחירי הנפט. OMV AG חברת הנפט הגדולה במרכז אירופה הוסיפה השבוע 7.7% למחירה, חברת ניהול קרנות הנאמנות הגדולה בעולם פידליטי, דיווחה כי הגדילה את ההשקעה בחברה ליותר מ-5%.

נוקיה המובילה העולמית בייצור טלפונים סלולרים ירדה השבוע בכ- 3.8% לאחר הורדת המלצה למניה על ידי בנק דרזנר שהדגיש את התגברות התחרותיות בענף.

בסיכום שבועי הוסיף מדד דאו ג'ונס סטוקס 600 0.6% ל-278.07 נקודות, מדד הדאו ג'ונס סטוקס 50 הוסיף 0.5% לרמה של 3062.46 נקודות. הפוטסי הבריטי עלה ב-1.6% הדקס הגרמני עלה ב-1.1% והקאק הצרפתי הוסיף בשבוע החולף 1.7%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה