"מלחמת המטבעות של פלוג מגבירה את הסיכונים במשק"
"התועלת מהיגררותו של בנק ישראל אל מלחמת המטבעות יחסית נמוכה לעומת התגברות הסיכונים הפיננסיים במשק שהיא מזינה", כך אמר היום אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, ביחס להפחתת הריבית מצד בנק ישראל.
לדבריו, הורדות הריבית האגרסיביות ממשיכות להשפיע על מחירי הנכסים בישראל – " עודף התשואה המצטבר של האג"ח הארוכות בישראל (מדד אג"ח ממשלתי שקלי לטווח של 5 שנים ומעלה), לעומת תשואה להחזקה של האג"ח האמריקאיות המקבילות תואם במדויק את השינויים בריבית בנק ישראל". ז'בז'ינסקי טוען כי מחירי אג"ח החברות עלו במהירות: "יש לציין שבנק ישראל בוחן את רמת הסיכון באפיק הקונצרני באמצעות המרווח מעל האג"ח הממשלתיות, אך ברמות כל כך נמוכות של התשואות לפדיון של אג"ח החברות הן אינן מעניקות פיצוי בגין סיכון האשראי". "גם מחירי הדירות, שמהווים את הסיכון הפיננסי העיקרי בישראל, מושפעים מאוד מהריבית. עד שנת 2008 המחיר הממוצע של דירות כמעט לא הושפע מהשינויים בריבית, אך בתגובה להורדה חדה בריבית, מחירי הדירות התחילו לזנק. העלאת הריבית בין השנים 2009-2011 גרמה לבלימה קצרה במחירי הדירות, אך הם חזרו לעלות עם חידוש הורדות הריבית ע"י בנק ישראל". ז'בז'ינסקי מסביר כי מלבד הזינוק במחירי הדירות והאג"ח, הריבית הנמוכה האיצה לקיחת אשראי על ידי הציבור ולא רק לדיור. "כפי שהראו הנתונים שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר, החל מאמצע שנת 2014 האשראי שלא למטרת מגורים עלה מדי חודש בהיקפים של כ-1.5-2מיליארד שקל מדי חודש תוך עלייה חדה בשיעור הגידול השנתי". "המינוף הממוצע של משקי בית בישראל אינו גבוה בהשוואה למדינות האחרות בעולם. אולם, ראשית, היחס בין סך החובות של משקי הבית לסך ההכנסה הפנויה שלהם נמצא בעלייה יחסית מהירה בשנתיים האחרונות. שנית, המינוף הממוצע יכול לכלול שונות גבוהה מאוד בין משקי הבית שרכשו דירות בשנים האחרונות לבין הממוצע הכללי".
- 5.היא לא חושבת נכון 01/03/2015 21:10הגב לתגובה זותהיה מפולת רצינית בשוק ההון. כי הריבית הנמוכה לא מביאה לאשראי לצריכה אלא אשראי לשוק ההון.ברגע שתהיה בריחה יהיה אפקט העדר. למיתון הריבית לא עוזרת.אנשים לא יוציאו על צריכה כשמחירי הדיור כל כך גבוהים ולא משנה איזה ריבית שלילית תהיה.
- 4.לצורך שמירה על מסחר 01/03/2015 20:17הגב לתגובה זוולתקן מיידית את העוול הרב ווהעושק הכספי הגדול שנעשה למחזיקים במניית גבעות עולם.
- 3.כותבי תרחישים 01/03/2015 19:42הגב לתגובה זומחסור הדיור מכוון ,בהוראה= ובנימוק= הנימוק שנצורף : דאגה לעמידות הבנקים ! לא דאגה לדור וחסרי הדיור דאגה לבנקי , זה פגיעה בתלכיד הלאומי מעממ 0 + הקדמת הבחירות - מטרתם להקדים כסתח ההפגנות שיגרמו לוועדת חקירה- זה מחייב וועדת חקירה
- 2.א 01/03/2015 15:51הגב לתגובה זואם אתה מסתכל על המינוף המשתקף ביחס חוב תמ"ג זה נראה נמוך , אך בוא נזכור שמדינת ישראל היא אחת מהמדינות עם אי השיוויון מהגדולים ביותר , לפיכך שכבה מצומצמת מחזיקה את מרבית הנכסים בעוד האחרים מחזיקים את רוב החובות, כך שלהסתכל על יחס חוב תמ"ג זה מבלבל ומאד לא משקף , המצב חמור בהרבה.
- 1.אמיר 01/03/2015 14:37הגב לתגובה זוהציבור מרוויח מעליית מחירי הבתים ומעליית שווי תיק המניות. ועושים את ההדפסות והריבית לזכות העם וזה מצוין. בבקשה ממך נגידה גם איזה הקלה כמותית .כמה שהבית שלי יהיה שווה יותר כך אוכל לקחת הלוואה גדולה יותר
- א 01/03/2015 15:52הגב לתגובה זוכי שיגיע המפנה גם ערך הבית שלך יהיה נמוך הרבה יותר בעוד שההלוואה תישאר גדולה כאשר לא בטוח שעדין יהיה לך מקום עבודה.
- זוביללון 02/03/2015 07:53הסוף קרוב שפל כללכלי ונפילת הבנקים אף מדינה לוא תעזור לנו כיוון